13.02.2012

11 şubat 2012 günü Tosya Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkanı Mesut GÜVERCİN ile söyleşi yaptım. Ses kayıt cihazım olmadığı için ve her konuştuğumuzu dikkatle not aldığım için söyleşimiz yaklaşık 2,5 saat sürdü. Ben bu söyleşi talebimi ivedilikle kabul eden, Rıhtım boyu caddesindeki bürosunda nazik karşılama yapan, sorularımı dikkatle dinleyen ve ayrıntılı cevap veren Sayın Güvercin’e teşekkür ediyorum. Gazetecilik hayatımın ve Habertürk Muhabirliğimin haber amaçlı ilk röportajından ben çok keyif aldım. Sizlerin de bu röportajı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.

 Röportaj metninde Tosya Ticaret ve Sanayi Odası’nı Tosya TSO veya ticaret odası olarak, Tosya Organize Sanayi Bölgesi’ni Tosya OSB olarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni TOBB olarak, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nı KUZKA olarak kısa şekilleriyle yazdım.

 Sedat Ağacık (Habertürk): Sayın Başkanım, öncelikle bu söyleşi talebimi kabul ettiğiniz, büronuza nazik davetiniz için çok teşekkür ederim. Mesut Güvercin ismini ilçemizde bilmeyen ve sizi tanımayan yoktur. 3 yılı aşkın zamandır Tosya TSO yönetim kurulu başkanlığını da yürütmektesiniz. İzniniz olursa söyleşimiz başkanı olduğunuz kurum ve faaliyetleri ağırlı olacak. Öncelikle Mesut Güvercin kimdir? Mesut Güvercin’i nasıl tarif edersiniz?

 Mesut Güvercin: Sedat Bey, ben de size hoş geldiniz der, tüm basın camiasına kapımızın her zaman açık olduğunu belirtmek isterim. Mesut Güvercin kimdir?Mesut Güvercin; 1969 doğumlu 2 çocuk babası Tosyalı bir sanayicidir. Akaryakıt istasyonum da var ancak ben sanayici kimliğimle kendimi tanıtmak isterim. 2009 yılı ocak ayından bugüne kadar ve halen Tosya TSO yönetim kurulu başkanlığını yürütmekteyim.

 S.A: Tosya TSO’yu biraz tanıtır mısınız?

 M.G: Tosya TSO 1949 yılında kurulmuş bölgemizin hatta ülkemizin en eski meslek kuruluşlarından bir tanesidir.Peki logonuzda 1932 neden yazmakta diye soracak olursanız; 1932 yılında Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı temsilciliktik.Yani bugünkü haliyle kuruluş tarihimiz 1949 diyebiliriz.. Bağlı bulunduğumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB)’nin kuruluş tarihi nedir biliyor musunuz Sedat Bey?Ben söyleyim: 8 Mart 1950. Yani Tosya TSO, TOBB’nin resmi kuruluş genel kurulu olan 1952 de oy kullanmak için temsilci gönderen nadir odalardan birisidir.

En eski meslek odası derken, tüccar sanayici odası anlamında söylüyorum. Zira ilçemizde Deri ve Tabak Esnafı ve Sanatkarları Odası var ki; kuruluşu 20. yüzyılın başına dayanıyor. Bu da ilçemizin sivil örgütlenme konusunda ne kadar tecrübeli olduğunun bariz bir göstergesidir.

 S.A.Evet, Tosya TSO’dan başka 8 adet esnaf odası, bir de Ziraat Odası bulunmakta. Mesut Bey, ticaret ve sanayi odası ne amaçla kurulmuştur, ilçemiz ekonomisine katkısı nedir?

 M.G.(Mesut Bey biraz gülümsüyor ve devam ediyor): Sedat Bey, Tosya TSO’da daha önceki dönemlerde meclis üyeliği de yaptım.Odanın 20 yıllık üyesiyim; camiaya hiç yabancı değilim. Çünkü rahmetli babam da TSO üyesiydi, bazı organlarında da görevleri oldu. Ne yalan söyleyeyim ben de zaman zaman düşünürdüm biz neden ticaret odasına aidat veriyoruz, bu kuruluş ne işe yarar diye. 2009 yılında göreve geldikten sonra anladım ki,  ticaret ve sanayi odası o yerleşim yerinin kalbidir. Vücudu canlı tutan kanı kalp nasıl temizleyip pompalıyorsa, kan-kalp-akciğer-beyin nasıl uyumlu çalışmazsa vücut yaşamayacağı gibi, meslek kuruluşlarının ticaret ve sanayi odalarının, esnaf odalarının olmadığı bir toplumda toplum bilincinden bahsedemeyiz. Sedat Bey, biraz geçmişe gidelim ve okullarda bizlere tarih derslerinde anlatılan İzmir İktisat Kongresi’ni hatırlayalım. Bu kongre sonunda 10 altın gibi karar alındı. Ben bu söyleşiyi okuyacak okuyuculardan bu kararları okumasını özellikle tavsiye ediyorum. Burada tek tek saymayacağım ancak özet olarak şunu söyleyebilirim: bir toplumun bağımsız sayılabilmesi için o toplumun birinci siyasi, ikinci ekonomik olarak bağımsız olması gerekir. İşte biz sanayici, tüccar, üretici,müteşebbis, Tosya TSO, TOBB olarak ekonomik bağımsızlık hedefindeki aktörleriz. Demokrasiye geçmemizle birlikte bence sanayici-müteşebbis-ihracatçı-meslek kuruluşları- mesleki sivil toplumlaşma kavramlarının ilk sinyali 1923 tarihli 1. İzmir İktisat Kongresi’dir.

