Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Kastamonu’nun Tosya İlçesi Suluca köyünde ikamet eden Ahmet Bayar isimli vatandaş 2017 yılında yapılan Referandumun iptal edilmesine kararına karşı vermiş olduğu hukuk davasını kazandı.

Tosya ilçesinin en büyük köyü olan Suluca toplamda 5 mahalleden oluşmakta bunlar Uğur mahallesi. Site mahallesi Yeşilyurt mahallesi. Papazönü mahallesi ve Akçakavak mahallesi. 2020 Nüfus kayıtlarına göre köyde 399 Erkek ve 380 Kadın toplamda 779 kişi ikamet etmekte.

Suluca köyü Site mahallesinde ikamet eden Ahmet Bayar isimli vatandaş 2017 yılında yapılan Referandum ile mahallelerinin Tosya ilçe merkezine bağlanarak ilçenin 24.Mahallesi olduğunu ve bunun yapılan seçim ve Belediye Meclis Kararı ile onaylandığını iddia etmişti.

REFERANDUM İPTAL EDİLMEZ

Suluca köyünden Ahmet Bayar www.tosyahaberleri.com haber sitemize yaptığı açıklamada ‘’ 2017 yılında Tosya Kaymakamı ve o dönemki Belediye Başkanı Suluca köyüne gelerek köylüleri kahvede topladı. Köy kahvesinde yaptıkları konuşmada ‘’köyün büyük olduğunu ve hizmet alabilmeniz için köyün ilçe merkezine bağlanarak Tosya’nın mahallesi olması gerektiğini söylediler. Bu yapılan görüşme sonrası köylüden itiraz eden olmadı. Referandumun yapılması için %51 imza toplanması gerekiyordu Nihayetinde Uğur Mahallesi, Akçakavak Mahallesi ve Site Mahallesi referanduma girerek %70 gibi bir çoğunlukla referandum geçti. Belediye Meclisi 07.09.2017 tarihinde aldığı121 nolu karar ile bu referandum sonucunu kabul ediyor. Daha sonra sınır tespiti yapılma aşamasına geliyor. Bu arada ayrılmak istemeyen yukarı merkez mahalle 325 seçmeni olmasına rağmen 340 imza toplayarak biz köy olarak kalmak istiyoruz diye kaymakamlığa dilekçe veriyorlar. Sayın Kaymakamımız gelen talebe karşı siz ne demek istiyorsunuz diye sormuyor ve sonrasında referandumu iptal ediyorum diyor. Cumhurbaşkanı’nın bile iptal etmediği Referandumu siz nasıl iptal edersiniz. Tosya üzerinden yeniden içtihat mı yapılıyor. Valilik onaylamış Belediye Meclisi onaylamış bunun daha geriye dönüşü yok.

HAKKIMIZ ARAMAK İÇİN İDARE MAHKEMEYE GİTTİK

Eğer Türkiye’de hukuk var ise bu kararı kimse iptal edemez. Biz hakkımız aramak için idare mahkemesine dava açtık.

Suluca Köy sakinlerinden Emine Bayar’ın Ankara Bölge İdare Mahkemesine açmış olduğu davada karar geçtiğimiz günlerde açıklandı. Emine Bayar yaptığı açıklamada ‘’ Ankara Bölge İdare Mahkemesi itirazımızı haklı bularak 2017 yılında yapılan Referandum kararının uygulanması yönünde karar verdi’’dedi

Editör: TE Bilisim