Kalp atışları düzensizleşen ve kendisini bayılacakmış gibi hisseden birinin bilincini yitirmeden önce yalnızca 10 saniye kadar zamanı vardır.

Bu durumda ne yapmanız gerekir?

İşte ilk 10 saniyede hayatınızı kurtaracak bilgiler.


Şayet araba kullanıyorsanız hemen aracınızı sağa çekin motoru durdurun dörtlüleri yakın.

-Arabanın arkasına geçip sırt üstü yere yatın ayaklarınızı arabanızın bagajına doğru yukarı kaldırın


Eğer kalp krizi sizi evinizde yakaladıysa yere uzanıp ayaklarınızı yüksek bir yere mesela kaneye doğru kaldırın.

Bu hareket sayesinde kalbinize daha çok kan gidecektir.


Ayaklarınızı yukarı kaldırıp pozisyon aldıktan sonra öksürmeye başlayın.

-Öksürmeden önce her seferinde derin bir nefes alın.


Öksürükleriniz güçlü olsun, derinden gelsin ve uzun sürsün.

Tıpkı göğsünüzde birikmiş balgamı atmaya çalışır gibi öksürün.


kalp krizi anında öksürük ve nefes önemlidir.

-Her iki saniyede bir derin nefes alın. Ardından öksürün. Bunu yardım gelene dek yada kalp atışlarınız tekrar normale dönene kadar sürekli yapın.


Derin nefes almak ciğerleri oksijenle doldurur.

Öksürmek kalbe tazyik yapar ve kan dolaşımını rahatlatır. Kalbe uygulanan bu tazyik, kalbin normal ritmine dönmesini kolaylaştırır.


Bütün bunlar size, bilincinizi kaybetmeden önce hastaneye yetişecek zamanı tanır. Ayaklarınız yukarı doğru kaldırılmış olduğundan vücudunuzdaki bütün kan kalbe basınç yapacaktır.

Bu pozisyonda yatmak kalbin normal çalışma düzenine geçmesine yardımcı olur.


Kalp krizi belirtileri bakımından genellikle mide şikayetleri ile karıştırılır. Bu sebeple de ilk müdahele de geç kalınabilir. Kalp krizinin en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır.

Peki ama bu ağrı nasıldır?

Mide gazı olmadığını nasıl anlarız. Bu bilgileri lütfen not edin;


NASIL BİR GÖĞÜS AĞRISI OLUR?

Kalp krizinin en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır. Çok sayıda göğüs ağrısı tipi vardır. Bunların büyük oranı kalpten kaynaklanmayan göğüs ağrılarıdır. Kalbe, yani damar tıkanıklığına bağlı ağrı genellikle göğsün ortasındadır. Ağrı, yanma veya baskı şeklindedir. Sol kola, bazen de sağ kola yayılabilir. Çeneye veya sırta da vurabilir. Ağrıya çoğu zaman mide bulantısı ve terleme eşlik eder.


NEFES DARLIĞI

Aniden başlayan, bunaltı halinin eşlik ettiği ve yürütmeyen nefes darlığı özellikle risk grubundaki kadın ve erkeklerde kalp krizine işaret edebiliyor. Daha önceleri var olan ve özellikle eforla tetiklenen nefes darlığında belirgin kötüleşme olması da kalp krizi belirtisi olabiliyor.


KADINLARDA BU BELİRTİLERE DİKKAT

Kalp krizinin değişmez belirtisi olan göğüs ağrısı kadınlarda kendisini farklı bölgelerde gösterebiliyor. Boyun ve çene ağrısı, sol kol ve sırt ağrısına sırt ağrısı ekleniyorsa kalp krizi akla gelmeli. Sırt ağrısı kadınlarda erkeklerden 3 kat fazla görülüyor. Ayrıca kadınlar tipik ağrı yerine göğüs ve sırtta sıkıntı hissi, düğümlenme hissi, ağırlık hissi, yanma hissi de yaşayabiliyor.


YORGUNLUK VE BİTKİNLİK

Yorgunluk ve bitkinlik hali sıkça tarif edilen, kalp krizine eşlik eden şikayetlerden birini oluşturuyor. Genellikle nefes darlığıyla birlikte görülüyor. Hasta dışarı çıkmaktan, hareket edip, iş yapmaktan kaçınır hale geliyor. Bu belirtiye kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla gözleniyor.


MİDE Mİ KALP KRİZİ Mİ - FARK NASIL ANLAŞILIR?

Mide şikayetleri ile kalp hastalığı belirtileri sıkça karışıyor. Özellikle kalbin alt tarafını tutan krizler kendini hazımsızlık, şişkinlik, bulantı ve kusma şikayetleriyle gösterebiliyor.
FARK NASIL ANLAŞILIR?
Kalp spazmı ile kalp krizinin belirtileri hemen hemen aynıdır. Göğüs ortasında ağrı, çeneye kollara yayılma eğilimi ve sıkıntı… Ancak kalp krizinde kişi ciddi bir ölüm korkusu ve yoğun sıkıntı hisseder. Terleme, mide bulantısı ve kusma gibi bulgular da görülür.


BAŞ DÖNMESİ VE BAYGINLIK

Halsizlik ve baygınlık hissi, kalp krizlerinde sık gözlenen belirtilerden birini oluşturuyor. Özellikle kriz başlangıcında oluşan nabız ve tansiyon düşüklüğü; baş dönmesi ile baygınlığa yol açabiliyor. Yaşlılarda baygınlıkla gelen kalp krizi daha sık görülüyor.


SOĞUK TER DÖKMEK

Kalp krizinde soğuk terleme sıklıkla görülen belirtilerden. Genelde diğer bulgulara eşlik ediyor. Ani başlayan nefes darlığı ve yorgunluğa eşlik eden soğuk terlemeleri kalp krizinin habercisi olabiliyor. Terleme belirtisi kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla gözleniyor ve özellikle kalbin alt tarafını tutan krizlerde daha belirgin oluyor.

















Editör: TE Bilisim