SEDAT AĞACIKOĞLU   -  KASTAMONU (İHA)

Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala, Tosya'da mahalle aralarında bulunan fırınlara çabalarda "Keşkek Sürmek" geleneği bir gelenek olarak devam ediyor. 45 yılı aşkın süredir "hurun" diye bilinen bu lezzet, ramazan sofralarının vazgeçilmezi olarak sofralarda yerini alıyor. İlçenin en eski mahallesi olan Hacıpir Mahallesi'nde ise "Keşkek Sürmek" kültürünü ise 45 yıldır Duduş Teyze gerçekleştiriyor. Aynı zamana fırın sahibi olan Duduş Teyze, sofraların vazgeçilmezi olan bu lezzeti İHA'ya şöyle anlattı:

  "Keşkek; buğdayın işlenmemiş halidir ve Tosya’da Ramazan ve düğün yemeklerinde yenilen ve sevilen bir yemektir. Ayrıca fırınlarda keşkeğin yanında et yemeği güveç çaba ve patates çaba yapılır. Bu üçü temel fırın yemekleridir ve bazı evlerde Ramazan bitene kadar devamlı yenilir. Bunların dışındaysa nohut, fasulye, bal kabağı, komposto için erik, çorba için kırmızı mercimek, şeker pancarı, tavuk, bamya, gibi uzayıp giden bir liste takip eder."
  
  "İFTARA HAZIR"
  Eski bir gelenek olan "Keşkek Sürmek" lezzetini anlatan Duduş Teyze,  fırının yakılması ve yemek yapmak için gerekli hazırlıkların yaklaşık sekiz saat sürdüğünü anlattı. Her kişinin koltuğunun altında fırına odun getirdiğini aktaran Duduş Teyze, bu işlemi de şöyle anlattı:
  "Sabah belirli bir saatte ev kadınları fırına süreceği çabaları getirir. Gelen çabaları tek tek fırının içine demir bir çubukla itilerek yerleştirilir. Bu çubuğun bir tarafı hilal şeklinde itip yerleştirmek için diğer tarafı kanca şeklinde tutup çekerek çıkarmak için özel yapılır. Bütün cabalar yerleşince fırının kapağı kapanır.

Bu işlem bittiğinde artık 8-9 saat süren bir pişme işlemi başlar. Piştikçe yemeklerin kokuları birbirine siner ve fırın dışında elde edemeyeceğiniz bir lezzet oluşur. Akşam iftardan 30-40 dakika önce vatandaşlar keşkek çıkarmaya gider. Kaç adet caba sürdüyse o kadar odunu koltuğunun altına alır götürür ve fırının yanındaki yüklüğe bırakır ki yarın o odunla fırın tekrar yakılır.

Fırın açılmamışsa  komşularla iftar öncesi küçük bir sohbet ortamı olur."
  Fırın başında cabasının çıkmasını bekleyen ve Gürcistanlı olduğunu söyleyen bir mahalle sakini Tosya’daki bu keşkek kültürünü ve lezzetini çok sevdiğini söyleyerek; Gürcistan’da böyle bir lezzetin ve kültürün olmadığını ifade etti. Mahalleli açılan fırından itina ile çıkarılan çabaları sepetlere koyarak; soğumasını ve toz gelmesini önlemek için üstünü gazete kağıdı ile kapatarak evlerinin yolunu tuttu.









Editör: TE Bilisim