Dinçer Gökçe'nin haberi

PARLAK BİR BAŞARI HİKAYESİ 2 YILDA BİTTİ

Son yıllarda ekonomi dünyasında adı en çok anılan şirket konumundaki Hey Tekstil şu sıralar kapanan fabrikaları, alacaklarını tahsil etmeye çalışan işçileri, onlarca haciz kararı ve şirket sahiplerinden Süreyya Sıtkı Bektaş’ın ‘hayali ihracat soruşturması’ nedeni ile tutuklanması ile gündemde.

Hey Tekstil’in de bünyesinde bulunduğu Hey Grup, 2000’li yıllardan sonra hızlı bir büyüme kaydetti. Turizm ve dış ticaretin yanı sıra grubun amiral gemisi konumundaki Hey Tekstil anılan dönemde Anadolu’ya kurduğu tekstil fabrikaları ile adından söz ettirdi. Aynur Bektaş'ın geliştirdiği strateji ile şirket Anadolu'da yatırımlara hız verdi. Her açılan tesiste kadın istihdamı öncelikli konu oldu.

Çalışan sayısı 3 yıl öncesine kadar 3 bin kişiyi aşan yıllık cirosu 250 milyon TL olarak açıklanan grup şu sıralar adeta sessizliğe gömülmüş durumda. Grubun merkez binası üzerine 100’ü aşkın haciz kararı aldırılırken, yüzlerce işçisi aylardır alacaklarını tahsil etme arayışında.

ALTINLARINI SATTI HEY’İ KURDU

Banka emeklisi Aynur Bektaş ve eşi Süreyya Sıtkı Bektaş’ın 1992 yılında küçük bir atölyede kurdukları Hey Tekstil, 2000’li yıllara doğru giderek büyüdü.

“Hey Tekstil’i altınlarımı satarak kurdum” diyen Aynur Bektaş, işlerinin büyümesi ile birlikte iş dünyasında öne çıkmaya başladı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği başkanlığı yapan Aynur Bektaş daha sonra TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı oldu.

KADIN İSTİHDAMINA ÖNEM VERDİ

Kadın istihdamına önem veren Aynur Bektaş’a TMMM‘Üstün Hizmet Ödülü’ verilmesini de sağlayan sürecin başında Anadolu’da kurduğu ve daha çok kadınların çalıştığı fabrikalar yer aldı.

ORTAĞI İLE İCRALIK OLDU

Ancak söz konusu yatırımlar kurulduktan 2-3 yıl sonra birer birer kapanmaya başladı. Temel atma törenine Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu Batman’daki yatırımda, diğer ortak Güneştekin Şirketler Grubu’nun Hey Tekstil’i icraya vermesi ile başlayan kötü süreç peşi sıra diğer illere de sıçradı.

En son İstanbul Mahmutbey’deki tesiste çalışan 400 kadar işçi geçtiğimiz şubat ayından işten çıkarıldı. Maaş ve ikramiyelerini alamayan işçiler beş aya yakın bir süreden beri alacaklarının tahsili için eylem yapıyor. hurriyet.com.tr’nin konuştuğu işçiler aylardır paralarını alamadıklarını, şirkette de muhatap bulamadıklarını ifade ediyor.

100’Ü AŞKIN HACİZ KARARI

Hey Tekstil’in içine düştüğü mali darboğazın en çarpıcı örneği ise aldırılan haciz kararları...

hurriyet.com.tr’nin icra müdürlüklerinde ulaştığı dosyalara göre, Hey Tekstil’in merkez binası üzerine 110’a yakın haciz kararı aldırılmış durumda.

Söz konusu kararları, Sosyal Güvenlik Kurumları, vergi daireleri, bankalar, faktöring şirketleri, tekstil firmaları, tedarikçiler, nakliye firmaları ve bir yemek firmasının aldırdığı görüldü.

KASTAMONU SGK'NIN DA 445 BİN TL ALACAĞI VAR


Bağcılar Sosyal Güvenlik Merkezi 8.3 milyon TL'lik alacağı için haciz kararı aldırıken, Kastamonu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü 445 bin TL'lik alacak için haciz kararı aldırdı.

Halkbank, Yapı Kredi ve Alternatif Bank 3 milyon TL'yi aşan alacakları için haciz kararı aldırdı.

Haciz kararı aldıran Dokumacılar Dokubay Tekstil 500 bin TL, Ebru Tekstil Nakış 403 bin TL, ÜNSPED Global Lojistik 427 bin TL, Sofra Yemek 300 bin TL'lik alacağı için haciz kararı aldıran şirketler arasında.

Konu ile ilgili görüşmek istediğimiz Aynur Bektaş'a ise ulaşılamadı.


Kaynak: Hürriyet Gazetesi | Dinçer GÖKÇE
Editör: TE Bilisim