SEDAT AGACIKOĞLU

KASTAMONU(İHA) – Kastamonu’nun Tosya İlçesinde Mübarek Ramazan ayı ile birlikte başlayan buğday hasadı 40 derece sıcaklığın altında devam ediyor.

Ramazan ayında başlayan hasat tarım arazilerinde hummalı bir çalışma başladı fakat buğdaydaki düşük rekolte çiftçileri üzdü. Hasat mevsiminin Ramazan ayına denk gelmesi nedeni ile yaklaşık 40 derece sıcak havada tarlada çalışan çiftçiler rekoltenin düşük olması nedeniyle hasada buruk başladı. Rekoltenin düşük olmasının nedeninin havaların aşırı yağış geçmesine bağlayan çiftçiler üretimin biçerdöver ücretini dahi karşılamadığını söylüyor.



Her yıl azalan buğday ekimine bu yılaşırı yağışlarda eklenince Tosya’da buğday ekimi durma noktasına geldi. Rekoltenin çok düşük olması nedeniyle çiftçinin tek umudu saman oldu. Buğday üretiminden biçerdöver ücretini karşılamaya çalışacak olan çiftçiler elde edilen samanla da gübre ve mazot giderlerini karşılamaya çalışacak. 

Ürün hasadının başlamasıyla Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken yaptığı değerlendirmede ‘’Çiftçilerimiz,2015 yılı hasat döneminde de, Tosya’da 850 hektar alanda buğday ve 260 hektar alanda da arpa ekimi yapıldığını bunu karşılığı 25 bin ton buğday ve 7-8 bin ton arpa rekoltesinin elde edilmesini beklediklerini kaydetti.’ dedi.

 Biçerdöver işletmecisi İskilipli Sadık Güler ise yaptığı kısa açıklamada ‘’ Yaz sıcaklarında ve çok zor şartlarda çalıştıklarını ekmek parsı ve emeklerinin karşılığını almak için saatlerce tarlada toz duman içinde kaldıklarını söyledi. Ayrıca mazot fiyatlarının yüksek olmasından şikayet etti.

Editör: TE Bilisim