Üreticinin üç temel sorunu var; Su sıkıntısı, Arazi Toplulaştırması ve Arazi İntikalleri

    Çeltik hasadı Tosya’nın aşağı ova köylerinde başladı. Çeltik üreticisi bu seneki verimden memnun, rekolte iyi. Fakat havaların yaz aylarında aşırı kurak gitmesinden dolayı pirinç randımanının düşük olabileceği endişesi var. Randıman; 1 kğ. çeltikten elde edilen kırıksız pilavlık pirinç miktarına deniliyor.

    Hasadın başlaması dolayısı ile bir değerlendirme yapan Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken; “bu yılki verimden üreticimiz memnun. Hasat devam ediyor. Üreticimiz Eylül ayı başlarında yağan yağmurların verimi iyi yönde etkilediğini söylüyor. Randımanın düşük olabileceği endişesi var ama yüksek verimle bu dezavantajın ortadan kalkacağını düşünüyoruz.

    Üreticimiz birkaç tane temel sorunu var. Bunların başında su sıkıntısı olabilir endişesi ile çeltik ekim alanlarında ya kuru ziraat yapılıyor ya da sebze üretimine ağırlık veriliyor. Çeltiğin suya aşırı ihtiyaç duyduğu Haziran Temmuz Ağustos aylarında üç aylık bir dönemde su sorunu halledilebilirse Tosya’da çeltik üretimi 8.500 dekarlardan 15.000 dekarlara çıkabilir. Aşağıdikmen ve Akbük köylerinde yapılmasının planlandığı su toplama göletlerinin bir an önce tamamlanması, Kızlar Yolu Barajı Projesinin acilen hayata geçirilmesi  büyük önem taşıyor. Bu konuda hazırladığımız dosyayı milletvekillerimize ve ilgili yerlere ulaştırdık. Neticesini takip ediyoruz. Ve ilgililerden sulama suyu sorununun çözümlenmesi için gayret bekliyoruz.

    Çeltik üreticisinin diğer önemli temel sorunlarından birisi de arazi toplulaştırması. Araziler miras yoluyla çok parçalandığından üretimde sorunlar yaşanmakta, maliyetler artmakta. Buna bağlı olarak da üreticinin kazancı düşmekte. Hiç olmazsa Devrez vadisi boyunda bulunan çeltik üretim alanlarında acilen toplulaştırma yapılmalıdır”

    Ekim alanlarının mirastan dolayı intikallerinin yaptırılamamış olmasından dolayı desteklemelerden yararlanılmadığını ifade eden Akdiken; “intikaller yapılmalı, üretici hakettiği ürün desteğini almalıdır. Arazi ekiliyor ama hiçbir destek alınmıyor. Bu da üreticinin mağdur olmasına ve maliyetin yüksek çıkmasına neden oluyor” dedi.

    İl Özel İdaresi tarafından yapılan sertifikalı tohumluk dağıtım desteğinin üretimi olumlu yönde etkilediğini kaydeden Oda Başkanı Ahmet Akdiken; “ bu desteğin artarak sürmesi en büyük dileğimiz. Böylece üreticimiz elindeki tohumluğu yenilemiş oluyor. Bu da verimin yüksek olmasını, pirinç kalitesini olumlu yönde etkiliyor”

    Bu yıl ilk defa denemesi yapılan Tosya Güneşi çeltik çeşidinin hasadının yapıldığını, fabrikada işlendikten sonra pirinç kalitesinin nasıl olduğunun tespitinin yapılacağını söyleyen Akdiken; “Tosya Pirincine Mahreç alma çalışmalarında son aşamaya gelindi. Üniversite tarafından iki yıl boyunca ekimi yapılan çeltiğimizin raporları çıktı ve tescili yapılacak olan kuruluşlara ulaştırıldı. Mahreç almak için her hangi bir problem çıkmadı. İnşaallah gerekli prosedürlerin ardından pirincimize mahreç alma işimiz de tamamlanacak” dedi.

    Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken; yeni hasat sezonunun üreticimize bereketli, hayırlı, bol kazançlı bir yıl olmasını temenni ettiklerini sözlerine ekledi.


Editör: TE Bilisim