Kastamonu’nun Tosya ilçesinde Kastamonu Üniversitesi Tosya Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Faruk Dayı sağlık alanında yapılan reform sonucunda kurulan Kamu Hastaneleri Kurumu’nun izlediği sağlık politikasını ve kuruma bağlı olarak çalışan kamu hastanelerinin performansını araştırdı.


Sağlıkta dönüşüm programı ile amaçlanan kamu hastanelerinin maliyetlerini asgariye indirilmesi ve verilen hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesini yerinde inceleyen Yazar Faruk Dayı çalışmasını tamamlayarak kitaplaştırdı.

Kamu hastanelerinin maliyetleri asgariye indirerek hizmet kalitesinin yükseltilmesinin finansal analizini yaparak kitapta açık bir dille anlattı.

 ‘Sağlık İşletmelerinde Uygulamalı Finansal Analiz’ ismini verdiği kitabının piyasaya çıkmasının ardından Tosya Meslek Yüksekokulu’nda imza günü düzenleyen Yazar okurları tarafından satın alınan kitapları imzaladı.


Kitaplarını yazara imzalatan okurlar kitabın sağlık kurumlarına yönelik hazırlanan bir rehber niteliği taşıdığını düşünüyor.

Kitabı satın alan okurlardan Fatih Urkuş isimli öğrenci İHA muhabirine yaptığı açıklamada ‘’  Genel olarak sağlık işletmeleri olarak çıkarılmış ama hem sağlık hizmetleri hem özel sektörde hem kamu sektöründe hem de özel sektörde bence bir numaralı kılavuzdur. Maliyeti aza indirerek daha fazla nasıl kar ederiz zararımızı nasıl kısarız yönünde düşünen işletmeler için bir numaralı kılavuzdur. Kitabın içeriğini daha anlayıcı anlayarak okursa bir insan ya da işletmeci daha güzel bir şekilde okursa bundan kendisine güzel bir olanak sağlar diye düşünüyorum’ ’dedi

İmza günü sonrasında kameralarımıza açıklamada bulunan ‘Sağlık İşletmelerinde Uygulamalı Finansal Analiz’ kitabı yazarı Faruk Dayı şunları söyledi’’2003 yılında sağlıkta dönüşüm programı ile birlikte hükümet sağlık alanında çok büyük bir reform gerçekleştirmiştir. Bu reformun en son adımıysa 2011 yılında kurulan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’dur. Ve böylece devlet il sağlık teşkilatında halk sağlığını ve kamu hastanelerini ayırarak üç farklı birimde örgütlenmiştir. Böylece ülkemizdeki kamu hastanelerinin kalitesi ve performansı artırılması amaçlanmış ve bu amaca hizmet etmek amacıyla hükümetin sağlık politikalarını desteklemek amacıyla bu kitap hazırlanmıştır. Yani ayaktan gelen bir hastaya uygulanan bir girişimsel işlem ile yatan hastaya uygulanan girişimsel işlem arasında farklar var. Bir göz polikliniğine gelen hastanın uygulanan işlem ile bir ortopediye gelen veya bir kardiyolojiye gelen hastanın uygulandığı girişimsel işlemler birbirinden farklıdır. Genellikle devlet hastanelerinin en çok maliyetleri bundan kaynaklanıyor. Ve istenen tahliller röntgenler karşılığında Sosyal Güvenlik Kurumunun ödediği fiyatlarda sabit olduğu için bunlar hastanelerin maliyetlerini yükseltiyor aldıkları gelir de bunun karşılığında daha az olduğu için de olumsuz bir gider zararı olarak karşımıza çıkıyor’’ dedi.



SEDAT AGACIKOĞLU

TOSYA (İHA)

Editör: TE Bilisim