 S.A: Anladım Sayın Güvercin. Tosya TSO olarak bağlı olduğunuz TOBB hakkında bizlerle bilgi paylaşmak ister misiniz?

 M.G: TOBB 1300000(birmilyonüçyüzbin) üyesiyle kendine bağlı 365 oda ve borsayla ülkemizin en büyük sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi. Birçok resmi kurum ve kuruluşlarda temsilciliklerimiz bulunmakta. DPT, TSE, TÜBİTAK, OYAK, İhracatı Geliştirme Merkezi, Basın İlan Kurumu, Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü, Milli Prodüktivite Merkezi gibi.

 S.A: Neredeyse ülkemizdeki bütün kurumları saydınız. Bu kurum kuruluşlara temsilci hangi Odalardan/borsalardan gidiyor? Örneğin Mesut Güvercin de temsilci olabilir mi?

 M.G: Tabiî ki olabilir Sedat Bey. 1.300.000 üyeden herhangi bir tanesi. Zafer Nalbantoğlu da olabilir, Ali İhsan Bezci, Hilmi Suat Vanlı, Fatih Doğramacı ya da herhangi bir üye… Anlayacağınız bizler ekonomi camiasının temsilcileri her platformda üyelerimizi temsil ediyor ve onların sözcüsü oluyoruz.

 S.A: Başkanım, şimdi gelelim asıl konumuza: Tosya TSO ve Tosya OSB’ye. Geçenlerde internet sitemde(www.tosyahaberleri.com) “fonlar para dağıtıyor Tosya bakıyor” başlıklı haber yayınladım. Beni telefonla ilk arayan meslek odası başkanı Sizsiniz. Aslında Tosya TSO’nun “bakmadığını”, faaliyetlerini uzun süren telefon konuşmamızda anlattınız. Başkanım, ben camianıza en yakın gazetecilerden biriyim. Zira başkanı olduğum İnternet Yayıncıları Gazetecileri ve Yazarları Derneği (İYADER) ni sizin Oda personelinizle (Ertuğrul Bey) birlikte toplam 7 kişiyle kurduk. Bana telefonda anlattıklarınızın bir kısmından haberdar olmama rağmen çoğunu bilmiyordum. Bu bağlamda Kurum olarak neden dışa kapalısınız?

 M.G: Sedat Bey, inanın dışa kapalı değiliz. Belki ilçemizdeki en şeffaf kurumuz. Eksiğimiz ise yapılan faaliyetleri halk ile paylaşmamak, basına bildirmemek diyebiliriz. Bu soruyu soracağınızı röportaj talebinizden sonra tahmin etmiştim. Dersime de çalıştım. (Mesut Bey hemen içinde birçok doküman olan bir klasörü açıyor, bir süre inceliyor) Yönetim kurulu olarak her sene sonunda o yıldaki faaliyetlerimizi içeren faaliyet raporunu Oda Meclisine sunmaktayız. Personelime gerekli talimatı verdim; son 3 yıla ait faaliyet raporunu Odamızın www.tosyatso.org.tr web adresinde yayınlayacağız. Sanırım en geç haftaya Cuma günü yayında olur. Size de birer nüsha fotokopi hazırlattım. Söyleşi sonunda takdim ederim. Sedat Bey, bir de benim denetim kurulu üyesi olduğum TOBB-BİS Organize Sanayi ve Teknoloji Bölgeleri Anonim Şirketi hakkında bilgi vermek isterim. Zira ticaret odamızın tarihinde ilk defa bir yönetim kurulu başkanı bir TOBB iştirakinde organ üyesi olarak bulunmakta. Bu konuda Rıfat Bey’in göstermiş olduğu teveccühten dolayı teşekkür ederim. TOBB-BİS projesi Filistin’de kapasite geliştirilmesine ilişkin bir proje; barış için sanayi projesi de diyebiliriz. Karşılıklı anlaşmalarla Filistin’e ve İsrail’e sanayi bölgeleri kurulacak, bu şirket sayesinde de Türk sanayicileri bu bölgeler de yatırımlar yapabilecekler. Gördüğünüz gibi TOBB, dolayısıyla bizler Filistin ve İsrail’de de temsil edilmekteyiz.

