Atatürk'ün talimatı ile Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 1925 yılında kurulan ve açılışını  Mareşal Fevzi Çakmak'ın yaptığı  Türkiye’nin ilk Çeltik fabrikasında geride kalan ve en önemli parçası Lokomotifi Tosya Belediyesi tarafından D-100 Karayolunda hurdaya ve kaderine terk edildiğini yazmış idik.
 

 Cumhuriyetin ilk yıllarında  Dönemin yetkilileri tarafından  ilçemizde kurulan Çeltik fabrikası yıllarca en zor şartlarda çalışmış ilçe ekonomisine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmuştur. Aradan geçen yaklaşık 83 yıl boyunca zamana ve teknolojiye dayanan çeltik fabrikası firma sahibinin vefat etmesi ile kapanmış idi.

Firma sahibinin vefatından sonra ailenin tek oğlu İsmail Bektaş o dönem ki Tosya Belediyesi yetkililerine fabrikadan geride kalan Lokomotifi koruma altına alınması şartı ile teslim etmiştir..

      Kastamonu – Tosya ilçesi Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan ve o yıllarda Türk sanayisinin   simgesi olan fabrikanın en önemli parçası Edindiğimiz bilgilere göre Lokomobil 2 Aralık 2012 tarihinde Yerinde yok idi

10 Ekim 2012 tarihli haberimizde lokomotif ne yazık ki şu an ki bulunduğu yerde her gün bir parçası sökülüp çalınarak adeta yok olmaya mahkûm edildiğini yazmış ve vatandaşların başta Tosya Kaymakamlığının ,Tosya Belediye Başkanlığının ,Tosya Ticaret Ve Sanayi Odasının  ve de Tosya Ziraat Odasının  ; Atamızın emaneti olan bu tesisten geriye kalan Lokomotife  sahip çıkarak  Tosya pirincinin sembolü olacak bir duruma getirmesini istek ve taleplerini haberimizde tüm kamuoyuna duyurmuş idik.



Olayı duyan Bektaş ailesi bireyleri bizlere yaptığı açıklamada ‘’Lokomotifin şu anki yerinde olmamasından dolayı çok üzüldüklerini  Belediye  yetkililerinin lokomotife yeteri kadar önem vermedikleri için bugün ki üzücü olay meydana geldi’diye sitem ettiler.

Tosya’daki ilk ve tek tarihi eser olma özelliği taşıyan çeltik lokomotifine sahip çıkılamayarak kültürel mirasımız yok olmuştur. Bilindiği üzere Tosya aşağıda yazılı şartlara uyarak Tarihi Kentler Birliğine üye olmuş ve tarihi eserlere kültürel mirasa sahip çıkılacağını beyan etmiştir.

Haberimizin devamında O dönem Kanal 7 televizyonunda yayınlanan programda dönemin Belediye başkanı bu mirasa Tosya Belediyesi olarak sahip çıkacaklarını söylemiştir.

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ'NE ÜYELİK KRİTERLERİ

1.     Tarihi ve doğal çevre korumasına Yerel Yönetim politikalarında önem ve ağırlık verilen kentler; bu konuda kent kültürünü, sivil toplum katılımını ve toplumsal duyarlılığı geliştirme çabaları içindeki kentler.

2.     Yerleşme dokusunun önemli ve etkin bir kesimi kentsel sit, arkeolojik sit, tarihsel sit ve doğal sit olarak tescil edilmiş kentler;

3.     Güçlü ve önemli anıtsal yapıları bulunan ve özellikle bu yapılarıyla tanınan kentler;

4.     Bir ya da birkaç antik kentle üst üste ve iç içe yaşayan kentler;

5.     Diğer ülkelerdeki tarihi kentlerle Kardeş Şehir ilişkisi kurmuş tarihi kentler;

6.     Önemli, tarihsel olayların cereyan ettiği tarihsel kentler;

7.     Geçmiş uygarlıklara başkentlik yapan kentler;

8.     UNESCO'nun Dünya Mirası listesine girmiş kültür değerlerinin bulunduğu kentler;

9.     Tarihsel metropoller.

Editör: TE Bilisim