Kut’ül Amare Zaferine birçok açıdan bakılabilir anlam ve önemi vurgulanabilir: Kut’ül Amare Zaferi, Çanakkale kadar önemli bir başarıdır.

Bu zafer Bağdat’a ve Anadolu’ya yönelik işgal hareketini geciktirmiştir. Kut’ül Amare, Türkler ve Iraklılar arasındaki kardeşliğin ve yakınlığın sembolüdür ve bu iki milletin Osmanlı çatısı altında ortak zaferidir.

Bu zafer Türk sebatının dönemin süper gücü sayılan Britanya Krallığı’nın inadını kırması anlamına da gelmektedir. Kut’ta 5 general, 481 subay ve 13300 erle teslim olmak zorunda kalan İngilizler için Kut’ül Amare tarihlerinde aldıkları en ağır yenilgilerden biridir. Türk güçleri ve Iraklı aşiretlerin birlikte kuşattıkları Kut, tarihte ilk kez havadan insani yardım ulaştırma gayretlerine de sahne olmuştur.

Kut’ül Amare ve Tosya’nın ne bağlantısı var diyebilirsiniz.

Bakın işte ilginç bağlantılar ve tesadüfler: Kut’ül Amare Zaferimizin kahramanı olan Halil Paşa Kastamonulu ve hemşerimiz. Abana’nın Perşembe pazarı köyünden Hacı Kaptanoğlı Kamil beyin oğlu. Halil Paşa Kut zaferinden sonra “Kut” soyadını alıyor. Daha da ilginci Kastamonulu Halil Paşanın emir eri, Tosyalı Ali Çavuş. Hemşerimiz Ali Çavuş, Halil Paşanın yıllarca yanında görev yapmış, birçok cephede bulunmuş fedakâr bir Tosya evladı. Halil Kut Paşa’nın yanından ayırmadığı sırdaşı ve yoldaşı.

Editör: TE Bilisim