 S.A.Faaliyet raporları için teşekkür ederim.

 M.G: Rica ederim. Öncelikle şunu belirteyim Sedat Bey. Bizler yöneticiler olarak ellerimizde sihirli değnek yok. Ancak yönetim kuruluyla, oda meclisiyle, personeliyle canla başla çalışıyoruz. Bundan emin olun. Bizler hem yönetim hem meclis organ görevlerimizi fahri olarak ve huzur hakkı almadan yapıyoruz. Tabi bizden önceki her yönetim ve meclis üyeleri de huzur hakkı almadılar. Odamızın bütçesi çok kısıtlı. Yaklaşık 600 üyemiz var. Maalesef piyasadaki ekonomik sıkıntılardan olsa gerek tahsilât oranlarımız çok düşük. Buna rağmen size bu kısıtlı bütçemizle yaptığımız faaliyetlerden bahsetmek isterim.

                                                                                     

 S.A: Başkanım araya girmek istiyorum, özür dileyerek. Tosya TSO olarak Devletten destek almıyor musunuz?

 M.G.Sedat Bey, çoğu kimse ticaret odalarını Devlet kurumu sanmakta, ancak Devlet kurumu değiliz ve Devletten destek almıyoruz. Ticaret odaları 5174 sayılı kanuna bağlı “kamu kurumu niteliğinde” meslek kuruluşlarıdır. Yani Kanun açıkça söylüyor: kamu kurumu niteliğinde. Devlet kurumu değiliz ancak herhangi bir Devlet kurumu niteliğinde, özelliğinde, yetkilerine sahip sivil örgütlenmeyiz. Devletin yaptığı birçok işleri bizlere yetki devretmek suretiyle camia olarak biz yapmaktayız. Barkod işlemleri, K belgeleri, Ata tır karneleri, ticaret sicili, iş makinaları sicili, sanayi veri tabanı, TSE, İŞkur temsilcilikleri, OSB ler gibi. Sedat Bey ülkemizde kaç adet gümrük sınır kapısı var biliyor musunuz? 10 adet. Konumuzla ne ilgisi var diye aklınıza gelebilir. Hemen açıklayım. Bu 10 adet gümrük sınır kapısının en büyük 5’inin işletmeciliği Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret Anonim Şirketi’ne emanet. Peki nedir bu anonim şirket? TOBB ve bağlı oda borsalarca kurulmuş ve yap işlet devret yöntemiyle 5 gümrük sınır kapısını işleten şirket. Biz Tosya TSO olarak bütçe imkânsızlığımızdan dolayı GTİ’ne ortak olamadık. Ben tekrar 2 dakikalığına 1923 İzmir İktisat Kongresi kararlarına dönmek istiyorum.

 S.A. Başkanım konumuz dağılıyor!!

 M.G. Hayır hayır bizzat konumuzla ilgili. 8. karar aynen şöyle “demiryolu inşaat programına bağlanmalıdır”

 S.A: Gümrük işletmeli ile demiryolu? Bağlantı kuramadım Başkanım!!

 M.G: Geçen haftaki yönetim kurulu toplantımızda gündeme gelmişti. TOBB’nden gelen yazıda TOBB öncülüğünde ve 365 oda borsamızın da iştiraki ile bir anonim şirket kurulacak ve bizden de ortaklık talep edilmekteydi. Tabii biz konuyu gündeme aldık ancak en az ortaklığın 50000 TL olmasından bu söz konusu iştirake ortak olamayacağız. Anlayacağınız Sedat Bey, maalesef hükümetlerimizin bir türlü yapmayı başaramadığı demiryolları ağını yine bizim camiamız düşünmüş, buradan da halkımıza müjde etmek isterim. Zira üretimde en önemli maliyet kalemlerinden bir tanesi de nakliyedir. Nakliyeniz ucuzsa malınızı pazarlayabilirsiniz. Dünyadaki en ucuz nakliye de demiryoludur. TOBB Başkanımız Rifat Bey’i bu projesinden dolayı tebrik ediyorum. Sedat Bey, bir soru da ben size sorayım. Ankara’dan Eskişehir’e hızlı trenle gittiniz mi?

 S.A: Hayır??

