31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçim öncesi ilçede seçmen bu defa daha bilinçli ve tecrübeli bir gözle Belediye Başkan adaylarını gözlemliyor. Seçim ziyaretlerinde ki samimiyete bakıyor. Yapılan sahte gülümsemelerden ziyade adayın ciddiyetine ve gözlerindeki vakur bakışlarına önem veriyor.

Tosya’da seçim havası yavaştan yavaşa hareketlenmeye başladığı bu günlerde seçmen siyaset münazaralarında şu soruyu soruyor ‘’  Bir Başkan Nasıl Olmalı? ‘’

Öncelikle Başkan liderlik vasıflarına sahip, topluma örnek olacak bir kişiliğe sahip olmalıdır. Karar alma sürecinde etkili olmalı, istişareye ve eleştiriye açık olmalıdır.

 SUÇ İŞLEMEYEN BİR BAŞKAN

Tosya’da seçmenin karşısına çıkan aday ilk önce ilçeye karşı suç işlemeyeceğine söz vermeli. Burada söz ettiğimiz suç kavramı sadece yasalar karşısında suç olarak tanımlanan eylemlerle sınırlı değildir. Gerçek suç bir belediye başkanının Tosya’nın tarihsel ve güncel değerlerine sahip çıkmaması, bu değerleri yok edecek şekilde ilçeye zarar vermesi ve de kamu vicdanında rahatsızlık vermesi bu suç kavramının içine girer.

 BAŞKAN SOSYAL BÜTÜNLEŞMEYİ SAĞLAMALI

Kendisine oy veren seçmene ne kadar yakın ve duyarlı ise vermeyen seçmene de aynı hassasiyeti ve önemi göstermeli. Sadece seçim zamanı değil her zaman sorunlara ve taleplere duyarlı olmalı. Belediye Meclisinde ve halkın içinde eleştiriye açık olmalı. Bir Belediye Başkanı vatandaşının iyi veya kötü gününde varlığını ve sıcaklığını gösterebilmeli.

Tosya’nın temel sorunlarının çözümünde akademik bilgi ve tecrübeye sahip kişilerle, sivil toplum kuruluşları ile görüş alışverişinde bulunabilecek ve onların önerilerini dikkate alabilmeli. Ben yaptım oldu anlayışı içinde bir başkan olmamalıdır. Kibir, gösteriş ve koltuğun gücü ve esaretinden kurtulup, mütevazi bir hayat yaşayabilmelidir. Vatandaşına ve personeline bağırıp çağırmadan dinleme sabrına sahip olmalı.

Bir Başkan halkın içinde olmalı ve Makam kapısını halka açık tutmalıdır. Kamuoyuna bilgi vermekten korkmamalı. Bilgi ve belgelerle karşısına gelen basın mensuplarının sorularına cevap verebilme cesaretini gösterebilmelidir. Vatandaşı ile seçim zamanı değil her zaman kaynaşan insanlar olmalıdır. Gelişen ve değişen teknolojiye ayak uyduran, tanınan ve sevilen, doğru bildiğinden taviz vermeyen vizyon sahibi, sosyal faaliyetleri olan biri olmalıdır.

Tosya’da Seçmen bugüne değil geleceğe bakıyor. Seçmen ilçede yapılan hizmetleri her zaman görmekte ve yeri geldiğinde takdir etmesini bilmektedir. Bunun için el broşürü veya katalogdan vaat veya hizmet fotoğrafı görmek istemiyor.

Partilerin Meclis üyeleri akademik bilgi ve eğitime sahip cesur kişilerden mi yoksa başkanın hee dediğine el kaldıracak üyelerden mi teşekkül edecek,  şimdi seçmen meclis adayların açıklanmasına bekliyor.

Başkan çalışkan ve cesur olmalı. Olayların üstüne cesaretle gitmeli.

Velhasıl...

Şu an için Tosya’da seçmenin gözünde her şey muamma...!

"Bazen en iyi seçim vazgeçmektir."

Sedat Ağacıkoğlu

Editör: TE Bilisim