Türkiye'de yaklaşık 1 milyon kişinin sırada beklediğini, başvuruları bundan sonra online ve telefonla alacaklarını kaydeden Görmez, "Daha önce müftülükler önünde sıraya girilerek başvuru yapılıyordu. Bu yıl sistemi online yapıyoruz.


Telefon ve internet üzerinden olacak. Bizim kura sistemimiz de örnek. Bu yıl ilk kez müracat edenlerin yüzde 6'sı hacı oluyor. 2008'den beri müracat edenlerin ise yüzde 21'i kutsal topraklara gelmeye hak kazandı. Malezya yeni kayıt almıyor. Kuraya göre sırada bekleyenlere 15 yıl içinde süre veriyor. Ancak bu durum hac heyecanını öldürüyor. Dünyada bir çok ülke bizim kura sistemimize geçti. Eğer biz kura çekmezsek, başvurulara göre gençler gelmemeli. Ancak hac gençken yapılması gereken bir ibadet" diye konuştu.



Başkan Görmez, bu yıl 329 bin kişinin hacı olmak için elektronik ortamda müracaat ettiğini söyledi. Önümüzdeki günlerde daha da geliştirilmiş sistemle sadece nüfus cüzdan bilgisi verildiğinde kayıt yapılmış olacağını söyleyen Görmez, bu durumda hacıların müftülük önünde beklemesine gerek olmadan bu çalışmanın halledileceğini belirtti. Görmez, eski yıllara ait müracaatların da elektronik ortama doğrudan aktarılacağını anlattı.


Editör: TE Bilisim