Yukarıdaki resimde görülen çeşme,ilçemiz  Harsat Mahallesi Tolaçeşme Sokak 2. Tolaçeşme Çıkmazında yıllarca mahalleliye hizmet vermekte idi. Gün oldu şebeke suyu kesildiğinde onun Gavur Dağından gelen tatlı suyundan faydalanıldı. Gün oldu  Sıcak yaz günlerinin o samimi zamanlarında mahallenin haylaz çocukları  serin sularında havuz keyfi yaptı.



Sahibetül-hayrat vel-hasenat

  Destan Aganın zevcesi

  Şerife Hanımın rızaen lillah

  Bina eylediği çeşmedir.  1251” 

 

Kitabesinde yazılı olan ve her bir yudum su içenin duasına tanıklık eden çeşme yetkilerin tarihe karşı ilgisizliği karşısında talan edildi demek yanlış olmaz.

Çeşmenin tarihi özelliğini ilk önce o dönemin Belediye idarecilerine iletidi ama çeşme ile ilgilenen olmadı. Önce suyu kesildi, sonra kenarından köşesinden taşları dökülmeye başladı.  





 Son hali ile yukarıdaki resmi görülen çeşmenin yerinde yeller esiyordu Kastamonu İl Kültür Müdürlüğüne, Tosya belediyesine,Tosya  Kaymakamlığına dilekçeler verdim.Tosya  Belediyesi  çeşmeyi yıkanları tespit edilemediğine dair bir cevap verdi,Tosya  Kaymakamlığı çeşmenin yıkılması ile ilğili olarak Tosya Emniyet müdürlüğünde bir tahkikat yaptırarak çeşmenin yıkılması ile ilgili olan birkaç kişiye ulaştıı. Ve nihayet Kastamonu İl Kültür ve Müze Müdürlüğüden gelen yetkililer,Mahalle sakinlerinden bir kişi yıkım sonrasında görüp muhafaza altına aldığı kitabeyi yetkililere  teslim etti. Kitabe şimdi Kastamonu Müzesinde. Meydana gelen yıkım ve tarihi eserin ortadan kaldırılması ile ilgili olarak Kültür Valıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü de soruşturma başlattı ve inşaallah bu olayın failleri bulunup gereken cezayı alacaklar.Son aldığımız bilgilere göre İl Kültür Müze Müdürlüğü tarihin talan edilmesi ile ilgili olarak Tosya Savcılığına bilgilendirme yazısı yazarak çeşmenin talan edilmesi hakkıda gerekli soruşturmayı başlatmıştır.

İnşallah bundan sonra da; böyle kenarda köşede kalmış, unutulmuş, ihmal edilmiş, tahribata uğramış (gönül ister ki bu konuda bir daha hiç yazmayayım) değerlerimizi  www.tosyahaberleri.com yetkilileri ile birlikte araştırıp gene bu haber sitesinden gün yüzüne çıkarıp  ve  takipçisi olaçağız .

TARİHİMİZE SAHİP ÇIKALIM…..

 

                                                                                                                                    Mustafa ÖZİPEK






Editör: TE Bilisim