Atatürk'ün talimatı ile Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 1925 yılında kurulan ve açılışını  Mareşal Fevzi Çakmak'ın yaptığı  Türkiye’nin ilk Çeltik fabrikası 82 yaşında yıkılarak yerine benzinlik yapıldı.

 Muhafazakar kimliği ile bilenen Kastamonu’nun Tosya ilçesinde ne yazık ki Atatürk’ün emaneti ve Türkiye’nin ilk sanayi fabrikasının Kapanışını seyretmiş ve yıkılmasına o dönem göz yummuştur.Ne yazık ki aradan geçen zaman zarfında fabrikadan geri kalan ve en önemli parçası şu an hurdaya ayrılmış atıl vaziyette Tosya D-100 Karayolu kenarında sergilenmektedir.


 Cumhuriyetin ilk yıllarında Dönemin yetkilileri tarafından  Sanayi Maden Bankası aracılığı ile Tosya'da çeltik fabrikası kurulması kararı alınmış. Daha sonra Almanya'dan Lokomobil adı verilen makine alınarak  gemi ile İnebolu Limanına getirilmiş ve  O zaman koşullarında yaklaşık 100 adet Öküz ile çekilerek günlerce süren yolculuk sonunda Kastamonu ili Tosya ilçesinde halkının da büyük özverisi ile Türkiye’nin sanayi olarak ilk çeltik fabrikası kurulmuştu.

  Kastamonu – Tosya ilçesi Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan ve o yıllarda Türk sanayisinin   simgesi olan bu fabrika ne yazık ki sahipsiz kalarak kapanmasına ve yıkılmasına göz yummuştur.

 Tosya Belediyesi tarafından koruma altına alınan bu lokomotif ne yazık ki şu an ki bulunduğu yerde her gün bir parçası sökülüp çalınarak adeta yok olmaya mahkum edildi.

 Görüşlerini aldığımız vatandaşlar ve çevrede bulunan Sanayi Esnafı bu durum karşısında Kastamonu Valiliğinin, Tosya Kaymakamlığının ve Tosya Belediye Başkanlığı nın ; Atamızın emaneti olan bu tesisten geri kalan Lokomotife  sahip çıkarak  Tosya pirincinin sembolü olacak bir duruma getirmesini istediler ve talep ettiler.

Tosya Ziraat Odası; Tosya Pirinci konusunda yaşadığı çelişkiden bir an önce kurtularak ilçemizin pirinç alanında sembolü olacak bu lokomotife sahip çıkıp en azından Tosya Pirincine alınacak olan Patent mi? Mahreç mi? Marka mı ? çalışmalarında düştüğü hatalı çalışmayı telafi etmiş olur.

Tosya Ticaret ve Sanayi Odası ise Tosya'nın sembolu olacak bir çalşmanın altına imza atmak için acaba Şubat-2013 Oda seçimleri sonrasını mı bekliyor?

Editör: TE Bilisim