 M.G: Ben gittim. Hızlı tren atmosferini yaşamak için gittim. Tren sadece Sincan’da duraklıyor. Toplam 1,5 saatte Eskişehir’desiniz. Sincan’da duraklamasaydı 1 saat 15 dakikada… Sedat Bey, aynı demiryolu hattının Tosya-Ankara arasında olduğunu hayal edin. 1 saatte Ankara’dasınız. Bunlar hayal de değil aslında. Gördüğünüz gibi atalarımız hayal etmiş, TOBB uygulamaya geçiriyor.

 S.A: Evet. Sayın Rıfat Başkan’ı demiryolu projesinden dolayı tebrik ediyoruz. Görüyorsunuz Başkanım, sizinle bu söyleşiyi yapmasaydık bu konulardan haberimiz olmayacaktı. Umarım biz gazetecileri güncel faaliyetlerimiz hakkında haberdar edersiniz.

 M.G: Hiç şüpheniz olmasın Sedat Bey.Biz Tosya TSO yönetim kurulu olarak 5 kişi her Salı günü olağan toplantı yapmaktayız. Oda meclisi olarak da her ayın son Perşembe akşamı Odamız lokalinde toplanmaktayız. Bu toplantılar dışarıya kapalı ancak meclis başkanımız İlyas Bey (İlyas Çakır) den rica ederseniz meclis toplantısının atmosferini görmenizi isterim. Madem gazetecilik konulu dernek kurdunuz, Derneğinizin yönetim kurulu ile birlikte gözlemci olmanız bizleri onurlandıracağı kanısındayım.Bu sayede Oda faaliyetlerimiz hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olursunuz, ilçemizin nabzının nasıl attığına şahit olacağınızdan eminim.

 S.A: Söyleşimizin başında meslek odalarının o yerleşim yerinin kalbidir demiştiniz. İlyas Bey’den randevu talep edeceğimi söylemek isterim. Başkanım, Odanızın gelirleri nelerdir? Kısaca açıklar mısınız?2012 yılı bütçeniz ne kadar?

 M.G. 5174 sayılı Kanunda açıkça yazılı gelirler. Ana hatlarıyla şunlar: üyelerden alınan yıllık aidat, munzam aidat, kayıt ücretleri, belge bedelleri, yapılan hizmet karşılığı alınan ücretler diyebiliriz. 2012 yılı bütçemiz 270000 TL.

 S.A: Faaliyetler demiştiniz. Odanız faaliyetlerinden bahseder misiniz?

 M.G: Son 3 yıllık faaliyet raporlarından size ana başlıkları  özetlemek isterim. Ayrıntılı raporları internet sitemizden takip edebileceksiniz. Göreve geldikten sonra ilk aldığımız kararlardan bir tanesi Odamız üyelerini cep telefonu mesajı ile bilgilendirmek amaçlı abone olduğumuz toplu mesajlaşma sistemi. Üyelerimizi ilgilendiren kanun değişiklikleri, genelgeler, fuarlar gibi konularda bu sistemi kullanmaktayız ve bu hizmet üyelerimiz tarafından takdirle karşılanmakta. Sedat Bey, bildiğiniz üzere 2010 yılı Aralık ayına kadar ilçemiz yemeniciler caddesindeki hizmet binamızdaydık. Bu bina yüzölçüm olarak hizmet vermekte yetersizdi. Bizden önceki yönetimden yaklaşım 200000 TL nakit, D-100 karayolu üzerindeki arsa, Modern çarşı ikinci kattaki şu an kullandığımız işyeri ve mevcut yemeniciler çarşısındaki hizmet binası ile görevi devraldık. Odamız hizmet binası bitişiğindeki Necmettin Tan’a ait işyeri satılıktı; ancak mevcut paramız bu işyerini almaya yetmiyordu. Biz de düşündük ve TOBB’nden nakdi yardım alabilmek amacıyla TOBB başkanı Rıfat Bey’i ziyaret ettik. Nihayetinde TOBB’den 44590 TL bağış da alarak bu mülkiyeti 235000 TL’ye Tosya TSO’ya kazandırdık. Bu mülkiyet alımından sonraki gelişmeler düşündüğümüzden çok farklı oldu. Biz Tosya TSO yönetimi olarak bu binayı mevcut hizmet binamıza birleştirerek tadilat yapmayı planlarken, ilçemizde satışına nadir rastlanacak bir arsa satışa çıktı. 487 metrekarelik bu arsayı, Yemeniciler caddesindeki işyerlerimizi toplamda 474000 TL’ye, D-100 karayolu kenarındaki arsamızı 65000 TL’ye satarak ve bakiyesini tamamlayarak 600000 TL’ye satın aldık.Sedat Bey, bence bizim en büyük eserimiz bu arsadır. Zira bu arsaya yapılacak olan kompleks bina hem Tosya TSO üyelerinin, hem ilçemizin menfaatine olacak. Yine buradan sizin aracılığınızla üyelerimize ve halkımıza duyurmak istiyorum. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde yapılacak olan binanın projesini ve örnek maketini siz basın mensuplarıyla paylaşacağız.

