SEDAT AGACIKOĞLU Tosya(İha) 




Unutulmaya yüz tutan bazı Ramazan ayına özgü gelenekler Tosya’da bir kısım esnaf tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.

Ramazanın ruhuna uygun olarak Tosya Seki ( Namazgah Caddesi ) sokağı olarak bilinen yerde esnaflar ramazan gecelerine ve geleneğine uygun olarak Teravih namazı sonrasında bir araya gelerek sohbet toplantıları düzenliyor.



İlçemizin önde gelen işadamlarından İsmail Nalbantoğlu ve esnaf dostlarından oluşan topluluk teravih namazı sonrası yaptıkları hoş sohbet toplantılarını ilerleyen dakikalarda ilçemize özgü yiyeceklerle renkleniyor.

Yemek faslı sonrasında içilen çay ve kahvelerin arkasından 40-50 sene geriye gidilerek eski ramazan geceleri konuşulup hatıralar canlandırılıyor.

Kimi zaman esprili günler hatırlanıyor kimi zaman mazide kalan dostlar hatırlanıp bir yürek burukluğu yaşanıyor.

Hüzünlü anların başladığı dakikalarda ilçenin önde gelen mahalli sanatçılarından Abdullah İrtik cümbüşü eline alarak çaldığı musiki havalarla ortamı bir anda neşelendiriyor.



Her akşam gelen misafirler en iyi şekilde ağırlanıp izzet ikramda kusur edilmiyor.

Böyle akşamlarda esnaf kimliği gündüzlerde kalıyor artık her şey komşuluk ilişkisine dönüşüyor ve sohbetler de böyle şekilleniyor.



Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin ilçede yaşanan bu geleneğe önceki akşam misafir oldu.

Başkan Şahin yaptığı kısa konuşmada’’ Aranızda yaşanan bu güzel dostluk ve muhabbet ortamı bizlere de ışık tuttu, acaba bu güzel geleneği ilçe geneline nasıl yaşatırız diye düşündüğümüz anlarda Ramazan ayının son 10 gününde ilçe genelinde eski Osmanlı usulü Ramazan gecelerini hatırlatan etkinlikler yapmayı programladık’ ’dedi.


Editör: TE Bilisim