HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

TOSYA'NIN YÜZ AKI PROJESİNDEN GECE GÖRÜNTÜSÜ TOSYA'NIN YÜZ AKI PROJESİNDEN GECE GÖRÜNTÜSÜ

KASTAMONU (İHA) – Kastamonu’nun Tosya ilçesi Kuzyaka köyü mevkide bulunan tarihi ‘’Dört Ocak ‘’ köprüsü aslına uygun olarak yeniden restore ediliyor.

19.yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalan ve Ülkemizde bulunan ahşap askı köprü örneklerinde, taşıyıcı sistemi oluşturan ana kirişlerin kuşaklaması ile kilitli bir askı sistemi ile inşa edilen köprünü Karayolları müdürlüğü tarafından restore ediliyor.

Tosya İlçesi’nde bulunan ve o dönemlere ait 3 vali tarafından sürekli kontrolü yapılan ve açılışına valini katıldığı tarihi Dörtocak Köprüsü, 4.20m uzunluğunda ve 3.90m genişliğindedir.Tek açıklıklı köprü, taş kenar ayaklar üzerine oturtulan 35’er cm çapında beş adet ahşap boyuna kiriş ile 10 m’lik açıklığı geçmektedirKöprünün taşıyıcı ana kirişleri, ahşap askı elemanları ile çift askı ile asılmıştır. Köprü tabliyesi üzerinde, tabliye boyunca at arabalarının kolay erişimini sağlamak amacıyla izlik tahtaları yerleştirilmiştir.

Türkiye’de ahşap askı köprü örneklerinde öncelikle sırada yer alan Tosya Dört Ocak köprüsü aslına uygun bir şekilde kendine özgü yapısı değişmeden yeniden restoasyon çalışmaları tüm hızı ile devam ediyor.

Editör: TE Bilisim