HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 1921 doğumlu 101 yaşındaki Edibe Bohça 1943 yılında Tosya’da yaşanan büyük deprem sonrası ‘’Bir Genç Kızın Feryadı’’olarak kaleme aldığı şiirinin 80 yıl sonra tekrar gözyaşları içinde okudu.

Edibe Bohça hayatı boyunca yardımsevenler derneği, veremle savaş derneği başta olmak üzere birçok dernekte gönüllü olarak hizmet vermiş, en büyük hobisi olan örgü örerek kazandığı parayla çok sayıda çocuk okutmuştur. İlkokul mezunu olmasına rağmen, eşinin kendisine vermiş olduğu eğitimlerle zamanın ulusal gazetelerine hikâyeler yazan Bohça, sayısız şiiri ezberinde barındırmaktadır.

Ailesi ve çevresi tarafından çok sevilen Edibe Bohça, bu yaşına kadar sağlıklı yaşamasının sırrını “örgü örmek gibi aşkla bağlandığı bir hobisi olması, kimsenin hakkında kötü düşünmemesi ve ailesinin sevgisi” olarak özetlemektedir.

Dedesi Mehmet Ocaklı 1910-1912 seneleri arası, babası Haşim Ocaklı ise 1950-1953 seneleri arası Tosya Belediye Başkanlığı görevini yapmışlardır. Merhum eşi Ahmet Şevket Bohça, edebiyat hocası, şair, yazar ve eski (1965-1969) Kastamonu milletvekili olarak mecliste görev yaptı..

Ekteki dosyada 1943 yılındaki büyük Tosya depreminin ardından yazmış olduğu ve zamanın gazetelerinde “bir genç kızın feryadı” olarak yayınlanan şiiri bulunmaktadır.

101 yaşındaki Edibe Bohça halen en büyük hobisi olan örgü örmeye devam etmekte olup yine kalemi eline alıp şiirlerine devam etmektedir.

Editör: TE Bilisim