Tosya ilçesinin en büyük projesi olan devlet hastanesinin yapımı başladı. Toplam maliyeti 25 milyon lira olan ve proje itibariyle Türkiye'de örneği olmayan, bölgenin ilk dijital pnomötik (tüp sistemleri ile laboratuar örnekleri, ünite kanlar ve hasta dosyaları ihtiyaç duyulan noktalara son derece hızlı ulaşımını sağlayan sistem) hastanesi olma özelliğini taşıyacak olan yeni Tosya Devlet Hastanesi, Sağlık Bakanlığı'nın standart olarak yatak başına 100 metrekare planlaması dahilinde, 17 bin metrekare kullanım alanı ve 3 bin metrekare oturma alanı olarak inşa edilecek. Yapılacak olan yeni hastane, 2 bin metrekare olarak halen hizmet veren ve 2009 yılında hizmete açılan ek bina ile birlikte ihtiyaca göre 200 yatak kapasitesine ulaşabilecek.

 Yeni yapılacak olan Tosya Devlet Hastanesi ile ilgili bir açıklama yapan Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz, “Sözleşmenin imzalanmasının ardından geçen sürede yüklenici firma, sözleşme şartlarına uygun olarak yaptığı çalışmalar aralıksız devam ediyor. Hastane inşaatına başlamadan önce, Endüstri Teknik ve Meslek Lisesi bünyesinde bulunan 800 metrekarelik bir bina, yapılan restorasyonlar sonucunda, acil servis, laboratuar ve röntgen servisleri olarak hizmet vermeye başladı. Ayrıca okul bahçesinde kurulan 75 yatak kapasiteli bin 500 metrekare prefabrik hastanede ise, ameliyathane, cerrahi servisler, dahili servisler, yoğun bakım ünitesi ve doğum servisleri ile hizmet vermeye başladı. Şu an kullanılmakta olan poliklinikler ve diyaliz servisleri ise aynı binada hizmet vermeye devam ediyor” dedi.

Hastanenin 6 katlı olacağını belirten Kaymakam Türköz, “Sağlık hizmetlerinin inşaat süresince aksamaması için yapılan bu çalışmalar sonucunda, 64 yıllık Tosya Devlet Hastanesi'nin yıkımına başlandı ve belirtilen süre içerisinde yeni hastanemizin temeli atıldı. Bu bağlamda Tosya'mıza yapılacak olan ihtiyaca göre 200 yatak kapasitesine ulaşabilecek, 6 katlı modern devlet hastanesi, insanlarımızın sağlıklı kalabilmesi ve sağlıklarına kavuşabilmesi için çok önemlidir. Yeni hastanemiz, ilçemize ve köylerimize hizmet vermesinin yanında, bölge insanına ve D-100 uluslararası karayolunda seyahat eden insanlara da sağlık hizmeti verecek. Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Dönüşüm Projesi çerçevesinde, hastanelerde yatak sayısı değil yatak kalitesinin ön plana çıktığı, hastaneye yatan hastalara, otelcilik hizmetinin verilmesinin esas olduğu, eski hastane sistemlerindeki koğuş siteminin terk edildiği, bir odaya beş veya yedi hastanın yatırılması yerine, içerisinde banyo, wc, televizyon, buzdolabı, refakatçi dinlenme koltuğu, internet ve bunun gibi hizmetlerin verileceği lüks otel odası gibi sağlık hizmetlerin verildiği sistemlere geçilmiştir. Ayrıca bu yeni sistemde, personel ve doktor kadrolarının hastanelerin doluluk oranlarına, hasta sirkülasyonlarına ve bölge nüfusuna göre planlandığı, yatak sayısına bağlı olmadığı sistemlerdir. Yeni hastanemizin yapılmasında emeği geçen herkese, Tosyalılar adına çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