 S.A: Başkanım, arsayı satın alalı 2 yıl olmuş. 2 yıldır binayı yapmaya neden başlamadınız?

 M.G: Sedat Bey, 487 metrekarelik; bodrumu olan 4 katlı bir binadan bahsediyoruz. Siz de inşaat sektörünün içerisindesiniz; maliyetinin ne kadar büyük olduğunu bir düşünün. İçerisinde toplantı salonu, konferans salonu, üyelerimiz için lokal olacak bir bina. En değerli katı olan giriş katını bodrumuyla birlikte kiraya vereceğiz. Tahminim yıllık kira getirisi 80 ila 100 bin Türk Lirası olacak. Bu kira getirisi Odamız için müthiş bir rakam Sedat Bey. 2012 yılı bütçemizin 270000 TL olduğunu hatırlarsak, bütçemizin 3’te birinden çok bir rakamı eğer biz kiradan kazanırsak üyelerimizin aidatlarını da aşağı çekebiliriz. Bu söylediğim hayal değil Sedat Bey, rakamlar ortada. Bazen üyelerimiz –ki bazen ben bile – üyelik aidatlarının yüksek olmasından şikayet etmekteler. Sanayici olduğum için size bir örnek vereyim. Biz sanayiciler her 3 yılda bir bağlı olduğumuz meslek odasından kapasite raporu çıkarttırmamız gerekiyor. Bizim tarifemizde 2012 yılında kapasite raporundan alacağımız hizmet bedeli yani Odamızın kasasına girecek rakam 350 TL. Diğer büyük odaların kapasite raporundan aldıkları paralar 50 TL, 80 TL gibi. Peki neden? Biz yılda 30 kapasite raporu çıkartırken onlar belki 2 bin 3 bin çıkartıyorlar. Tüccar zihniyetiyle düşünürsek süyümden kazanıyorlar. İşte bu anlamda eğer biz yapılacak binadan yılda 100 bin TL kira gelirimiz olursa hizmet, belge bedelleri ve üye aidatları mutlaka aşağı düşecek. Üyelerimize buradanbunun müjdesini vermek isterim. İsterseniz hizmet binasının projesini biraz sonra açıklayım. Zira bizim için hizmet binasından öncelikli 2 konumuz vardı: birincisi Tosya OSB…Organize Sanayi Bölgesi ilçemiz ekonomisini zirveye çıkaracak bir etken. Bilindiği üzere biz Tosya TSO olarak Tosya OSB’nin %20 ortağıyız. Ancak bu kar/zarar ortaklığı olarak algılanmasın. OSB hakkında kısa bir bilgi vererek bazı hatırlatmalarda bulunmak istiyorum. Tosya OSB Samsun Yolu üzerinde halk arasında “tayyare alanı” olarak bilinen Karasapaca köyü mevkiinde 630 dekar alana kurulmuş bir OSB. Bu 630 dekarlık arazinin yaklaşık yarısı Hazineye aitti, diğer yarısı ise çoğunluğu Karasapacalı olmak üzere şahıs malı idi. Şahıslara ait taşınmazların kamulaştırılması gerekiyordu ve bunun bir maliyeti vardı. Tabii bir de bürokrasinin uzun sürmesi bugünkü haline geç gelinmesine sebep oldu. Ben yıllara göre OSB’ye yaptığımız nakdi yardım rakamlarını vereyim: 2009 yılı 45000 TL, 2010 yılı 66000 TL, 2011 yılı 58900 TL. Yaklaşık toplamda 170000 TL.Bu yıl da 20-25 bin TL tahakkuk yapılacağını düşünmekteyim.Sedat Bey, Tosya OSB konusunda eklemek istediğim bazı hususlar var. Şöyle ki; 630 dönümlük OSB de 46 parsel var. 2011 yılı aralık ayının son haftası ilk arsa tahsisi gerçekleşti; ilk arsayı da ben aldım. Ancak bu süreçten önce bazı çekincelerimiz vardı. Arsa fiyatları yüksekti. Biz sanayicilerimize uzun zamandır yatırım yapmaları konusunda hep telkinde bulunduk. Gerçekten de OSB ye yapılacak yatırımlar Tosyamız ekonomisini ikiye katlayacak, eminim. Neyse konumuza dönelim. Rakamlar netleşene kadar OSB’ye 40 a yakın firmadan talep vardı. Ancak son anda rakamlar biraz artınca bu talep 7-8 firmaya düştü. Çünkü arsa parası bu yatırımın sadece küçük bir kısmı. Bina, makine, teçhizat, hammadde, sermaye. Bunlar hep ciddi rakamlar. Biz de Tosyalı müteşebbis olarak kendi özsermayemizle çalışan firmalarız. Tosya dışından da firmaların gelebilmesi için arsa fiyatlarının düşmesi gerekiyordu. En sonki müteşebbis heyet toplantımızda Tosya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak bütün sanayicileri temsilen, bu konuyu Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş’a gerekçeleriyle birlikte aynen aktardım; %50 indirim ve taksit talep ettim. Sayın Valimiz gerçekten de bir bürokrat gibi değil de bir müteşebbis ruhu ile teklifimizi kabul etti ve %25 indirim ve 15 taksit imkânı verdi. Bu sayede ben ilk arsayı aldım, benimle birlikte 28 işadamımız toplamda 34 parsel arsa aldı. Boşta sadece 12 parsel kaldı. İnanın Sedat Bey %25 lik indirim devam etsin, 3-4 işadamından daha kalan arsalara talep var. Tabi konuyu Sayın Vali’ye ileteceğim, sizin aracılığınızla da Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş’a buradan seslenmiş de oldum.. Ayrıca Tosya OSB’nin bu hale gelmesinde büyük emekleri geçen başta Kastamonu Valimiz Sayın Erdoğan Bektaş’a, Tosya Kaymakamı Sayın Mehmet Türköz’e, OSB müdürü Nihat Küçükkasap’a çok teşekkür ediyorum.İkinci sebep: Tosya Meslek Yüksek Okulu. MYO açılana kadar hep gündemimizdeydi. Yıllar önceki gazete manşetlerini hatırlayınız. Konu ile ilgili kurulmuş dernek Tosya Yükseköğrenim Yaptırma ve Yaşatma Derneğine Tosya TSO olarak 2009 yılında 15000 TL, 2010 yılında 10000 TL olmak üzere toplamda 25000 TL bağış yaptık. Bu bahsettiğim iki konu bizim için, daha doğrusu ilçemiz ekonomisi için en öncelikli olanlarıydı. Sedat Bey, az çok 2 yıldır inşaata neden başlayamadığımızı anladınız sanırım. Bu gider rakamları ve daha birçok faaliyetlerimiz faaliyet raporlarımızda mevcut.

