Analiz Haber :Sedat Ağacıkoğlu

Tabi her seçim döneminde olduğu gibi Partilerin Belediye Başkanı adayı kim olduğu kadar meclis üyesi adayların kim olduğu da bir o kadar önemli.

AK Parti Meclis Listesi

2014 Tosya Belediye Başkanlığı seçimlerini büyük bir oy farkı ile kazanan AK Parti Belediye Başkanı ve Meclis listesi 31 Mart seçimlerine büyük bir değişime ve erozyona uğradı. AK Parti Tosya İlçe Teşkilatı 2014 yılında kazandığı seçim listesinden geriye sadece 3 kişi 31 Mart seçimlerinde tekrar seçmenin karşısına çıkıyor. Biri yeniden aday olan mevcut Belediye Başkanı diğeri ise geçen dönem en çok Başkan vekili olan meclis üyesi partili. Sözün özü AK Parti 31 Mart seçimlerine kısa bir süre kala hani eskiler derler ya ‘’ Yola çıktıkları ile değil yol..…… ile seçime giriyor.

Kesinleşen listelerin açıklanması ile Seçmenin aklına şu sual geliyor AK Partide 2014 seçimleri öncesi ve sonrasında canla başla çalışan meclis üyeleri 2019 seçimlerinde Meclis listesinde yer almadılar veya alamadılar.

İlçe Başkanı ilk önce meclis listesinde yaşanan bu büyük değişimi partililere ve seçmene açıklamasını yapmak zorunda.

MHP Meclis Listesi

Bildiğiniz gibi ülke genelinde yapılan seçim İttifakı Kastamonu ili ve ilçelerinde yapılmadı. Milliyetçi Hareket Partisi Tosya Belediye Başkanı Adayı kimilerine göre sürpriz kimilerine göre de açıklanması beklenen bir adaydı. İlk günlerde yaşanan çalkantılı süreci başkan adayının özverili ve başarılı çalışması ile kısa sürede atlatarak seçmenin karşısında çıktı. Aday tanıtımında tüm gözler meclis listesini oluşturan adayların üzerinde oldu. Geçtiğimiz dönem Belediye Meclisi olan iki üyesini tekrar listeye aldı. Geçmiş dönem parti içinde aktif siyaset ve görev yapan partilileri meclis listesine almaması seçmende kırılganlık ve küskünlük söylentilerinin çıkmasına neden oldu. İlçe Başkanı bu konu hakkında seçmeni ve kamuoyunu bilgilendiren bir açıklama yapması beklenmekte.

İYİ Parti Meclis Listesi

İyi Parti seçim startının verildiği ilk günlerde ilçede oluşumuna ve teşkilatını kurma telaşına düştü. Yoğun bir çalışma sonrası ilçe başkanın seçen İyi Parti daha sonra herkes tarafından takdir gören adayının ismini açıkladı. CHP Tosya ilçe teşkilatı Tosya Belediye Başkanlığı için aday çıkarmayarak İYİ Parti adayını destekleyeceğini açıkladı. İyi Parti Meclis Listesi açıklanmadan önce kamuoyu tarafından küskün partililerin listede olacağı iddia edildi. Fakat beklenen olmadı ve titizlikle hazırlanan Meclis Listesi 31 Mart seçimlerine start verdi. İYİ Parti Meclis listesinin tek dezavantajı adaylarının siyasi tecrübesi olmaması. Meclis Listesinde yer alan partililerin bu güne kadar siyaset arenasında yer almaması seçmenin kafasını karıştırıyor.

Seçmen bu defa 31 Mart seçimlerine;

Partilerin Başkan adaylarından ve meclis adaylarından daha iyi hazırlanıyor.

 Neyin ne olduğunu daha bilinçli bir şekilde sorguluyor ve araştırıyor.

Seçmen Partilerin Meclis Listelerine bakıyor ve aday olan kimse daha önceden  hemşerilerine yardımda, iyilikte düğününde, cenazesinde bulunmuş mu.

Hani derler ya

"Fesleğene bile dokunmadan kokusunu alamıyorsun"

"İnsanlara dokunmadan karşılığını alamazsın"

Olduğu gibi görünmeyen insan illaki bir yerde açık verecektir.

Görüldüğü gibi olmamakta aslında olduğu gibi görünmenin bir başka tezahürüdür.

Olduğu gibi görünen yani hakikat ehli kimse çıkar çevreleri tarafından sevilmese de töhmet ve zan altında kalmaz.

Partiler meclis üyesi adayı deyip geçmemeli. Partiler meclis adaylarını seçmene tanıtmalı ki bu işin sadece Belediye Başkanı seçmekle bitmediğini bilmeli vesselam..

Editör: TE Bilisim