HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

 KASTAMONU (İHA) – Kastamonu’nun Tosya ilçesi Dağardı Köyü’nde geçim sıkıntısı yaşayan köylülere bir şok daha.

Afet kapsamına alınmasının ardından AFAD tarafından yeni yerleşim yerine taşınan Dağardı Köylüleri geçim kaynakları olan hayvancılık yapamadıkları için mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Afet kapsamına alınan Dağardı Köyü yeni yerleşim yeri imar edilirken arsalarda ahır düşünülmemiş. Sadece mesken olarak inşa edilen evlerin küçük bahçesi köylüler için yeterli gelmiyor. Yeni köyün imarının tamamlanmasının ardından evlerine taşınan köylüler büyük sürprizle karşılaştı. Evlerinin yanında veya köyün yakınlarında ahır yapmak için arsa olmadığını gören köylüler yeni evlerine taşınırken ahır olmadığı için hayvanlarını satmak zorunda kaldı.

Geçimini hayvancılıkla sağlayan Dağardı Köyü’nde 4 aile kendi imkanlarıyla ahır sorununa çözüm buldu. Evlerinin yanındaki boş alana ve bahçe için bırakılan alana tahta baraka ya da naylon çadırdan ahır yaparak hayvan beslemeye çalışan ve geçimini sağlayan ailelere bir şok daha geldi.  Geçtiğimiz günlerde 5’er bin Lira ceza yazılan köylülerin ahırları için yıkım kararı geldi.

Cezanın ardından barakaları için yıkım kararı ile karşı karşıya kalan Dağardı Köylüleri tahta baraka çadırdan yaptıkları ahırları boşaltarak kara kara düşünmeye başladı.  Tek geçim kaynakları olan hayvancılığın da bitmesinin ardından çözüm arayan köy sakinleri afet kapsamında hak sahipliği bulunduğunu belirterek ahır yeri verilmesi için yetkililerden yardım istedi.

Tahta baraka ve çadır ahırların soğuk olması nedeniyle yeni doğan buzağılarını zaman zaman evlerine alan hatta yatak odalarına alan köylüler sorunlarına çözüm bulunmaması durumunda 109 mağdur olan hanelik köyün büyük göç vereceğini ve köyün boşalacağına dikkat çekiyor.

‘’ KÖYDE HAYVANCILIK BİTERSE BU KÖYDE BİTER’’

Köylerinde hayvancılığın bittiğinin altını çizen Dağardı Köyü Muhtarı Selami Karadaş; “Ahır düşünülmediğinden köyümüzde hayvancılık sıfıra inmiş durumda. Köyümüzdeki 3-5 tane gencimiz de şu anda gurbet garibi oldu. Ormandan 3 defa talep yapmamıza rağmen Valiliğin emrine rağmen orman bize yer tahsisi yapmadı. Ve AFAD’dan hak sahipliğimizi de çıkarttık ormana evrak olarak vermemize rağmen şimdi 4.ncü hamleyi yaptık. Bundan ne sonuç gelecek bilmiyoruz. Yetkililerden yardım istiyoruz. Bu tahta baraka ve naylon barikatların içinde hayvan besliyoruz olan buzağıları da köylüm yatak odasına götürüyor. Yetkililerden ahır yeri konusunda Dağardı Köyü’ne sahip çıkmalarını bekliyoruz. Ve şu anda köyümüz tamamen bitik durumda” dedi.


Yetkililerden köylerinde ahır sorunun çözülmesini istediklerini belirten Dağardı Köyü Muhtarı Selami Karadaş; “Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde hayvan barınağı olmayan, samanlığı olmayan tek köy Dağardı Köyü. 109 hane 109 u da hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Şu anda bütün köy halkı mağdur durumda ne yapacaklarını bilmez durumdalar” diyerek köyün mağdur olduğunu söyledi.














Editör: TE Bilisim