HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – Havaların ısınması ile birlikte baharın  müjdecisi kabul edilen leylekler, yuvalarına dönüşleriyle Kastamonu’nun Tosya ilçesi Suluca köyü sakinlerini sevindirdi.

Tosya ilçesi Suluca köyünde yaklaşık 40 yıldır sıra halinde bulunan 20 elektrik direğine yuva yapan leylek ailesinden anne leylekler kuluçkaya yattı.Suluca köyü sakinleri, 40 yıldır aynı elektrik direklerine yuva yapıp kuluçkaya yatan leylekleri gönüllü koruyuculuğunu yapıyor. Gelişleriyle baharı müjdeleyen, gidişleriyle kışın habercisi olan leylekler, Mart ayından itibaren kış ayını geçirdikleri Afrika’dan  yola çıkıp Suluca köyündeki yuvalarınageliyorlar. Sürüler halinde göçen leylekler, kendileri için belirledikleri uygun noktalarda, ilkbahar ve yaz aylarında konaklayarak yavruluyor. Suluca köyünde 40 yıldır aynı yere yuva yapan leylekler, bu yıl da yine pirinci ile ünlü Tosya Devrez çayının etrafında bulunan çeltik tarlarında yer alan elektrik direklerine yuvalarını kuruyorlar.

Bahar aylarının müjdecisi kabul edilen leylekler, yuvalarına dönüşleriyle suluca köy ahalisini  sevindiriyor.Özellikle Çeltik ekimi sırasında leylekler çeltik üreticisinin yardımına yetişerek ekim alanındaki yılan ve benzeri hayvanları yakalıyor. Köy ahalisinin gözü gibi baktığı yuvalarında sırayla kuluçkaya yatan leylekler, zaman zaman Devrez çayı etrafında besin bulmak için kanat çırpıyor.

Öte yandan Suluca köyünde yaklaşık 40 yıldır düzenli olarak elektrik direğindeki yuvalarına gelen leylekler için Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ görevlileri bakım çalışması yaptı. Leylekler gelmeden önce görevliler yuvayı düzgün bir hale getirerek tellere temas etmemeleri için izole yaptılar.

Yuvalarında kuluçkaya yatan leylekleri rahatsız edilmeden dron ile çekimi yapıldı.Leylekler yuvalarında yumurtalarının üzerinde kulçkaya yatarak yavrularının kuluçkadan çıkması görüntülendi.

Editör: TE Bilisim