 S.A: Anladım Sayın Başkan. Bir iki ay içerisinde proje ve maketini biz basın mensuplarıyla paylaşacağınızı söylediğiniz binanın ayrıntılarını söyleyebilir misiniz? İçerisinde lokal olacak mı? Çünkü siz göreve geldiğinizde ticaret odasının mevcut bir lokali vardı ve siz bu lokali kapattınız. Oda üyelerine hizmet veren lokallere karşı mısınız?

 M.G: Bu soruyu sorduğunuz için özellikle teşekkür ederim Sedat Bey. Biz yönetim kurulu olarak lokallere neden karşı olalım? Niye böyle lanse ediliyor anlam veremiyorum. Biz lokali küçük ve işlevini tam yerine getiremediğini düşündüğümüzden kapattık. Gerçi bir katı halen bizde. Meclis toplantılarımızı orada yapmaktayız. Bazen bizden toplantı için talep eden üyelerimiz, şirket, şahıs, hemşehrilerimiz oluyor. Hiçbir ücret talep etmeden anahtarını veriyoruz. Zira burası hepimizin. Ancak çok küçük. Kullanım alanı 50-60 metrekare. Bu ayki meclis toplantısına geldiğinizde göreceksiniz Sedat Bey, en fazla 20 kişilik bir lokal diyebiliriz. Meclis üye sayımız onaltı. Bize yetiyor ama lokal olarak yetersizdi. Şimdi gelelim hizmet binasının ayrıntılarına. Bodrum katıyla giriş katını yapıp kiraya vereceğiz. İkinci katın 200 metrekarelik bölümü ticaret odası hizmet birimi. Yani yönetim kurulu odası, meclis toplantı salonu, hizmet birimleri bu 200 metrekarelik bölümde olacak. İkinci katın geriye kalan 300 metrekarelik bölümü en son teknoloji ile donatılmış konferans salonu. Müftülük konferans salonunu düşünün; onun biraz daha küçüğü. Üçüncü kat ise sizin karşı mısınız diye sorduğunuz üye lokali olacak. 500 metrekarelik bir lokal. Sedat Bey, 600 üyesi olan bir kurumun %10 u akşamları lokale geleyim dese 60 kişi. Bizim kapattığımız yere 60 kişi nasıl sığabilirdi? Ama bu yapacağımız lokalde 600 üyenin tamamı gelse rahat bir şekilde oturulup sohbet edebilir. İşte o zaman lokal gerçek işlevliğine kavuşur; ilçemizin sorunlarının masaya yatırılacağı, üyelerimizin dışarıdan gelen misafirlerini akşamları getirip ağırlayabileceği, bürokratlarımızın rahat gelip gidebileceği bir yer olur. Buna ilçemizin ihtiyacı var ve inşallah biz bu ihtiyacı karşılayacağız.    

