Tosya’da grip salgını var. Şu günlerde hastanelerin acil servislerine  Sağlık Ocaklarına grip ve soğuk algınlığı şikayeti ile çok sayıda gelen olduğu gözleniyor. Özellikle çocuklarda grip salgınının yaygın olduğu görülüyor. Okula giden çocuklar nedeniyle salgın giderek daha da fazla yayılıyor gibi. Salgına karşı uyarılar var. Grip aşısı bunlardan birisi. Ayrıca gripli çocukların bir süre okula gelmemesi öneriliyor.

Uzmanlar, çocukları grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumanın ilk adımının bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden geçtiğini söylüyor.

Yenidoğanların, süt çocuklarının ve oyun çocuklarının bağışıklık sisteminin yeterince güçlenmemiş olması enfeksiyon hastalıklarına daha kolay ve sık yakalanmalarına neden olabiliyor. Bunun dışında altta yatan kronik akciğer hastalığı, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, kan hastalığı, beslenme yetersizliği olan çocuklarda enfeksiyon daha ağır seyredebiliyor. Okul çocuklarının yoğun sınav ve ders dönemlerinde yorgunluk, aşırı stres nedeni ile vücut dirençlerinin düştüğü biliniyor.



Sonbahar ve kış aylarında sık görülen enfeksiyonlarda virüslerin etken olduğunu söyleyen Uzmanlar, bulaşıcı olan bu hastalıkların yayılma yollarıyla ilgili şu bilgileri veriyor.



"Hastanın kullandığı eşyalara temas edilmesi sonucu mikrop vücuda giriyor. Kısa sürede solunum yollarında çoğalmaya başlıyor ve 1-3 gün içinde ateş, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrısı gibi belirtilere yol açıyor. Daha nadir olarak solunum sıkıntısı, bulantı, kusma, bilinç değişikliği, havale geçirme, döküntü gibi belirtiler de görülebiliyor. Bunlar durumun ağır olduğuna işaret eden belirtilerdir.

Bu mevsimlerde kapalı ortamlarda bulunulması, kreş, okul gibi kalabalık mekanlarda hasta olan bir kişiden virüsün kolaylıkla ortama bulaşması nedeni ile hastalık hızla yayılabiliyor."



BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENDİRİLİR?

Aşılar eksiksiz olarak yapılmalı

Düzenli beslenmeye önem verilmeli

Çocukların sebze ve meyve tüketimini artırın, hazır meyve suları yerine çocuklara taze sıkılmış meyve suları içirilebilir.

Yeterli ve kaliteli uyumaları sağlanmalı

Hekim önerisi olmadan ilaç kullanıllmamalı ve özellikle antibiyotik kullanılmalı

Düzenli sağlık kontrolleri ihmal edilmemeli



ENFEKSİYONLARDAN KORUNMAK İÇİN...

Altı aylıktan büyük çocuklara grip aşısı yaptırın

Çoçukların ellerinini sık sık yıkamaya özen gösterin

Kapalı ve kalabalık yerlerde bulunmamaya çalışın

Ev içinde odaların ve okullarda sınıfların sık sık havalandırın

Piyasada bulunan ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilen ilaçları hekim kontrolünde kullanın.

Editör: TE Bilisim