Okurlarımız hatırlayacaktır, İlçemizde yıllardır görev yapan ve Tosya merkez ve köylerimize hizmet veren , Kadastro Müdürlüğü yeniden yapılandırma kapsamında 31.05.2012 Perşembe günü kapatıldı. Kapatılma süreci önce Kadastro Müdürünün tayini ile başladı, tayinden sonra ses çıkmayınca bu sefer bina girişinde tabela kaldırıldı, yerine A4 kağıdına yazılı Kadastro Birimi yazısı asıldı. Akabinde ise uyarı Yazısı asıldı, Yazıda " Kastamonu'ya taşınacağından dolayı hizmet verilmemektedir" denildi.


Ardından ise 31.05.2012 tarihinde gelen kamyonlar binada ne varsa hepsini yükleyip Kastamonu'ya götürüldü. Her seferinde Kastamonu'nun en büyük ilçesi olarak tanımlanan Tosya'da bürokratından siyasetçisine herkes bu kapanışı izlemekle yetindi. Bina sorunu var denildi, bina yok denildi masrafı çok denildi ve sonunda kapatıldı.

 Osmancık Kadastro Müdürlüğü

Ardından ise hemen akıllara şu soru takıldı? Tosya Kastamonu'nun en büyük ilçesi ise bu pilot uygulama neden daha az işleme sahip ilçelerde yapılmadı da İlk olarak Tosya'dan başlandı sorusunu getirdi.

Özellikle son 2 yıldır Tosya'da inşaat sektörü hızla gelişmekte, her gün yeni inşaat alanlarında yüksek binaların yapıldığı dönemde böylesi önemli bir müdürlüğün kapatılması halen ilçede etkisini göstermekte. Yıllardır Tosya'da büyük ve geniş bir arşiv oluşmuşken bu arşivlerinde Kastamonu'ya götürülmesi oldukça eleştirildi.

Kadastro müdürlüğü Tosya'da hizmet verdiği süreçte işlemler tüm hızıyla yapılıp vakit kaybetmeden vatandaşlar tüm Kadastro işlerini halledebiliyorlardı fakat şimdi Önce Kastamonu'ya gidilecek oraya müracaat yapılacak ve arşivlerden bulunup işleme konulacak ve sonuçlanacak.


Vatandaşlarımızın yaşadığı bu sıkıntıları en iyi bilen kişilerle yaptığımız kısa görüşmelerde Harita Mühendisi Musa Öztürk, Mimar Sait Tek ve M.Akif Öztürk, Emlakçı Orhan Ciga bu konunun önemine vurgu yaparak sıkıntıların gün geçtikçe büyüdüğünü söylediler.

Bu durum vatandaşlarımıza oldukça külfetli olmakla beraber zaman kaybıda yaşatmaya başlayarak can sıkıcı bir durum haline geldi. Bazı hallerde 1-2 evrak için Tosya-Kastamonu arasında vatandaşlar mimarlar ve inşaat mühendisleri tabiri caizse mekik dokumaktalar.

Tosya'da Emlakçısından mimarına mühendisinden vatandaşına kadar herkes bu durumdan müzdarip. Tosyahaberleri.com olarak aldığımız bilgilere göre bölgede şu ana kadar kapanan tek müdürlük Tosya Kadastro Müdürlüğü.

Tosya ile aynı değerlere ve nüfusa sahip olan Osmancık ilçesinde yaptığımız incelemelerde Osmancık Kadastro Müdürlüğünün çalışmalarına devam ettiği, ‘’Müdürlüğün Kapanması mı o ne demek’’ ‘’Güldürmeyin bizi 25 bin nüfuslu Osmancık da Müdürlük hiç kapanır mı ? ‘’ sorularına muhattap kaldık ve bu güne kadar kendilerine kapanacağına dair henüz bir bilgide ulaşmadığını söylediler.

Tosyahaberleri.com olarak tek dileğimiz bundan sonra benzeri uygulanacak olan işlemlerde Siyasetçilerimizin ve Bürokratlarımızın bu konularda vatandaşların hassasiyetini dikkate alarak, gerekli ve ilgili yerlere başvurarak konuya müdahil olmaları ve kapanmalara son vermelerini diliyoruz.


Editör: TE Bilisim