Haber: Sedat Ağacıkoğlu

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarında yoğunluk yaşandığına dikkat çeken Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken, çiftçilerin ÇKS kayıtlarını zamanında kayıt altına almak için büyük bir çaba sarf ettiklerini söyledi.
Çiftçilerin mağdur olmaması için gece gündüz çalıştıklarına işaret eden Kadri Eken, “Bu ay sonu başvurular sona erecektir. Bunun için özverili çalışan personelimiz tapu sayısı fazla olan çiftçilerimizin evraklarını alarak gece çalışıp, ertesi güne hazır hale getiriyorlar. Bu ayın sonunda ÇKS başvuruları sona ereceğinden çiftçilerimiz haklı olarak mağdur olmamaları için ÇKS’lerini yenilemek istiyorlar” dedi.

Kadri Eken, Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün yeni tapu çalışmaları yaptığından dolayı çiftçilerin ekim yapacağı yerlerin ada ve parsel numaralarının değişmesinden dolayı bu yoğunluğun yaşandığını açıkladı.

Çiftçinin ektiği alan ile çiftçi kayıt sistemdeki ekili alanların birbirini tutmadığına dikkat çeken Eken, bunun sebebinin ise intikallerde ve arazilerde anlaşma sağlanamadığından dolayı arazilerin ekildiğini fakat bunun kayıt altına alınamadığını belirtti.
Bu mağduriyetin kayıt dışı ekimlerden kaynaklandığı ifade eden Kadri Eken, kayıt dışı ekimlerden yeni çıkartılan kanuna istinaden hazırlanan taahhütnamelerin muhtarlıklar tarafından onay verildikten sonra Ziraat Odası'na ulaştırıldığı takdirde çiftçilerin mağduriyetinin önlenebileceği gibi bitkisel ürünlerin gerçek verileri tespit edileceğinden arz ve talep de gerçek verilerin ortaya çıkacağını söyledi.

Kaymakam ve Başkan Köy Okulunda Kaymakam ve Başkan Köy Okulunda

Kadri Eken,  “ÇKS süreci 02.01.2024 tarihinde sona ereceğinden dolayı çiftçilerimiz mağduriyet yaşayacaktır.  diye konuştu.

Editör: Sedat AĞACIKOĞLU