Tosya'da kapanan Hey Tekstil Fabrikasında birçok işçi tazminat hakkını ve maaşını alamadan işten çıkarılmıştı ve sonunda bakanlık Aynur Bektaşın peşine düştü. Radikal gazetesinde yer alan haberi sizlerle paylaşıyoruz.

TBMM'den sağladığı istihdam nedeniyle üstün hizmet ödülü alan yatırımcı Aynur Bektaş'ın işten attığı işçilerine kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemediği ortaya çıktı.

 İstihdama yönelik yatırımları nedeniyle TBMM’den üstün hizmet ödülü alan yatırımcı Aynur Bektaş’ın, sahibi olduğu Hey Tekstil fabrikasından işten çıkardığı 640 işçiye kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemedi. Çalışma ve Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün Bektaş’ın sahibi olduğu firmaları uyardığını belirterek, “Adı geçen işyerinde daha önce de denetimler yapıldı. Fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi ve ücretlerin zamanında ödenmemesi gibi kanuna aykırılıklar tespit edilerek işverene idari para cezası uygulandı” dedi. İşten çıkartılan işçiler ise TBMM’ye başvurarak Bektaş’a verilen ödülün geri alınmasını istedi. 


 
Maaşları da geç yatırmış

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in yazılı soru önergesine yanıt veren Bakan Çelik, TBMM’den ödüllü Aynur Bektaş’ın sahibi olduğu Hey Tekstil’den çıkartılan 640 işçi ile ilgili çarpıcı bilgiler açıkladı. Çelik’in yanıtı, Hey Tekstil firmasının işçi hakları konusunda sicilinin hayli kabarık olduğunu gözler önüne serdi. Çelik, Hey Tekstil’in 10 Mart 2009, 16 Şubat 2011 ve 23 Eylül 2011 tarihlerinde yapılan denetimler sonucunda, “fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi ve ücretlerin zamanında ödenmemesi” gibi nedenlerle idari para cezasına çarptırıldığını bildirdi. Çelik, “Hey Tekstil ve aynı kişiye ait Heyteks firmalarından yaşanan işten çıkarmalar üzerine İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün firmaya “toplu olarak işten çıkarılan işçilerin ihbar ve kıdem tazminatlarının yeniden hesaplanması, halen çalışmakta olan işçiler ile iş sözleşmeleri feshedilmiş olan işçilerin birikmiş ücretlerinin ödenmesi, firma tarafından iş sözleşmeleri feshedilmiş olan işçilerin ise ihbar ve kıdem tazminatlarının İş Kanunu’nun ilgili maddelerine uygun bir şekilde yeniden hesap edilmesi” yönünde tebligatta bulunulduğunu söyledi. Bakan Çelik açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“15.03.2011 tarihli yazı ile Hey Tekstil unvanlı firmaya, 15.03.2012 tarihli yazı ile ise Heyteks Tekstil San. ve Paz. A.Ş. unvanlı firmaya İş Kanununun toplu işçi çıkarma ile ilgili hükümlerine aykırılık nedeniyle sırasıyla 88.650 TL ve 39.650 TL idari para cezası uygulandığı anlaşılmıştır. İş Teftiş Kurulu Başkanlığına intikal eden başvurular üzerine, Bakanlığımız iş müfettişlerince gerekli denetim yapılmıştır. Aynı konuda, adı geçen işyerinde çalışan işçilerden İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne başvuruda bulunan 188 işçinin dilekçeleri incelenmiş ve inceleme sonuçları kendilerine yazılı bildirimle tebliğ edilmiştir.”

Aynur Bektaş’a ise yurtdışında olduğu için ulaşılamadı.

İşçiler aylardır eylemde

Hey Tekstil ve Heyteks firmalarının sahibi Aynur Bektaş’a, Batman, Çankırı, Kastamonu, Nevşehir ve İstanbul’da açtığı fabrikalarda 2600 kadını istihdam ettiği için TBMM Üstün Hizmet Ödülü verilmişti. Ancak Bektaş’ın açtığı bu fabrikalarda işçiler ücretlerini alamama ve toptan işten çıkarmayla karşı karşıya kaldı. İşten çıkartılan işçiler TBMM’ye başvurarak Bektaş’a verilen ödülün geri alınmasını istedi. Ayrıca İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de TBMM Başkanlığına başvurarak, “Devlet imkânlarıyla kurulan bu fabrikalarda işçiler, asgari ücretle, sendikasız, insan onurunu zedeleyen, uzun, ağır ve kötü koşullarda çalıştırılmıştır. İşçilerden Batman’da 220, İstanbul’da ise 420’si toplu biçimde, hukuka aykırı olarak işten çıkarılmıştır. Batmanlı işçiler 8 aydır, İstanbul’daki işçiler 4 aydır gasp edilen haklarını alabilmek için mücadele etmekte olup, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na da başvuruları bulunmaktadır. Belirtilen hususlar göz önüne alınarak HEY Tekstil AŞ’nin sahibi Aynur Bektaş’a verilen TBMM Üstün Hizmet Ödülü’nün geri alınması hususunu saygılarımla arz ve talep ederim” dedi.

Radikal Gazetesi 

Hey Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve
İşadamı Süreyya Bektaş Tutuklandı Tıkla

Editör: TE Bilisim