Bazı hemşerilerimiz  şöyle diyebilir... “Tosya’da her şey sanki dört dörtlük de sen de Sinema dan bahsediyorsun,Sinema neden yok diye soruyorsun”.. Tamam da Tosya’da bir şeylerin olması için bir yerden başlanması lazım.. Onun için Tosya sinemadan da mahrum olmasın derim.. Böyle kültürel organizasyonlar en azından geleceğimiz dediğimiz  gençleri kahve köşelerinden veya diğer kötü alışkanlıklardan alı koyar. Ne acıdır ki Tosya’da tek bir sinema salonu var... O da virane bir şekilde çöplük olma yolunda .

           


             Tosya 70 li 80’li yıllarda iki tane sinema salonu olan ilçe iken, bugün Üniversitesi olan genç nüfusu yüksek olan 30 bin nüfuslu bir ilçe durumuna geldi ama ne yazık ki, bir tek sinema salonu bile yok.. Acaba neden?.. Bana şunu söyleyebilirsiniz televizyonlar çıktı sinemaya giden yok diye.. Ama şunu unutmayalım ki sinema başkadır televizyon başka.. Sinema, bugün, televizyon ve internetten sonra kitle iletişim araçları içerisinde en etkin olanlarından birisidir. Kitle iletişim araçları içerisinde film, en yaygın olan, okuma yazması olmayan kimselere bile kolayca hitap edebilen, kolay anlaşılabilen hareketli resim, söz veya yazı ve müzikle oluşmuş bir anlatım olanağına sahiptir



 

            Tosya Belediyesi her yıl düzenlenen Pirinç festivalinde nasıl kutlama etkinliklerinde ilçemizde her akşam okul bahçelerinde sinevizyon ile sinema gösterimleri yapmış ise yaz akşamlarının geldiği bu günlerde Tosya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü önderliğinde ilçemizde diğer kurumlarla beraber aynı etkinlikler ‘’Sinema Günleri ‘’ adı altında devam ettirilebilir.


 

                Ayrıca ilçemizde aktif olarak faaliyette olan Tosya Yaren Dostları Derneği ,Tosya Din Görevlileri Derneği,Tosya Musiki Cemiyeti, İnternet Yayıncıları Gazetecileri ve Yazarları Derneği ve ve diğer dernekler bir araya gelerek ilçemizdeki sivil toplum kuruluşları ile beraber bir Kültür atağı başlatabilir.



             Tosya’da şu an sinema olarak planlanan ve Cumhuriyet meydanında otogarda bulunan yer ne yazık ki şu an virane bir şekilde kendi kaderine terk edilmiş bir haldedir. Tosya Belediyesi Kültür ve Sosyal işleri Müdürlüğüne bu yerin akıbeti hakkında bilgi aldığımızda Belediye olarak burayı talep edilmesi durumunda işletmecilere kiraya verebileceklerini söylediler.

Fakat bu güne kadar resmi bir ilanı veya ihalesi ne yazık ki yapılmadı. Belediye Başkanımız Kazım Şahin’in Tosya'mıza kazandırdığı yüzlerce hizmete en kısa zamanda sinemayı da dahil ederek İlçemize ve gençliğe Tosya Sinemasını kazandırmasını ümit ediyoruz.

Tosya artık kabuğunu kırmaya çalışıyor..Fakat bunu yapar iken kendisini bu yönde yönlendirecek Kültür ve sosyal işlerden sorumlu yetkilileri ve yöneticileri  yanında görmek istiyor.


Editör: TE Bilisim