İbrahim Demir, Tosya Din Görevlileri Derneği'ni Ziyaret Etti İbrahim Demir, Tosya Din Görevlileri Derneği'ni Ziyaret Etti

HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – Kastamonu’nun Tosya ilçesi Cumhuriyet mahallesinde 1962 yılında yapılan 60 yıllık Tosya Cumhuriyet Anadolu Lisesinin Güçlendirme ve onarım çalışmasında o gün ki şartlara göre okulun temeli olmadığı ortaya çıktı. Okulun Temeli aranırken toprak kısımda gizli bir tünel tespit edildi.

Tosya Cumhuriyet Anadolu Lisesi güçlendirme ve Onarım çalışmasını alan yüklenici firma yetkilisi Ali Usta inşaat çalışmasında karşılaştığı ilginç olayı İHA’ya anlattı; ‘’ Okulun güçlendirmesi için iş makinesi ile çalışmaya başladığımız anda 60 yıllık okulun temeli olmadığını gördük. Tabi o gün ki şartlarda yapılacak en güzel işçilik yapılmış. Yeniden kolon direklerinin birbirine yatay olarak bağlanması için toprağı kazdığımız anda hayret ettiğimiz bir durum ile karşılaştık. Binanın dışarıdan almış olduğu suyu dışarı tahliye edecek bu tüneli yapmışlar. O günün şartları öyleymiş demek ki. Biz buna algun deriz’’ dedi.

‘’ 60 YILLIK OKULA YENİDEN TEMEL ATAÇAĞIM’’

İnşaat ustası Ali usta bu okul için elimden gelenin en iyisini yapacağım ‘’ Ben şimdi bu toprak kısmı kazarak boş gördüğünüz yerlere yaklaşık 1 metre yüksekliğinde temel atacağım. Beton ve demir kullanaraktan okulun yükünü ’80 seviyesinde azaltarak çok sağlam bir duruma getireceğiz. Ama şunu itiraf edeyim 60 yıl önceki şartlarda okulu yapanlar çok sağlam ve güçlü bir işçilik ve malzeme kullanmışlar. Malzemeden zerre kaçmamışlar. Atılan betondan kepçe ile örnek almak istedik kepçe bile koparamadı. Hedefimiz ikinci döneme bu okulu tamamlayıp Tosya İlçe Milli Eğitime teslim etmek. Bunun için elimizden gelen çalışmayı yapacağız ‘’dedi.

Editör: TE Bilisim