Haber: Sedat Ağacıkoğlu
Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yıllardır ihtiyaç duyulan öğretmen evi müjdesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden geldi.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ilçede görev yapan öğretmenlerin yararlanması amacıyla hazırladıkları öğretmen evi projesinin kabul edildiğini belirterek, önümüzdeki günlerde öğretmen evinin ihaleye çıkacağını söyledi.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, "Uzun zamandır üzerinde çalışılan öğretmen evi projesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edilmiş durumda. Şube müdürlüklerimiz tarafından tüm çalışmalar tamamlanmış olup, önümüzdeki yılın ilk aylarında iç tefrişatı tamamlanarak otel ve misafirhanesi hizmete açılacaktır.İlçemiz Bahçelievler mahallesinde eski Kaymakamlık binasının yanında yer alan ve Fen Lisesi öğrenci yurdu olarak kullanılan bina önümüzdeki aylarda Tosya Öğretmenevi olarak hizmete açılacak.
Tosyada okul yok okul.
önce okul yapalım.
öğretmen evi okula göre ikinci oncelikte olmalı.
Çocuklar mağdur özellikle namık kemal okulu kaç yıl oldu yıkılalı kimsenin sesi çıkmıyor siyasi parti ilçe baskanlari ve siyasiler sevinsin dursun okul yaptık diye galiba onlar Tosya ilçe merkezinde yaşamıyorlar. İlkokul yok memlekette öğretmen evine seviniyoruz yazık
Geçmişte, şimdiki ticaret lisesinin yeri Tosya Ortaokulu idi. Ortaokulu, bina eski diye tosya lisesine taşıdılar. Binayı da başka bir resmi kurum kullanmaya başladı, hatırladığım kadarıyla tarım müdürlüğü idi. Tosya Ortaokulunun kendine ait okul binası, konferans salonu yıkılarak daha sonra yerine ticaret lisesi yapıldı. Bu gün ise, ticaret lisesinin öğrenci azlığı nedeniyle, namık kemal ortaokulu ticaret lisesinin binasına taşınabilir. Ya da ticaret lisesinin yerine, Tosya Ortaokulu yani eski yerine, yeniden açılabilir. Çocuklarda şehir merkezine yakın olması, yoluda geniş ve düz olması nedeniyle okula rahatlıkla gelip gidebilirler. Ticaret lisesi öğrencileri de eski imam hatip lisesinin binasında eğitimlerini sürdürebilirler. Şimdi imam lisesinin binasında, tosya lisesi binasında güçlendirme onarım tadilat çalışması olduğu için tosya lisesi öğrencileri eğitim görüyor. Güçlendirme yakında bitecek, tosya lisesi öğrencileri kendi okul binalarına eğitime tekrar başlayacaklar. Ticaret lisesi öğrencileri de sayıları az olması nedeniyle eğitimlerini eski imam hatip lisesi binasında sürdürebilirler ve çok yerinde olur. Ticaret lisesinin bulunduğu binada da tekrar eskisi gibi Tosya Ortaokulu yeniden açılabilir. Namık Kemal Ortaokulu da ilkokula dönüştürülür, çünkü mevcut okul binası ortaokul eğitimi için yeterli değil. En yetkililere, eğitim yönetimi ve denetiminde uzman eğitimcilere, pedogoji eğitimi görmüş eğitimci yetkililere, konu ile ilgilenenlere, siyasilere, siyasi parti temsilcilere arz olunur, önemle rica olunur. Ahmet isimli arkadaşım namık kemal ortaokulundaki sabahın zifiri karanlığında küçük çocukların yaşadığı olumsuzlukların çözümü için yardımcı olmak istedim. En yetkililer gereğini yapar umarım.
Ahmet rumuzlu arkadaş evet dediğiniz okulda bina yetersizliğinden dolayı sabahçı ve öğlenci olmak üzere ikili eğitim var. Sabahçı öğrenciler, saat 6 da uyanıp saat 7 de sabahın köründe oldukça karanlıkta ve soğukta üşüyerek tir tir titreyerek başı boş köpeklerden de korkarak ve korunmaya çalışarak okula gidiyorlar ve hasta oluyorlar. Laranjit, faranjit, soğuk algınlığı, grip, boğaz enfeksiyonu, üşütme, öksürük, baş ağrısı, halsizlik gibi hastalıklardan dolayı öğrenciler sürekli üç dört gün, bir hafta gibi izin almak zorunda kalıyorlar ve derslerini aksatmış oluyorlar. Okula karanlıkta ve soğukta gitmek istemiyorlar ve çok zorlandıklarını söylüyorlar. Hatta öğrenciler ilk bir iki ders yarı uyanık ders yaptıklarını, tam olarak uyanamadıklarından öğretmenlerinin yaptığı dersi ve anlattıklarını anlayamadıklarını, yarı uyanık halde olduklarından dolayı konuları algılayamadıklarını söylüyorlar. Çocukların sanki haklılıkları da var gibi. Çünkü o saatlerde, 6 da uyanıp soğukta ve karanlıkta saat 7 de okulda olmak çocukların da biyolojik saatine uygun değil. Ülke genelinde Saat düzenlemesi yapılmaması da üzerine ayrı bir olumsuzluk oluşturuyor ve çocuklar zifiri karanlıkta okula gitmiş oluyorlar. Hatta öğrencilerden bazıları sabah saat 6 da uyanamadığı için kahvaltı yapmadan ve tam beslenemeden ellerinde bir parça ekmekle okula gittiğini söylüyor. Bu halde karanlıkta okula gitmenin kendileri için eziyetler içerdiğini söylüyorlar. Evet haklısınız, bahsettiğiniz okul namık kemal orta okuluna verilebilirdi veya İlk okul açılabilirdi. Bina ilk okul veya orta okul olarak değerlendirilebilirdi. Bahçesi yok diye yapılmamış olabilir ama belediyeden izin alıp yol geçici olarak kapatıldığında bahçesi de olmuş olurdu. Eğitim yönetimi ve denetiminde uzman olan uzman eğitimciler yeniden bir değerlendirme yapıp, bahsettiğiniz binayı Orta okul veya İlk okul yapabilirler belki. Ne diyelim?
Çok güzel bir konuya değişmişsin kardeşim çocuğu ilkokula gitmeyen bilemez. O binayı öğretmenevi yerine ilkokul yapsalardı ne güzel olurdu o civarın ilkokula ihtiyacı var, bile bile yapmıyorlar minübüsler yatacak mı ekonomi canlanacak, hastaneye niye doktor gelmiyor yada durmuyor tosyatur para kazansın ekonomi canlansın, garibanı kim düşünecek
tosyada her tarafda okul nasıl yok