HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – Kastamonu’nun Tosya ilçesinde sebze pazarında Tohumcu teyze olarak bilinen Ayşe Eski 1000 yıllık ata tohumu satışı yaparak ilçe tarımına önemli katkı sağlıyor.

İlçe merkezi ve köylerinden topladığı sebze tohumlarını ve kendi ürettiği organik ürünleri Tosya Kapalı Sebze pazarında satışını yapan 72 yaşındaki Ayşe Eski isimli lakabı Tohumcu teyze 1000 yıllık atat tohumlarına çok yoğun talep olduğunu söyledi.

‘’Beni pazarda herkes Tohumcu Teyze diye bilir ve tanır’’

Tosa sebze pazarında Tohumcu teyze olarak tanınan Ayşe Eski Atat Tohumu hakkında konuştu   ’’Beni bu pazarda tohumcu teyze olarak tanırlar.ilçemizde ve köylerde bulunan ata tohumlarını topluyor ve üretiyorum.Daha sonra bunları özenle saklıyorum.Ata tohumlarını pazara getirerek sebze dikim zamanında gelen müşterilerime veriyorum. Bende öyle tohumlar varki her biri ayrı hazine.Öyle süslü poşetlerde satılan tohumlar gerçek tohum değil.Onların süsüne yarsıyıpta almaya kalkmayın’’dedi.

‘’Zirai tahumlardan senede bir defa Ata tohumdan her sene ürün alırsın’’

Şimdi tohum ekmenin zamanı geldi.Babahçe işeri ile uğraşan kardeşlerimizden ricam ata tohumu eksinler.Pazara gelsinler Tohumcu teyze nerede diye sordukları zaman herkes beni bilir ve tezgahımı gösterir.Şimdi tohum ekmenin zamanı,Ata tohumu ektiğin zaman aldığın ürünün şifası ve tadı farklı olur.Ayrıca ektiğin ürünün bir sonraki sene için tohumunu alır saklarsın.Ben sadece tohum satmıyorum.Sağlıklı ve organik şifa kaynağı olan bir çok kendimin evde ürettiği organik ürünlerde satıyorum.Tosya’ya gelin pazarda tohumcu teyzeyi bulun hem Ata tohumunuzu alın hemde Organih ev yapımı ürünlerimi görün şifa bulun’’dedi.

Editör: TE Bilisim