 S.A: Odanızca yapılan hibe fon destek programları bilgilendirme toplantıları oldu mu?

 M.G: Tabi iki oldu.2009 yılında 3, 2010 yılında 3, 2011 yılında 2 adet Odamızca organize edilen toplantı yapılmıştır. Hepsi de basına açıktı ve haberleri basında yer aldı. Bu toplantılardan benim en çok önemsediğim KOSGEB ve KUZKA toplantıları idi. KOSGEB konusunu artık üyelerimize anlatabildik; Oda personellerimiz de bu konuda yeterli bilgiye sahipler. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) konusu ise biraz yeni. Geçen sene KUZKA hibe programları hakkında 2 tane bilgilendirme toplantısı tertipledik. Sedat Bey, şimdi biraz beyin jimnastiği yapalım. KUZKA 3 ili kapsamakta. Bunlar Kastamonu, Çankırı, Sinop. Siz söyleşi için gelmeden önce Ben bu 3 ilin merkez ilçeleriyle birlikte nüfusları ve ilçe sayılarını çıkarttım. Sayılar şöyle:

                               Kastamonu 20 ilçe, 360000 nüfus

                               Çankırı 12 ilçe, 177000 nüfus

                               Sinop 9 ilçe, 203000 nüfus.

Toplam 41 ilçe ve 740000 nüfus.Tosya’nın nüfusu ise 40795. Tosya bu 41 ilçeden sadece birisi ancak 41 kere maşallah demek gerekli. İlçe sayılarını ve nüfus sayılarını ilçemize oranlarsak; toplam ilçelerin %2,44 ü, toplam nüfusun %5,51 i Tosya…. Peki 2011 yılında Kuzka Kobi Mali Destek Programında KUZKA’ya sunulan projelerden kaçı onaylandı dersiniz? Toplam 56 proje.Bu 56 projenin 13’ü ilçemizden. Yani %23,21… Bu 13 firmadan 12’si ise Odamızın üyesi. Söz konusu oranlar gurur kaynağıdır. İnanın Sedat Bey, ileriki zamanlarda bu rakamlar daha da artacaktır. Zira Tosyalı sanayicilerimiz global ekonomi trendini yakaladı. Ahşap sektöründe, tela konusunda Tosya markalaştı. Kesemiz, kuşağımız, bıçkımız, kıl telamız her yerde pazarlanıyor. Şimdi de Tosya kapısı Irak’ta, Bulgaristan’da, Suriye’de, Ermenistan’da, İran’da…

 S.A: Sayın Güvercin Odanızca organize edilen yurtdışı gezilerini basından da takip etmekteyiz. Kudüs-İsrail gezisi çok beğenildi sanırım. Yakınlarda gezi programı var mı?

 M.G: Evet tabiî ki var. 24 Mart-1 Nisan arası ihracat amaçlı mobilya işleme makinaları fuarını da kapsayan Çin gezisi var. Mayıs ayının ikinci yarısında düşündüğümüz Bosna-Hersek gezisi var. Bu gezi henüz kesinleşmedi, elimde gezi programı var, size de vereyim buyurun inceleyin. Yine bu sene yurtiçi gezimiz olacak: güneydoğu ve doğu Anadolu bölgesine. Bosna-Hersek ve yurtiçi gezisini buradan ilk size söylüyorum. Çin dönüşü tarihler ve gezi programı konularında çalışmalara başlayacağız. Kudüs gezisinden sonraki Suriye gezisini de unutmayalım Sedat Bey. Yine Odamızca düzenlenmişti.

 S.A: Çin gezisine talep var mı? Ücret ne kadar?

 M.G: Talep oldukça yoğun. Dün itibariyle 25 kişi olduk. Bu organizasyon KOSGEB destekli. Şöyle ki; biz organizasyon firması ile kişi başı 4000 TL ile anlaştık. KOSGEB veritabanına kayıtlı firmalar için ise gezi dönüşü firma başına 2000 TL KOSGEB tarafından destek yapılacak. Gezi için son başvuru tarihi 15 şubat

S.A: Peki Başkanım, ben yine internet sitemdeki(www.tosyahaberleri.com) haberden bir soru sormak istiyorum. AB fonları, kalkınma ajansları destekleri, KOSGEB destekleri, Dünya Bankası hibe fonları… Fonlar paralar adeta akıyor. TSO olarak diğer esnaf odaları ile birleşerek ayrı bir ofiste proje danışma birimi oluşturmuyorsunuz?

