HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – Kastamonu’nun Tosya ilçesinde Çeltik üreticileri ekili çeltik tarlalarının en önemli su kaynağı olan Devrez Çayı’nda su olmaması nedeniyle ekili ürünlerinin susuzluktan dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.

Çeltik Üreticisinin yaşadığı su sorunu Ulusal yazılı ve görsel basında yer alması sonrası Tosya Pirinç üreticilerinin sorunlarının çözümü olan Çankırı ili sınırları içinde yer alan Güldürcek Barajı ile ilgili önemli gelişmeler yaşandı.

Tosya Kaymakamı Deniz Pişkin ve Belediye Başkanı Kazım Şahin’in konu ile ilgili olarak Kastamonu ve Çankırı ilinde yaptığı görüşmeler sonrası Barajın alt savak bölümünde bulunan kapakların açılarak Tosyalı Çeltik üreticilerinin sorunu çözüm aşamasında önemli çalışmalar yapıldı.

Pazartesi günü daire ve şube başkanlarından oluşan bir ekibin Güldürcek Barajında inceleme yaparak barajın kapakları açılıp açılmayacağı bir karara bağlanacak.

Yetkililer Güldürcek Barajı içme, sulama ve enerji amaçlı olduğunu belirterek. Barajın mevcut durumda aktif olarak 32,5 milyon m3 su olduğunu ifade ettiler. Mevcut kapasiteye göre içme suyuna yıllık ihtiyacı 9,1 hm3, sulama ihtiyacı 3,2 hm3, olarak hesaplama yapıldı. Bu hesaba göre barajda su var gibi görünüyor, barajın yıllık ortalama giriş akımı 26,3 milyon m3, sonraki yıllar kurak geçebileceği düşüncesi ile barajda bir miktar su biriktirerek sezon tamamlanıyor.

Aşağı Ova üreticileri son birkaç gündür Devrez Çayında birazda olsa su gelmeye başladığını söyleyerek Acaba Barajın kapaklarımı açıldı yoksa son iki günde yağan yağmurun etkesimidir bilemedik.

Editör: TE Bilisim