Haber:Sedat Ağacıkoğlu

Türkiye’de ilk çeltik tarımının yapıldığı Tosya İlçesi’nde kalitesi bakımından ün yapmış “Tosya Pirinci” son yaşanan gelişmeler sonrası ve Taşköprü Sarımsağının AB tarafından tescil edilmesi sonrası akıllara acaba Tosya ilçesi Pirinç ’de ‘’SINIFTA MI KALDI’’ sorusunu getiriyor.
Tosya’da Çeltik Tarımı, Ilgaz dağlarından doğan Devrez çayının oluşturduğu vadi boyunca 1500’lü yıllarda başlanmış olup, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk çeltik işleme fabrikası da 1925 yılında ilçede kurulmuştur. Tosya 1980’li yıllarda ülkemizdeki çeltik üretiminin yaklaşık %5’ini karşılarken, günümüzde bu oran sadece %0.07’e kadar gerilemiştir.

COGRAFİ İŞARET ALINDI HER ŞEY BİTTİ Mİ
Tosya Pirincine coğrafi işaret alınması sadece sorunların önünde perde çekti. Üretici her yıl yaşadığı susuzluk sorununa çözüm bulamadı. Üreticinin Çeltik tarlalarının kadastro ve hisse devirlerinin gerçekleştiremediği için yeteri kadar devlet desteğinden faydalanamadı. İlçe yetkilileri yılın belirli günlerinde masa başında toplanarak veya çeltik tarlarında fotoğraf çekinerek veya yılda bir defa çiftçiy e tohum dağıtarak sorunlara çözüm bulmaya çalışıyor. Taşköprü yetkilileri ise Taşköprü Sarımsağını Avrupa Birliğine sokarak Tescilini yapıp Avrupa ya pazarlıyor.Tosya ilçeyetkilileriTosya Pirincini AB tesciliyapılması konusunda hiç mi  çalışma yaparak proje üretmez. Mevcut 23 bin dekar üretim alanı olan Tosya’da sadece 9 bin dekar alanda Pirinç Üretimi yapılmakta bu bile sizce önemli bir sorun değil mi?


TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI AVRUPA BİRLİĞİNDE TESCİLLENDİ
Avrupa Birliği'ne yapılan başvurunun ardından Taşköprü Sarımsağı, Avrupa Birliği gazetesinde yayınlandı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı hemşehrimiz Faruk Kaymakcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kastamonu Taşköprü Sarımsağı Avrupa Birliği Bayrağı AB’den coğrafi işaret alan ürünlerimiz listesine katıldı. Tebrikler Taşköprü! Sarımsağımız lezettir, sağlıktır, afiyet olsun! ” dedi. Kaymakçı, açıklamasında, “AB nezdinde coğrafi işaret (menşe adı) olarak Taşköprü Sarımsağı Türkiye’nin tescil edilen 7. ürünümüz oldu” diye konuştu.

TOBB BAŞKANI RIFAT HİSARCIKLIOĞLU TAŞKÖPRÜ'yü TEBRİK ETTİ

Gaziantep Baklavası, Malatya Kayısısı, Aydın İnciri ve Kestanesi, Milas Zeytinyağı’ndan sonra Kastamonu Taşköprü Sarımsağı ve Çanakkale Bayramiç Beyazı (nektarin) AB’den coğrafi işaret alan ürünlerimiz oldu. AB süreci devam eden 18 ürünümüzle ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

TARIM BAKANI EKREM PAKDEMİRLİ EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Taşköprü'nün dünyaca ünlü "Beyaz Altın'ı" Taşköprü Sarımsağı, Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili aldı.Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

TOSYA PİRİNCİ AVRUPA BİRLİĞİNE GİRME KONUSUNDA NE BEKLİYOR.
Taşköprü sarımsağının Avrupa Birliği tarafından tescil edilmesi biz gazetecilere Tosya halkı adına ve Çeltik Üretici adına şu soruyu sorma hakkını veriyor ‘’Tosya Pirinci Avrupa Birliğine girmek için neyi bekliyor’’ İlçemizin yetiştirmiş olduğu en önemli Devlet adamlarından Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Faruk Kaymakcı bu makamda iken Tosya müracaat etmek için neden bir girişimde bulunmuyor.

Editör: TE Bilisim