 M.G: Sedat Bey, haklısınız. Fonlar paralar adeta akıyor. Tosyalı sanayici proje kavramına yeni yeni alışıyor. Sadece sanayici mi?Hizmet sektörü de yavaş yavaş projeleniyor. Hemen size örnek vereyim. Meclis üyemiz Necmettin Bey (Necmettin Küçükçaparaz- Otel Ekmekçiler) KUZKA’ya proje sundu. Biraz önce bahsettiğim 13 firmadan bir tanesi. KUZKA’dan projesi tutarının %50 sini hibe olarak alacak. Onaylanan önemli bir proje de Kaymakamlığımız tarafından hazırlanan “Boyner Bağevinde Tosya Yöresel Yemekleri” projesi. Bu konunun haberini hepiniz yaptınız. Toplamda 110 bin TL olan projenin 55 bin TL’si KUZKA tarafından karşılanacak. Sedat Bey, bu rakamlar hibe paralar hep ilçemize girecek. İlçemizin ekonomisini ayakta tutacak ciddi rakamlardan bahsediyoruz. Bizim de TSO olarak üyelerimize, sanayicilere proje hazırlamaları konusunda yardımlarımız, teşviklerimiz, hizmetlerimizden dolayı bu çorba da bizim de tuzumuz olduğu kanısındayım. Diğer husus AB projeleri. AB hibe fonları ile ilgili TOBB oda personellerini Aralık 2011 ayında proje eğitimine çağırdı. Biz de yönetim kurulu kararı ile personelimizi eğitilmek üzere Ankara’ya gönderdik. Tabii bu bir süreç. TOBB bu eğitimleri sıklaştıracak ve personelimizi eğiterek üyelerimize danışmanlık yapacak hale getirecek. Ancak proje yazma işi farklı. 1 personelle 600 üyeye proje yazma hizmeti veremezsiniz. Çünkü proje yazmak ile bitmiyor, proje süresince takibi işi de var. Bu konuda sizin fikrinize katılıyorum. Diğer meslek odalarıyla ortak bir danışmanlık bürosu açılabilir. Fakat hangi bütçe ile? Diğer 8 esnaf odasının durumları ancak kendilerini idare edecek durumda. Bir kısmının hizmet binası bile yok. Bizim ise gündemimizdeki en önemli projemiz Hükümet caddesindeki arsamıza yapacağımız bina..Söyleşimizin başında da söylemiştim. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde binanın projesi ve örnek maketini siz basın mensupları ile paylaşacağız.

 S.A: Başkanım konunun takipçisi olacağımı belirteyim. Söylemek istediğiniz, eklemek istediğiniz konular var mı?

 M.G: Sedat Bey, geleneksel TOBB gıda ve eğitim yardımlarını zaten biliyorsunuz, Tosyalımız konuyu biliyor. Göreve geldikten sonra çağımızın ödeme aracı olan kredi kartı ile tahsilat dönemine geçildi, taksit ile tahsilat bile yapılmakta. Bir de üyelerimizin Kastamonu ile ilgili KOSGEB, K belgeleri, TAPDK belgeleri konusunda Kastamonu’ya her hafta bazen 2 haftada bir Odamız personeli gitmekte. Hiçbir ücret talep etmeden Odamız üyelerinin bu belge işlerini takip etmekteyiz. Zaten konuyu yine kısa mesajla üyelerimize bildirmiştik. Bugün sizinle konuştuğumuz konularla ilgili yazılar, raporlar Odamızda mevcut. Biz şeffaf bir Kurumuz. İsteyenler, ikna olmayanlar Modern Çarşı’daki hizmet ofisimize giderek belgeleri inceleyebilirler. Odamızın son 3 yılına ait faaliyet raporlarını Size de takdim ediyorum; buyurun.

 S.A: Sayın Güvercin, nezaketinizden, söyleşi için ayırdığınız vakitten, verdiğiniz önemli bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum. Bundan sonrada ilçemizin önde gelen bürokratları , işadamları, esnafı, işçisi ve her kesimden  kişilerle söyleşiler yaparak ilçemizin sorunlarını, başarılarını, mutluluklarını www.tosyahaberleri.com ve yazılı ve görsel medyada paylaşacağım.  13.02.2012

 

 

Editör: TE Bilisim