İlimiz Tosya İlçesi Aşağı Dikmen Köyü Köy odasında düzenlenen eğitime, İl Müdürlüğümüz personelinden Ziraat Mühendisleri Ömür ONUR, Ayşe KOÇAK, Neriman DELGE, Tosya İlçe Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Serhat KARANFİL, Ziraat Mühendisi Ümmü BUTGÜL, Aşağı Dikmen Köyü Muhtarı ve aynı zamanda Tosya Ziraat Odası Başkanlığı görevini yürüten Kadri EKEN, Tosya Ziraat Odası Başkanlığında Tarım Danışmanı olarak görev yapan Mustafa YİĞİT ile kadın çiftçiler katılım sağladı.

Veteriner Hekim Serhat KARANFİL,  tarafından kadın çiftçilerimize süt ve ahır hijyeni, sütün kalitesini korumak için yapılması gerekenler ile ilgili bilgiler verildi. Antibiyotik kullanımının süt kalitesine etkisi anlatıldı. Ayrıca hayvan hastalıkları ve yavru atıkları konusunda bilgi veren KARANFİL, hayvanlarda nedeni belli olmayan ölümler ya da yavru atmalar yaşanması halinde mutlak suretle İlçe Müdürlüğüne haber verilmesi gerektiğini dile getirdi. Kadın çiftçilerimize, hayvanlarda aşılamanın önemi, hayvanları hastalıklardan korumanın en önemli etkenlerinden birinin aşı, diğerinin ise kaliteli ve iyi besleme olduğu, hayvanları beslerken kaliteli yem karışımları kullanmanın önemli olduğu belirtildi.

Ziraat Mühendisi Ayşe KOÇAK tarafından, bitki hastalıkları ve zararlıları, yerli tohum kullanımının hastalıklar ve zararlılarla mücadelede en önemli etkenlerden biri olduğu konusu anlatıldı. Ayrıca kullanımı yasaklanan veya kısıtlanan tarım ilaçları ile ilgili bilgilendirme de yapıldı. Her ilacın her hastalıkta ve bitkide kullanılamayacağı, bir bitkiye iyi gelebilecek bir ilacın diğer bitkiyi soldurabileceği hatta tamamen öldürebileceği bilgisi verildi. Bazı ilaçların arı ölümlerine yol açtığı, ayrıca bitkilerin açılan karıklara değil iki karık arasında oluşan tümseklere ekilmesi gerektiği, karıklardan sulama yapılmasının daha doğru olduğu bilgisi de verildi. Açıkta fide ve fidan satışının yasak olduğu, yalnızca yetkili bayilerin kendilerine ait yerlerde satış yapabileceği, çiftçilerimizin fide veya fidan alırken çok dikkatli olması gerektiği, hastalıkların en önemli bulaşma kaynağının hastalıklı topraklardan gelen fideler olduğuna da değinen KOÇAK, konuşmasını; "Bitkilerde herhangi bir hastalık olması halinde bitkiden birer numune alınarak kâğıda sarılması ve poşete konularak getirilmesi gerekmektedir. Bitkiyi görmeden sadece anlatılanlarla ilaç yazmak doğru değildir. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri bu konuda çiftçimize her zaman destek vermekte, ilaç tavsiyesinde bulunmakta ve ilaç yazabilmektedir" diyerek tamamladı.

Daha sonra söz alan Ziraat Yüksek Mühendisi Neriman DELGE ise, bio- çeşitlilik ve bio kaçakçılık konularında bilgilendirmeler yaptı. Üretimde yerli tohum kullanımının sağlıklı nesiller yetiştirilmesinde ve toprağın korunmasında önemli bir etken olduğunu, tanımadıkları kişi yada kişilerle tohum alış verişi yapmamalarını belirten DELGE, " Bio kaçakçılık çok ciddi bir suçtur. Çevrenizde izinsiz ürün, bitki tohum toplamaya çalışan kişiler görmeniz halinde mutlaka yetkili kurumlara bilgi verilmesi gerekmektedir" diyerek çiftçileri konu ile ilgili bilgilendirdi.

Ziraat Mühendisi Ömür ONUR ise kadın çiftçilerimize,  Bakanlığımız tarafından verilmekte olan tarımsal ve hayvansal destekler (mazot-gübre desteği, yem bitkileri destekleri, buzağı destekleri v.b.) münavebe, genç çiftçi destekleri, kooperatifçilik ve kooperatifçiliğin önemiyle hububat ekimi konularında bilgiler verdi. Boş bırakılan her tarım arazisinin ülke ekonomisinde büyük kayıplara yol açtığı anlatıldı. Boş kalan arazilerin mutlaka tarıma kazandırılmasının üzerinde önemle duruldu.

04 Nisan 2019 tarihinde İl Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" Bilgi Yarışmasında birinci olan Nuriye ŞAHİN söz alarak, katıldığı yarışmada bilgisini sınamanın kendisine büyük bir katkısı olduğunu, ayrıca düzenlenen bu eğitimle beraber edindiği bilgileri de üretim alanında mutlaka değerlendireceğini dile getirdi.

Köy Muhtarı ve aynı zamanda Tosya Ziraat Odası Başkanı olan Sayın Kadri EKEN'de; kadınlarımızın ayağına kadar getirilen eğitimlerin oldukça faydalı olduğunu, bu tür toplantıların diğer köylerde de mutlaka düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Kadın çiftçilerimizin yönelttiği soruların cevaplanmasının ardından, çeltik bahçeleri gezildi. Meyve bahçelerinde ve Nuriye ŞAHİN'e ait Genç Çiftçi Hibe Desteği ile kurulan Mantar Tesisinde yapılan incelemelerin ardından toplantı sonlandırıldı.

Editör: TE Bilisim