Haber: Sedat Ağacıkoğlu (İHA-Tosya )

Geçtiğimiz aylarda bazı pilot bölgelerde dağıtımına başlanan yeni kimlik kartlarının, 02 Ocak Pazartesi günü itibariyle Tosya Nüfus müdürlüğünde dağıtımına başlandı. Vatandaşların sıra beklememesi için E-kimlik randevu sistemini hayata geçiren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, yeni kimlik dağıtımı konusunda hizmet kolaylığı sağlamış olacak.

İlk defa kimlik kartı başvurusunda nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı vb. belgeler ile son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik bir adet fotoğraf istenecek.
Başvuru sırasında kişinin biyometrik verileri, parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi olarak hem sağ hem sol içi alınacak.  Onbeş yaşını tamamlamış olan kişiler başvurularını şahsen yapabilecek.
Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartlarının kullanım ömrü ise 10 yıl olacak.
2017 yılı kimlik kartı bedeli; kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL’dir. 
Yeni uygulama ile birlikte, eskiden "Nüfus cüzdanı" olarak tanımlanan yeni cüzdanlar, "T.C. Kimlik Kartı" olarak ifade edilmektedir.
Nüfus Cüzdanlarının boyutu büyük iken, yeni kartların boyutu klasik banka kartı boyutlarında olacak. Bu durumda kartlar, cüzdanlara daha kolay girebilecek. Para cüzdanına sığmayan kimlikler ise bu şekilde tarihe karışmış olacak.





Editör: TE Bilisim