VEDAT YUNUS İKİZOĞLU 

  KASTAMONU (İHA)

  Rıfat Ilgaz Kültür Merkezinde düzenlenen eğim seminerinde engelliliği önlemek kapsamında Kastamonu’da ilk olduğu belirtilen projeye çevre ilçelerden de hekimler katıldı. Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan proje ile hekimlerdeki farkındalık arttırarak, halk sağlığını ve bilinci arttırılması amaçlanıyor. Halk Sağlığı Müdürlüğü, önümüzde ki aylarda halka ve katılamayan hekimlere yönelikte eğitim semineri düzenleyeceğini bildirdi.

  Eğitim seminerinde konuşan Kastamonu Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, “Kastamonu’da engelliliği olabildiğince azaltmak için bu semineri müdürlüğümüz kapsamında sunuyoruz. Toplumun bütünlüğünü ve daha sağlıklı bireylerin oluşabilmesi için bu tarz seminerler verilmesi gereklidir” dedi.

  Türkiye’de ki her beş evlilikten birinin akraba evliliği olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Serap Tutgun Onrat, akraba evliliklerinin yüzde 30’unun Doğu Anadolu’da, yüzde 12’sinin ise Marmara Bölgesinde olduğunu belirtti. Halk arasında kadınların erkek çocuk verememesi gibi yanlış bir algının olduğuna dikkat çeken Onrat, aslında bir çocuğun cinsiyetini erkeğin belirlediğini ifade ederek, “Genellikle halkımızda ki bu yanlış algı, ya kuma getirilmesi ya da boşanmaya kadar varabiliyor. Halka bu algının yanlış olduğunu çocuğun cinsiyetinde erkeğin önemli bir rol oynadığını öğretmemiz lazım” diye konuştu.

  Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi eski Başhekimi Op. Dr. Dursun Başbuğ ise, hamilelik öncesinde ve sonrasında annelerin beslenmesine ilişkin bilgiler verdi. Hamile olan bayanların doğum sürecine kadar toplamda 12 ila 15 arasında sağlıklı kilo alması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Başbuğ, “Annelerimiz doğumdan sonra aldıkları kiloları vermek için diyetisyenlerin ve spor salonlarının yolunu tutuyorlar. Bunun sebebi toplumuzda ki ‘sen hamilesin iki kişilik yiyorsun çok yemen lazım’ gibi söylemlerden dolayı. Bizim hamile bayanlarımıza ayda 1 kilo almaları gerektiğini anlatmamız lazım. Aşırı kilolu bayanlarımız da ise olabildiğince kilo alımını durdurmamız gerek” şeklinde konuştu.

  Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Öğretim Görevlileri Yrd. Doç. Dr. Serap Tutgun Onrat, Prof. Dr. Ersel Onrat ve Op. Dr. Dursun Başbuğ, Psk. Özge Orhan, Uzm. Psk. Sevilay Kahveci Düztaş, hekimlere engelliliğin önlenmesi için alınması gereken tedbirler hakkında detaylı bilgiler verdiler. Akraba evliliğinden kaynaklanan engelliliğin önlenmesi, doğum öncesi ve sonrası anne beslenmesi ile hamilelik sürecinde yaşam tarzı, çocuk bakımı, emniyeti ve beklemendik kazalar, madde bağımlılığı ve engellilik, kardiyoloji aciller ile EKG hakkında seminerde aile hekimleri bilgilendirildi.

Editör: TE Bilisim