HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – Kastamonu´nun Tosya ilçesi Hocaimat mahallesinde bulunan 26 mezarlık ve mezar taşının envanteri "Aldede Mezarlığı ve Taşları" başlığıyla Pamukkale Üniversitesi Eğitimcisi Murat Uslu tarafından tez haline getirilerek Tosya Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi yapıldı.

"Aldede Mezarlığı Tosya’nın Gizli Tarihi"

"Aldede Mezarlığı ve Taşları" Üniversite tezi ile ilgili konuşan Murat Uslu, milletin tüm tarihi değerleri ve eserleri gibi mezarlıklar ve mezar taşlarının da toplum hayatı için son derece önemli olduğunu dile getirdi.

TOSYA D100'DE BAYRAM DÖNÜŞÜ FECİ TRAFİK KAZASI TOSYA D100'DE BAYRAM DÖNÜŞÜ FECİ TRAFİK KAZASI

" Geçmişi Roma dönemine kadar uzanan Tosya ilçesi o dönemki adı Pafloganya olarak bilinmektedir. Bizans döneminde Docie adını alan yerleşim yeri 1400 yıllarda Sultan Çelebi Mehmet tarafından Osmanlı toprağına katıldı. Osmanlı döneminden 1800 yıllara kadar Çankırı sancağına bağlı kalan Tosya 1869 yılında Kastamonu sancağına bağlanarak o tarihten bugüne kadar Kastamonu ilinin bir ilçesi oldu. Tosya Belediyesi tarafından düzenlemesi yapılan Aldede Mezarlığı bir Osmanlı mezarlığıdır. Mezarlıkta 26 adet Kadın ve Erkek mezar bulunmaktadır. Mezar taşları üzerinde yaptığımız incelemelerde en eski mezar 1774 yıllarına ait olduğu tarihlendirildi. 26 mezar taşı üstünde dualar ve sözler yazılı iken taş ustalarının isimleri yazılmamış. Mezar taşları bizlere geçmişimizde yaşayan insanlardan kalan kültürel miraslarımızdandır. Bizlere o dönem ile ilgili ve yörede yaşayan insanlar ile bilgiler vermektedir. Baş taşlarından o dönem ki insanların yaşayış biçimlerini, mesleklerini, inançlarını ya da dönemin hastalıkları hakkında bilgiler sunmaktadır’’ dedi.

Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil belediye tarafından Aldede Mezarlığında yapılan çalışmalar hakkında kısa bir değerlendirmede bulunarak ‘’İlçemizde bulunan mezarlıklara sahip çıkmanın bilinci ile ilçemize hizmet ediyoruz. Hocaimat mahallesi muhtarı Şamil As özverili çalışması ile Aldede Mezarlığı yeniden düzenlendi.Toplumda tarihi mezar taşlarına ilişkin yeterli duyarlılığın oluşmadığına dikkati çeken başkan Kavaklıgil, "Her şeyden evvel bu konuda bir bilinç oluşmalıdır. Bu bilinç oluşmadan ne tarihi yapının ne de mezarlık ve mezar taşlarının korunması mümkün değildir. Zamanında mezarlıklar ve mezar taşlarına çok hor u çalışmalarında en önemli ayağı tarihi mezar taşları envanteri çıkarılmalı ve yayını yapılmalıdır." diye konuştu.

İlginç mezar taşları da bulunduğunu ifade eden Hocaimat Mahallesi muhtarı Şamil As , "Aldede  mezarlığında insana tebessüm ettiren bir mezar taşı çok ilgi çekicidir. Mezar taşındaki ifadesiyle Şehzade Mustafa’nın kerimesi Naciye hanım’ın ‘’ Tü canım gitti cennet bağına o da validesinin yanına ‘’ hatununa duyduğu özlemi anlatan adlı mezar taşı kitabesi dikkatlerden kaçmadı" dedi.

Editör: TE Bilisim