Kastamonu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Uyanık , halk arasında kemik taraması olarak bilinen kemik dansitometresi (DXA) kemik mineral yoğunluğu taraması cihazının kurularak faaliyete geçtiğini söyledi.

Cihaz sayesinde kemiklerin kalınlığı, gücü ve kemik kaybının ölçülebildiğini ifade eden Uyanık , "DXA kemik mineral yoğunluğunu ölçmek için günümüzde kullanılan standart testtir. Kemiklerin biraz ince olduğu durum nıkosteopeni, çok ince olduğu durum ise osteoporoz olarak adlandırılır. Osteoporoz denilen ve kemiklerin daha ince ve kırılgan olmasına sebep olan hastalığın tanısında kemik mineral yoğunluğu testi kullanılır." dedi.



Kemik mineral yoğunluğu testinin en sık menopoz sonrası kadınlarda uygulandığını, ancak erkeklerde ve çocuklarda nadiren osteoporozu teşhis etmek için kullanıldığını kaydeden Uyanık, "Aynı zamanda osteoporoz ve kemik kaybına yol açan diğer hastalıkların tedavilerinin etkinliğinin izlenmesinde bu cihaz önemli rol oynuyor. . İlçemize hayırlı olsun dedi.

Editör: TE Bilisim