Kastamonu'nun Tosya ilçesinde,'Ağız ve Diş Sağlığı Haftası' etkinlikleri çerçevesinde,'Diş Sağlığı'konulu konferans düzenlendi.



Tosya Kaymakamlığı koordinesinde, Özel Tosya Bilgi İlköğretim Dershanesi tarafından Tosya Müftülüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen,'Diş Sağlığı'konulu konferansa, protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı.



Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan ve Diş Dr. Özge Çetin,tarafından verilen konferansın açılış konuşmasını yapan Özel Tosya Bilgi İlköğretim Dershanesi Kurucusu Levent Çağlar,'2000 yılında Bilgi Etüt Eğitim Merkezi ismiyle kurulan ve 2007 yılında Bilgi İlköğretim Dershanesi kurumsal kimliğiyle yoluna devam etmekte olan kurumumuz, geçmiş yıllarda oldu gibi 2011 yılı seviye belirleme sınavında da ilçemizin ilköğretim alanında eğitimine büyük katkıda bulunarak çok başarılı sonuçlar elde etmiştir diyerek şunları ifade etti,





'Şu asla unutulmamalıdır ki, bu başarı sadece bizim değil , okul - aile- dershane üçlemesinin beraber çalışmasıyla ortaya çıkan bir başarıdır. Kısacası bu başarı Tosya'mızın başarısıdır. Dershane olarak her türlü sosyal sorumluluk projesi içerisinde yer almaya çalışıyoruz. Bu projelerden bazıları şu an halen devam etmekte olan atık pil toplama projesi, mavi kapaklarla engelleri aşalım projesi ve son olarak 'Ağız ve Diş Sağlığı Haftası' nedeniyle hazırlamış olduğumuz'Parlak Gülüşler Parlak Gelecek'projesidir.





Türkiye'de ağız ve diş sağlığının önemi konusunda farkındalık düzeyinin çok düşük olduğunu belirtmek istiyorum. Türk Diş Hekimleri Birliği'nin açıkladığı istatistiklere göre, maalesef Türkiye'deki 73 milyon kişilik nüfusun 40 milyonu dişlerini hiç fırçalamıyor. Son yıllarda kullanıma daha fazla önem verilmiş olsa bile Türkiye'de kişi başına yılda 0, 94 diş fırçası düşüyor. Yani, 1 adet bile değil. Ayrıca, Avrupa ülkelerinde yıllık kişi başı diş macunu tüketimi 457 gram iken, Türkiye'de bu rakam sadece 110 gram sınırlarında kalmaktadır. Diş hekimlerine gitme oranımız ise Avrupa ülkelerine göre maalesef çok düşüktür. Bu rakamlara baktığımızda, önümüzde ağız ve diş sağlığı konusunda kat etmemiz gereken çok yol olduğunu anlıyoruz.





Küçük yaştan itibaren ağız ve diş sağlığımıza bakmayı alışkanlık haline getirmeliyiz, bu konuda ailelere ve toplumlumuza büyük görevler düşmektedir. Hem kendi diş sağlığımız hem de yakınlarımızın diş sağlığı için koruyucu tedbirler almalıyız. Bu vesileyle Ağız ve diş sağlığının öneminin daha iyi anlaşılması, farkındalığın arttırılması ve konu hakkında bilgilendirici eğitim verilebilmesi için bu konferansı düzenlemiş bulunmaktayız. Tüm misafirlerimize bir kez daha teşekkür eder iyi seyirler dilerim.'





Konferansta,dişlerin sindirim sisteminin başında besinlerin ufalanıp parçalanmasına, koparılmasına yardım ettiğini ifade eden Diş Dr. Özge Çetin,'Dişlerimiz,kendini çevreleyen destek dokuları korur ve gelişmelerini sağlar. Konuşmayı ve seslerin doğru bir şekilde çıkmasını sağlarlar. Çürük ve kayıp dişlerle yemek yiyemeyiz, rahat konuşamaz ve dilediğimiz şekilde gülemeyiz. Dişlerimizi korumalıyız, dişlerimizi fırçalamadığımız zaman mikroplara mağruz kalır, mikroplar dişlerdeki çukurcuklara yerleşir, tükürüğümüzdeki mikroplarla birleşir ve dişlerimizin üzerine yapışarak zararlı asitler ve maddelerle dişlerimizi çürütürler, onun için dişlerimizi mutlaka düzenli ve doğru bir şekilde fırçalamalıyız.Ağzın su ile çalkalanması mikrop tabakasının temizlenmesini sağlamaz. İhtiyacımız olan bir diş fırçası ve bir diş macunudur'diye konuştu.





Dişlerin nasıl fırçalanması gerektiğinin anlatıldığı konferans,diş sağlığı ile ilgili çizgi filmlerin gösterilmesiyle sona erdi.





Konferansın sonunda öğrencilere, ücretiz 250 adet diş fırçası ve diş macunu verildi.  Özel Tosya Bilgi İlköğretim Dershanesi Kurucusu Levent Çağlar dağıtım sırasında yeni bir kampanya başlattıklarını ve bu kapsamda " Eski Diş Fırçanı Getir, Yenisini Götür" adı altında diş sağlığına yönelik olan desteklerinin devam edeceğini söyledi.

 

Editör: TE Bilisim