ilçemizde o günlerde tedirginliğe neden olmuştu. Kokunun deprem habercisi olabileceği ihtimali üzerine vatandaşlar günlerce çıkan o koku üzerine ilçede çeşitli rivayetler söylenmesine neden olmuştu.

O yıllarda Tosya Belediye Başkanı Sait Gülabacı LPG kokusunu andıran bu gaz için Kastamonu Valiliğine durumu bildirerek Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü ekipleri tarafından incelemeler yaptırmıştı.

İlçemizin Kuzey Anadolu Fay Hattında bulunması ve 1943 yılında yaşanan büyük depremin meydana gelmiş olması sebebiyle, ilçe halkında nedeni bilinmeyen bu koku karşısında oldukça tedirginlik yaşattı.

2008 yılında ilk defa meydana çıkan bu koku Ogünlerde yapılan incelemelerde nedeni bulunamamış olup, Aradan geçen 4 yıl süresinde ilçemizde aralıklarla gaz kokusu tekrarlanmış ve ilçede her defasında koku ile ilgili söylentiler devam etmiştir.

 

31.05.2012 tarihinde 06 THL79 plakalı Seyyar Hava ölçüm aracı ile 15 gün boyunca Orman İşletmesine ait Üçolukları Orman deposunda ölçüm yapan araç, yapılan ölçümlerin sonucunda SO2-NOX-CO

PM10 – 03 – BTEK  Parametrelerini tespit etti. Bu tespitlerin ardından yapılan analizlerde bahsi geçen gaz kokusunun halen Tosya’da mevcut olduğu fakat, gazın nerden ve nasıl çıktığının tespit edilemediği ayrıca gazın ne gazı olduğuda bulunamadığı belirtildi.

 

O dönemlerde birçok ulusal basında yer alan bu esrarengiz gaz, aradan 4 yıl geçmesine rağmen gizemini ve esrarengizliğini halen korumakta.

Editör: TE Bilisim