Rölyeflerin rütuşlarının yapıldığı esnada sohbet ederken yaptığı açıklamada UÇAK “ Tosya’mızın her bir taşıda toprağıda çok değerli, insan bunu burada iken değil, Tosya dışında yaşağında anlıyor. Birçok kez Yurt dışına gittim, Türkiyede ise hemen hemen her  vilayete ve ilçeye gittim her yerde yaptığım bir sürü anıt ve heykellerim var ama , kendi memleketim için bu yaptıklarımın bendeki değeri paha biçilemez.” Dedi.

 

Heykeltraş Uçak konuşmasının ardından “ Büyük Şehirlerden çok sıkıldığını, Tosya’dan bir bağ evi satın alarak Atölyesini buraya getireceğini ve bundan sonra bu mesleği yıllardır hasret kaldığı güzel ve şirin memleketi olan Tosya’da yapacağını ifade etti.

 

İşte Ünlü Heykeltraş Metin UÇAK Kimdir ?

1960 doğumlu olan Meti UÇAK, babasını çok küçük yaşta kaybettikten sonra ilk gençlik yıllarını Tosya'da yaşamışır. Tosyalı Münevver CANDAR ve Ali ERKEN'in torunudur.

 

İlkokula Harsat Mahallesi'ndeki Sakarya İlkokulu'nda başlayan Metin UÇAK, birinci sınıftan sonra eğitimini tamamlamak için Ankara'ya gitmiştir. İlk gençlik çağlarında Tosya'da büyüyen Metin UÇAK, "Öğrendiğim Tosya kültürü tüm hayatım boyunca yolumu aydınlattı" cümlesiyle Tosya'nın kendisi için önemini ifade etmektedir.

 

Çocukluğundan beri heykel sanatıyla uğraşan Metin UÇAK, lisans düzeyinde Fizik eğitimini tamamladıktan sonra profesyonel olarak heykel yapmaya devam etmiştir. Halen Ankara Ostim'de atölyesi bulunan Metin UÇAK'ın yurdun her köşesinde anıtsal heykelleri bulunmaktadır.

 

Tosya Cumhuriyet Meydanı'ndaki Şerife Bacı ve Mehmetçik heykelleri ile rolyefler de Metin UÇAK'ın maharetli ellerinden çıkmıştır. Kendini bir sanatçı olarak değil bir zenaatkar olarak tanımlayan Metin UÇAK oldukça bir mütevazi kişiliğe sahip olması ilede çok sevilen ünlü bir heykeltıraştır.

 

Kastamonu / Tosya
Alaattin Keşoğlu

Editör: TE Bilisim