BASIN AÇIKLAMASI

Son haftalarda memleketimizin çeşitli illerinde, ilçelerinde, farklı şiddetlerde deprem haberlerinin gelmesi ve son olarak dün gece saat 02:42’de ilçemizde meydana gelen deprem sonrasında akıllara ‘’ Tosya Depreme ve sonrasına ne kadar hazır? sorusunu akıllara getirdi.

TOSYA OLASI DEPREM ÖNCESİNE VE SONRASINA HAZIR DEĞİL

U15 Kız Güreş Takımımız Sivas'a Yola Çıktı! U15 Kız Güreş Takımımız Sivas'a Yola Çıktı!

Tosya 1943 yılında yaşadığı büyük deprem sonrasında aradan gecen 80 yıl içinde olası bir deprem öncesi ve sonrasında neler yapılması gerektiği yönünde ne eğitim alanında nede pratikte bir arpa boyu yol alamadı. Dün gece olası bir deprem felaketi ile yüzleştik. İnsanımız çok korktu. Gece yarısı panik halinde evlerinden çıkarak nereye gideceğini ve ne yapması gerektiğini bilmeden kendini dışarı attı. Durum bu olunca akıllara Tosya Depreme ve sonrasına hazır mı sorusunu getirdi.

Toplanma alanları yeterli değil ve Yerleri yeteri kadar bilinmiyor

İlçemizde sık sık deprem oluyor, fakat biz balık aklı gibi hemen korkularımızı ve acılarımızı unutuyoruz. Birkaç gün veya birkaç saat olayın şokunu yaşıyoruz sonra konuşuyoruz sonrasında normale dönüyoruz. Deprem konusundaki sorumluların başında belediye başkanı ve Kaymakam gelmektedir. İlçe idarecileri deprem konusunda kanunlarda yazılmış şekilde sorumlular. Tabi ki vatandaşlar olarak idarecilerimiz alınması gereken tedbirler konusunda sorumlu ise biz vatandaşlarda da deprem eğitimi ve deprem gerçeği konusunda bir o kadar sorumluyuz.

Muhtarlar deprem anında neler yapmaları gerektiğiniz ve toplanma yerlerini biliyor mu

İlçedeki mahalle muhtarları mahallelerinde bir deprem olduğu zaman nereye, ne şekilde gidecekler, nerede bulunacaklar ve ne yapacaklarını önceden bilmelidir. En büyük görev muhtarlara düşüyor. Muhtarlar, mahallesinde yaşayanları bilinçlendirecek. Bina envanteri ortaya çıkartacak. Hangi binalar hangi jeolojik ortamda oturuyor? Eğer riskli ortamda fayın tam sağında ve solunda binalar varsa, bunlar en yakın zamanda kontrol ettirecek. Muhtarların görevi sadece kış aylarında kömür dağıtmak değil her dönem mahallelinin içinde olup her konuda sorumluluk içinde olmak ve deprem konusunda daha eğitimli olmak zorundadır.

Deprem Değil, Panik Zarar Verebilir

 Deprem anının bir panik ortamı yarattığını söyleyen uzmanlar, sakin kalınmasının depremin daha kolay atlatılmasına neden olduğunu dile getirdi. Uzmanlar konuyla ilgili vatandaşları şu şekilde uyardı: “Deprem anında panik yapmamak gerek. Özellikle bulunulan yerden kaçmaya çalışmak çok tehlikeli. Panik, insanların yapmaması gereken davranışlarda bulunmasına yol açar. Camdan veya balkondan atlamak, deprem anında evde kalarak güvenli bir büyük eşyanın yanında çök kapan tutun davranışından çok çok daha fazla tehlikelidir. Aynı şekilde binaların depreme en dayanıksız olan yerleri genelde merdivenlerdir, çökme riskinin en çok olduğu yerler buralardır. Dolayısıyla merdivenlere yönelmek, bir an önce dışarıya çıkma isteği, hatta asansörleri kullanmaya yeltenmek de çok yanlış davranışların başında gelmektedir. Depremde soğukkanlı olarak, daha önce yapmış olduğumuz tatbikatlarda elde ettiğimiz bilgilerle ve depremlere hazırlıklı olmak ile hayatta kalma şansımız arttırırız. Çocuklarımıza da sürekli eğitimler ve denemelerle deprem anında ne yapmaları gerektiği konusunda davranış değişikliği ve bilinç oluşturulmalıdır.

Şimdi gelelim Dün geceki deprem sonrası akıllara gelen sorulara

1: İlçemizde daha önce Belediye önünde bulunan sonrasında İtfaiyeye kaldırılan Deprem Konteynırı ilçemiz için yeterlimi. Bu konteynırdan ilçede kaç tane var? Kaç tane olması gerekir.

2: Tosya ilçesinde deprem anında Belediye ve kaymakamlığın arama kurtarma ve tahliye planları var mı?

3: Tosya’da acil durumları önlemek veya etkilerini azaltmak için düzenleyici fiziksel veya operasyon el tedbirlerin alınmasına dair plan var mı?

4: Tosya ilçe Kriz yönetimi var mı? Kriz yönetiminden kimler sorumlu ve koordinesini kimler yapacak?

5: Tosya’nın Deprem Risk değerlendirmesi yapıldı mı?

6: Tosya’da AFAD eğitimi almış ekip var mı? Arama Kurtarma konusunda ilçede kaç gönüllü var?

7: Tosya’da Deprem sonrasında Trafik planı var mı?

8: Tosya’da Deprem sonrasında ilk yardım ekibi var mı?

9: Tosya’da Deprem yönetmeliği sonrasında kaç bina yapıldı? İlçenin Bina envanteri var mı?

10: Tosya’da Deprem arama kurtarma derneği var mı? Tosya’da Resmî kurumlarda ve okullarda kaç defa deprem tatbikatı ve eğitimi yapıldı.

Evet şimdi basın açıklamamızın başında sorduğumuz soruyu tekrardan gündeme getirelim ve sayın ilçe yöneticilerimizden, idarecilerimizden bu sorunun cevabını ve açıklamasını isteyelim TOSYA DEPREM ÖNCESİNE VE SONRASINA HAZIR MI?

CHP TOSYA İLÇE BAŞKANI  İSMAİL OKUDUCU        

İYİ PARTİ TOSYA İLÇE BAŞKANI  MEHMET KAAN ERDEM    

                                           

Editör: TE Bilisim