Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde son günlerde esnaf ve vatandaşlar Cenaze Namazının nerede kılınması gerektiği yönünde münazara etmeye başladı.

Geçtiğimiz yıllarda ilçenin Namazgah caddesi üzerinde ilçe müftülük binasının yanında bulunan kapalı alanda yer alan Namazgah da Cenaze namazı kılınıyor idi. Cenaze ilanının duyulması ile birlikte çarşı içinde bulunan esnaf koşarak cenaze namazını kılıyor ve Merhumun yakınlarına taziye ve baş sağlığı dileklerini ileterek üzüntülerini paylaşıyordu. Kimi zaman aşırı yoğunluktan ve Trafik karmaşasından şikâyet edilse de esnaf vatandaş ve yaşlılar rahatlıkla cenaze namazı kılıyordu.

Bilindiği gibi Covid 19  ve pandemi sürecinin başlaması ile son 1,5 yıldır Namazgah da cenaze namazı kılınmadı. Cenaze namazları sınırlı sayıda vatandaşın katılımı ile kılınmaya başladı. Pandemi sürecinin devam ettiği günlerde Tosya Belediyesi radikal bir değişikliğe giderek ve bu dönemde olması gerekeni yaparak Tosya Asri Mezarlıkta modern bir Cenaze Gasilhane inşaatını tamamlayarak hizmete açtı.

Vefat eden kişi Belediye ye ait Cenaze aracı ile alınarak Tosya Asri Mezarlıkta bulunan Gasihhanede yıkanıp defin işlemlerine hazır halde tapuda konup yine Tosya Asri Mezarlık içinde bulunan Cenaze Namazı kılınma yerine getiriliyor. Daha sonra Belediye anons sisteminden Cenaze namazının hangi vakitte kılınacağı duyuruluyor.

ESNAF VE YAŞLILAR CENAZE NAMAZINA GİDEMİYORUZ

Son günlerde ilçe esnafının yüksek sesle gündeme getirmeye başladığı Cenaze Namazının kılınma yeri konusunu bizler haber sitemize taşıdık. Esnaf Tosya Asri Mezarlıkta yapılan hizmet için Tosya Belediyesine teşekkür ederken aynı zamanda pandemi sürecinin bitme noktasına geldiği bu günlerde Müftülük yanında bulunan Namazgâhta cenaze namazının kılınması yönünde cenaze yakınlarının tercihine bırakılmasını istiyor. İlçemiz esnafları ‘’ Bizler bir yakınımızın veya dostumuzun vefat haberini aldığımız zaman veya Belediye hoparlöründen duyduğumuz zaman cenaze namazına gitmek istiyoruz. Bu acılı günde yanlarında olmak ve vefat eden merhuma son vazifemizi yapmak istiyoruz. Pandemi öncesinde Namazgah da cenaze namazına katılıyorduk. Şimdi ise cenaze namazı için Tosya Asri Mezarlığa gidiyoruz. Bazen araç bulunmuyor, bazen de yaşlı insanlarımız mezarlığa yürüyerek gitmek zorunda kalıyor. Özellikle havaların soğuduğu bu günlerde Mezarlığa gitmek sorun oluyor. Namaz için gidiyorsun namaz sonrası bırakıp gelemiyor defin işlemi için bekliyorsun. Arada geçen süreç Esnaf ve yaşlılar için zor oluyor. Bizler Belediyeden ve Müftülük den cenaze namazının Namazgah damı yoksa Asri Mezarlıkta mı kılınması nı cenaze sahiplerinin isteğine bırakılmasını istiyoruz’’dediler.  

Editör: TE Bilisim