Tosya Ziraat Odası yönetimince geçtiğimiz yıl sonuna doğru karar verilen ve çalışmalara bu yılın Mart ayında resmen başlanılan Tosya pirinci isminin tescillenmesi amacıyla başlatılan çalışmalarda bürokratik işler sürerken şimdi bunun patent mi, marka (mahreç) mi olduğuydu tartışmaları ve yapılan resmi açıklamaların yanlışlığı konusunda açıklamalar yapılmaya başlandı.
13 Mart tarihinde Kaymakamlık makamında Kaymakam Mehmet Türköz başkanlığında Belediye Başkanı Kazım Şahin, Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken, Tarım İlçe Müdürü Ali Gümüş, Belediye Kültür ve Tanıtım Müdürü Erdal İpoğlu ile birlikte yapılan toplantıda Tosya pirincine patent alımı için yapılması gerekenler, prosedürler ve izlenecek yol haritası belirlenmesi sonrası Kaymakam Türköz tarafından da bu patent alımı konusunda resmi ağızdan yapılan bir açıklama da 14 Mart tarihinde yerel ve genel gazete ve ajanslara geçilmişti.
Bu toplantıdan yaklaşık 1 ay sonra yani 11 Nisan tarihinde bu kez aynı isimler Belediye Başkanı Kazım Şahin’in makamında toplanarak 1 aylık süre içersinde patent alımı konusundaki gelişmeler ve bundan sonra yapılacak işlemler gözden geçirilmiş ve Kaymakam Türköz tarafından Tosya pirincine patent alınması konusunda tekrar resmi bir açıklama yapılmış ve bu açıklama da aynı gün yerel ve genel gazete ile ajanslara geçilmişti.
Dün ise Tosya Ziraat Odası’ndan Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken’in açıklamalarının yer aldığı yazılı bir basın açıklaması gönderildi. Bu açıklamada vay efendim neymiş; Tosya pirincine patent değil marka alımı için uğraşılıyormuş ve dahası da Tosya ve Osmancık’ta yayınlanan gazetelerde tenkitler yapılmış ve yanlış yazılmış! Siz bu açıklama ile gazetelerden ziyade Kaymakam Sayın Türköz’ü yanlış açıklama yapmakla da itham etmiş olduğunuzu düşünmediniz mi?
Beyler; herkes kendine çeki düzen versin ve ağzı olan konuşmasın!. Tosya pirincine patent alımı ile ilgili 2 kez toplandınız ve bu toplantılar sonrası da mülki amir sıfatıyla Kaymakam Sayın Türköz iki kez basın açıklaması yaptı. Aradan 2 ay geçtikten sonra Osmancık’ta bilmem hangi gazetede bilmem kim tarafından kaleme alınan yazıdan dolayı Tosya basınını, bizleri veya meslektaşlarımı yalanla, yanlışla itham edenlerin ben alnını karışlarım. Gelsinler o yapılan resmi açıklamanın ses kayıtlarını ve fotoğraflarını, yerel ve genel gazetelerde yayınlanan haberlerin küpürlerini gözlerine kakayım.
Bizim amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Bizler Tosya’nın menfaatlerine yapılan her türlü hizmet ve çalışmaları büyük özveriyle takip etmeye ve yayımlamaya çaba sarf ederken siz kelime oyunlarını bırakın da Tosya pirincinin ister patentini ister markasını alın yeter ki alın.. Bu arada yapılan eleştirilerden de rahatsızlık duymak yerine yazılan kıssalardan da hisse çıkarın!
Editör: TE Bilisim