Tarımsal kalkınma Ajansı

 Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı

 Orman Bakanlığı’nın özel ağaçlandırma destekleri

 TÜBİTAK destekleri

 Kos geb destekleri

 Tarihi Kentler Birliği destekleri

 Devlet Planlamanın destekleri

 Eğitim Öğretim Destekleri

  Ve bu şekilde onlarca destekler sürmektedir. Bu fonlar birkaç yıl sonra tamamlanarak Avrupa Birliğinin belirlediği süreç son bulmuş olacaktır. Tosya Gelişmiş sanayisi ,tarımsal alanlarının genişliği Orman ürünlerinin ve Orman sanayiinin zenginliği bu fonlardan yararlanmaya en uygun ilçelerden birisiyiz.

 Ama bakıyoruz son yıllarda  ilçemiz bu fonlardan yararlanamamaktadır. Bu fonlardan yararlanmak sıradan vatandaşların başaracağı bir iş değildir. Kesinlikle bir kamu kuruluşunun veya esnaf odaların öncülüğünde başarma imkânı bulunmaktadır.

 Çünkü bu fonlar ciddi, donanımlı, işinin erbabı, deneyimli kişilerle çalışıldığı takdirde mümkün olmaktadır. Bu şekilde çalışan danışmalık şirketlerine proje hazırlattırmak  zahmetli ve maddiyatı yüksek olan işler .

Bu yüzden ;Tosya Belediye ve Kaymakamlığın öncülüğünde Ziraat Odası, Esnaf Odası, Şoförler odası, Marangozlar Odası ve diğer sivil toplumsal kuruluşlar ve benzeri kuruluşların bir araya gelerek güçleri oranında maddi külfetini karşılamak suretiyle kendine özel bir binada sekretaryası olan; proje danışmanlık ve hazırlama dalında uzman bir proje hazırlayan bir danışmanlık ekibi kurmaları. Projesi ve yatırımı olan vatandaşlar ve Sanayiciler bu birimden faydalanmalıdır.

 

Ama ne yazık ki Bu işin öncülüğünü yapması gereken kurum ve odalar bu güne kadar farklı konularda ve seçim telaşesinden bu konuya gereken önemi verememişlerdir.

Editör: TE Bilisim