AK Parti döneminde ülke genelinde başlatılan sağlık atılımların vatandaşların daha modern ve kaliteli hizmet almalarını sağladığını belirten AK Parti Tosya İlçe Başkanı Naci Küçükmorkoç, “Bu kapsamda, Tosya tarihinin en büyük yatırımı olan 200 yatak kapasiteye ulaşabilecek 17 bin metrekare kullanım alanı ve 3 bin metrekare oturma alanı olarak planlanan hastane, 6 katlı olarak inşa edilecek. Yeni Tosya Devlet Hastanesi'nin otoparkı, 70'i kapalı 30'u açık olmak üzere toplam 100 araçlık olacak. Hastanemizde, 4 ameliyat odası, 4 yetişkin ve 4 çocuk yoğun bakım üniteleri, üç kafeterya, bekleme salonları ve hastalık bilgi edinme merkezleri, 15 hastayı diyaliz ünitesinde aynı anda tedavi edecek geniş alana sahip diyaliz tedavi merkezi ve dinlenme salonu, modern acil serviste 24 saat görev yapacak. Ameliyathaneye hasta ya da yaralılar ambulansla içeri alınacak, 10 acil hasta tedavi odası ile 10 kişilik son sistem morg ve dini törenlerin yapılacağı merkezi sahip olacak. Ayrıca fizik tedavi alanları ile bölgenin ilk dijital pnomötik hastanesi olma özelliğini taşıyacak olan hastane, AB Sağlık hizmetleri standartlarına göre yapılacak” dedi. Yeni hastanenin çok modern olacağını anlatan Küçükmorkoç şunları söyledi:

“Önceki Tosya Devlet Hastanemiz, 3 katlı ve 6 bin metrekare kullanım alanında hizmet vermekte iken, yeni yapılacak olan hastanemizin 20 bin metrekare ve 6 katlı olacak. Dolayısıyla yeni hastanemiz eski hastanemizden 3 katından daha büyük olarak inşa edilecek. Tosya halkının her şeyin en iyisine layık olduğu düşünmekteyiz. Tosya'mıza bu güzel eseri kazandırmak için çok mücadele ettik ve sonunda Allah'a şükür başarıya ulaştık. AK Parti iktidarları döneminde kalkınan ve gelişen ülkemize paralel olarak, Tosya'mızın da kalkınıp gelişmesi ve bölgesinde örnek bir ilçe olması için parti olarak gece gündüz demeden çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz.

 Halka hizmet hakka hizmet parolası ile çıktığımız ve hizmet etmekten her zaman gurur duyduğumuz Tosyalı vatandaşlarımızın en güzel sağlık hizmetlerini en sağlıklı ve modern ortamlarda alabilmesi için yaptığımız yoğun çalışmalarımızın en büyük meyvesi olan ve 2013 Mart ayında açılması planlanan, proje itibari ile Türkiye'de tek olan ve bölgemizdeki sayılı hastanelerden birini ilçemize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ayrıca Tosya Devlet Hastanesi inşaatı esnasında sağlık hizmetlerinin aksamaması için Endüstri Teknik ve Meslek Lisesi bahçesine 1,5 milyon lira maliyetle kurulan prefabrik hastane binası ise, hastane inşaatının bitmesinin ardından ihtiyaca göre, öğrenci yurdu olarak kullanılabilecek. Böylelikle ilçemize iki önemli hizmet binası kazandırmış olacağız.

Bizlere bu güzel eserleri ilçemize kazandırmamıza verdiği destekler nedeniyle başta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ'a, Valimiz Erdoğan Bektaş'a, Milletvekillerimiz Hakkı Köylü ve Mustafa Gökhan Gülşen’e, İl Sağlık Müdürümüz Dr. Mustafa Yılmaz'a, Kaymakamımız Mehmet Türköz'e ve tüm mesailerini harcayarak hastane inşaatının eksiksiz tamamlanması için çalışan Tosya Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Karakuş ve Tosya Devlet Hastanesi Müdürü Mustafa Uzbilgin ile emeği geçenlere sonsuz şükranlarımı sunuyorum.”
Editör: TE Bilisim