Daha henüz 23 yaşında iken Bingöl'ün Adaklı ilçesinde kutsal meslek olan öğretmenliğe başlayan Erol Sevdi dile kolay tam 41 yıldır eğitimin içinde olan ve gittiği her yerde de kendisini sevdirerek geride güzel anılar ve iz bırakarak 24 Kasım Öğretmen gününde emekliye ayrıldığını yaptığı duygusal konuşma ile açıkladı.

Yaptığı duyğusal konuşmasında gözyaşlarına hakim olamayan Erol Sevdi hoca “ 1982 yılndan bundan tam 41 yıl önce bugün öğretmenliğe başladım. Ömür su gibi akıp gitti. Geriye dönüp baktığımda ahlaklı, onurlu, sevgi ile bezenmiş bir nesil yetiştirmeye çalıştım. Bu kutsal mesleği icra etmekten büyük bir onun duyuyorum'' dedi.

Tosya Orman İşletme Müdürlüğünde Değişim Tosya Orman İşletme Müdürlüğünde Değişim

EROL SEVDİ KİM
29 Kasım 1959 Ankara doğumluyum. Dokumacılık yapan bir ailenin 3. ve son çocuğu olarak dünyaya gelmişim. Babam, dokumacı ustası olarak Ankara'daki işini bir yaşım dahi dolmadan Kastamonu'da devam ettirmiş. 4 yaşımdayken baba ocağı Tosya'ya gelmişler. Tosya Fevzipaşa İlkokulu ve Tosya Lisesi bünyesindeki Ortaokulu tamamladıktan sonra Çorum Öğretmen Lisesi'nde yatılı öğrenci olarak öğrenimimi sürdürdüm. lise 2. sınıfta iken mandolini bağlamaya uyarlayarak kendi kendime bağlama öğrendim. 1978 yılında Liseyi Edirne Kız Öğretmen Lisesi'nde tamamladım. Eğitimime bir yıl ara vermek zorunda kaldığım dönemde Tosya düğünlerinde bağlamacı sıfatıyla saz çaldım ve ihtiyaca binaen cümbüş ve ud seslendirmeyi merak ettim.

1980'de Bolu Eğitim Enstitüsü'nde öğretmenlik mesleğimin eğitimini almaya başladım. Bu arada kendi çabamla öğrendiğim bağlamaya nota bilgilerini eklemeye çalıştım. 12.12.1982'de Bingöl ili Kiğı ilçesi Billice-Altındiş İlkokulu Öğretmeni olarak meslek hayatıma başladım. Burada geçen 4 yıl süresince köydeki yalnızlığımı bağlamamla paylaştım ve bu arada askerlik görevimi Bilecik 9. Jandarma Alayı'nda tamamladım. Askerlik süresince Bilecik Alay Gazinosu'nda udi olarak sahne aldım.

Askerliğim bitince tekrar Bingöl'deki görevime dönerek bir yıl çalıştım. Eş durumundan dolayı ilçem Tosya'da Merkez Kışla İlkokulu'na atandım. 2,5 yıldan sonra Sapaca Köyü İlkokulu öğretmeni iken, 1989 'da açılan "Müzik Dersi Dal Öğretmenliği" sınavında başarılı olarak yaz tatilinde açılan kurslara devam ettim. 1990 yılında halen görev yaptığım Tosya Namık Kemâl İlköğretim Okulu'na Müzik Öğretmeni olarak atandım. İlçemizin çeşitli okullarında müzik öğretmeni ve Halk Oyunları öğreticisi olarak görev yaptım. Bu arada Tosya Musiki Derneği kurucuları arasında yer aldım. Derneğimizdeki enstrüman eksikliğinden dolayı çok sevdiğim kemanla tanıştım. Dernek çalışmalarında kendi çabalarımla öğrendiğim keman, ileriki yıllarda vazgeçemediğim enstrümanlarımın en doğru ve en güzel icra edilenleri arasına girdi.

1993 yılında Tosya Cihan Radyo kurucuları arasında yer alarak DJ'lik ve sunuculuk yaptım. Bu arada Halk Oyunları ve Musiki Derneği çalışmaları da hızla devam ediyordu.

1994 yılında Yurtdışı görevi için Almanya'nın Bremen şehrine gittim. 5 yıl boyunca Türk Dili ve Türk Kültürü Öğretmenliği yaptım. Oradaki birçok dernekle özellikle müzik ve Halk Oyunları dallarında öğretici ve enstrüman olarak çalıştım. Seslendirdiğim tüm enstrümanları ustam olmadan kendi çabamla öğrendiğim için nota okuma ve seslendirme eksikliği içerisindeydim. Yurtdışı görevim sırasında tanıştığım konservatuar mezunu arkadaşlarımdan, çalışmalar sırasında usul ve makam konusunda -düzenli olmasa da- çok faydalandım. Bremen yerel radyolarında -haftada 20 dakika olarak başlayıp dinleyici isteğinden dolayı haftada bir saate çıkartılan- Türkçe olarak hazırladığım  "Türkiyem" program yapımcılığı ve sunuculuğu görevini sürdürdüm.

1999 yılında yurtdışı görevimi tamamlayarak eski görev yerim Tosya'ya ve Namık Kemâl İlköğretim Okulu'na döndüm. Yarım bıraktığım tüm çalışmalara yeni baştan ve daha tecrübeli olarak halen devam ediyorum. Bu arada Müzik Dal Öğretmenliği'nden ana branşım olan Sınıf Öğretmenliği'ne dönüş yaptım.

Tosya Belediyesi Halk Oyunları Ekibi'ne düzenlemesi yapılmamış yeni oyunları ekleyerek düzenlenmiş haliyle çeşitli festival, şenlik ve televizyon programlarına (TRT, atv, TGRT, Samanyolu TV, Kanal 7, Mavi Karadeniz, Vatan TV) bazen canlı bazen de bant yayını olarak katıldım. Tosya Musiki Derneği'nin Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği gruplarında şef sıfatıyla görev yapmaktayım.

Tosya'daki saygıdeğer öğretmen arkadaşlarımın tercihi üzerine, 2006 yılında Türk Eğitim-Sen Tosya Temsilcisi görevini üstlendim. Çalışmalarımın yoğunluğundan dolayı 2007 yılı sonunda görev nöbetimi tamamladım. Bunu fırsat bilerek öğretmen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Tosya'mızda, Tosya Kiraz Festivali olarak başlayıp Tosya Pirinç ve Kültür Festivali olarak devam eden etkinliklerde(-2007- bu sene 10. festival  düzenleniyor) tertip komite üyesi, sunuculuk, müzik ve Halk Oyunları dallarında görevlendirildim.

Milli Eğitim Bakanlığı Okuluiçi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığına bağlı olarak "B Kategorisi" Jüri Üyesiyim.

Bu sayfayı hazırladığım sırada takvimler 2007 yılını göstermekte... Öğretmenlikte 25 yılı geride bırakmış bulunmaktayım. yapmış olduğum diğer çalışmalar bir tarafa öğretmenliği çok seviyorum. Okulumda ve ilçemizde sağlam müziğe sahip çocuklarımıza repertuar kazandırmak ve müzik bilgilerini artırarak bu dalda eğitimlerine devam etmelerini sağlamak amacıyla Tosya Musiki Derneği bünyesinde çalışmalarımız devam ediyor.

Evliyim ve bir kızım var.

Editör: Sedat AĞACIKOĞLU