Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hüsnü ACAR;

“YEREL GAZETELER ONUR MÜCADELESİ VERİYOR”

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hüsnü Acar, yazılı bir açıklama yaparak, coşku içinde kutlanması gereken anlamlı bir günde ne yazık ki buruk ve endişe yaşadıklarını söyledi.

Yerel gazetelerin günümüzde onur mücadelesi verdiklerini kaydeden Acar, yazılı açıklamasında şöyle dedi;

Bugün Kastamonu, merkezde 5 Tosya’da da 2 olmak üzere günlük 7, İnebolu’da 3, Araç’ta 2, Taşköprü ve Cide’de de 1’er olmak üzere 7 tane de haftalık, Çatalzeytin, Daday, Abana ve Şenpazar’da da 1’er olmak üzere 4 tane de 15 günlük ve aylık periyotta yayın yapan toplam 18 gazetemiz bulunuyor.

Bu gazetelerden bugün itibariyle günlük 6, haftalıklardan 6 tane olmak üzere toplam 12 gazetemiz resmi ilan almaktadır. 2010 yılında bir artış yapılmayan resmi ilan ücretleri 2011 yılında sütun santimi 7 lira 50 kuruşa, 2012 yılında yaklaşık yüzde 5 gibi bir orana tekabül eden 41 kuruş artırılarak sütun santimi 7 lira 91 kuruşa çıkarılmıştır.

Öte yandan gazetelerin masraflarını oluşturan kağıt, kalıp, film, kimyasallar, SSK primleri, elektrik, telefon gibi zorunlu giderler ise ortalama yüzde 12.5 ila yüzde 15 oranında artmıştır. Bu da demektir ki her gazete resmi ilanlara yapılan yüzde 5’lik artışa rağmen zorunlu giderleri olan yüzde 15 dolayındaki giderle karşılaştırıldığında her kalemde yüzde 10’luk bir eksiyle yaşama mücadelesi vermektedir.

Buna ilave olarak gazetelerin yaşaması için hayat suyu olan resmi ilanların Kamu İhale Yasası’nda getirilen yeni düzenlemelerle muslukları kısılmak suretiyle gazetelerin ömürleri azaltılmıştır.

Şimdi Kastamonu’da gazetelerin yıllar itibariyle almış olduğu resmi ilan toplam tutarlarına bakıldığında ilanların Kamu İhale Yasasından veya özelleştirilen kurumların kesilen ilanlarından dolayı her yıl yaşanan rakamlardaki düşüşler de haklılığımızı ortaya çıkaracaktır.

Kastamonu’da teşviğin kalkması ile de her gazete için aylık 3-4 bin, yıllık olarak da 40-50 bin lira sigorta primi artışına ilave olarak Basın İlan Kurumu kesintisi olan yüzde 15 de eklenildiğinde gazeteler ya sayfa azaltacak ya da personel tasarrufu yapmak zorunda kalacaklardır” diyerek hükümeti yerel gazetelerin yaşaması için yeni kaynaklar oluşturmaya ve resmi ilan ücretlerinde yeni bir iyileştirme yapmaya davet ederek, bütün meslektaşlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.

İYADER Başkanı Sedat Ağacıkoğlu’nun Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

İnternet Yayıncıları, Gazetecileri ve Yazarlar Derneği Başkanı Sedat Ağacıkoğlu “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Ağacıkoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi;” Basın, millet olarak ülkenin umumi sesidir.

Basın deyince ilk aklımıza gelen gazeteciliktir. Çağımızın en dinamik mesleklerinden biri olan gazeteciliğin, kamuoyuna haber ve bilgi akışını objektif bir şekilde sağlamak, toplumsal sorunlar karşısında kamuoyu oluşturmak, demokrasinin güçlenmesi ve gelişmesine katkı sunmak gibi önemli bir misyonu vardır.

Gazeteciler, kamuoyunu aydınlatmak, doğru bilgilendirmek için yaptıkları çalışmalarla demokrasinin varlığını sürdürebilmesi için çok önemli bir görev üstlenmişlerdir. Gazetecileri görevlerini yaptıkları için suçlamak, onları doğruları yansıttıkları için cezalandırmak, demokrasiye aykırı bir tutumdur ve demokrasi iddiasında olan yönetimlere yakışmamaktadır. Gazeteciler, ülkemizin gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşması, daha da ilerlemesi için toplumun önünden yürüyen ve hep geleceği gösteren rehberlerdir. Toplumun sesi, gözü, kulağı, vicdanı olan gazetecilerin çalışmalarını engellemek, her şeyden önce ulusumuzun ilerlemesine engel olmak anlamı taşır. Basın özgürlüğü, o ulusun demokrasisinin gelişmişliğinin göstergesidir. Basını özgür olmayan bir ulus, demokrasiden de özgürlüklerden de insan haklarından da söz edemez.

 

Milletin aydınlanmasında ve bilinçlenmesinde görev yapan çalışan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü en kalbi duygularımla kutlar; mutluluk, başarı, sağlık ve esenlikler dilerim.”




Editör: TE Bilisim