Çevre ve Şehircilik Kastamonu İl Müdürlüğü tarafından İlçemizden geçecek olan Gerede- Merzifon Otoyol Hattı için ÇED sürecine halkın katılımı toplantısı yaparak proje hakkında ilçe halkını bilgilendirmişti.  

Toplantıda Çevre ve Şehircilik Kastamonu İl Müdürlüğü uzmanları tarafından Gerede- Merzifon Otoyol Hattı projesinin zemin etüdünün yapıldığı ve ÇED sürecinde olduğu anlatıldı. Projenin geçtiği güzergahı detaylı olarak anlatan uzmanlar Devrez Çayı Vadisi’nde 2,5km lik bir mesafenin çeltik arazilerinden geçtiğini, ilçemize 1 bağlantı noktası bulunduğunu uydu görüntüsü verileriyle aktardı. İlçe merkezine tek girişin verileceği belirtilen projede uzmanları görüş ve önerilerin belirtilmesini istemişti.

Toplantının ardından Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde sivil toplum kuruluşları ilçemizden geçecek olan otoyol hakkında görüş ve öneriler ile talepleri içeren hazırladıkları raporu Kastamonu Valiliği’ne sundu. Sivil Toplum Kuruluşları aynı raporu Kastamonu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Karayolları Kastamonu 15. Bölge Müdürlüğü’ne gönderdi.

Sivil Toplum Kuruluşları tarafından hazırlanan raporda;

“İlçemiz yakınlarından geçeceği planlanan ve proje kapsamında pirinci ile ünlü ilçemizde ekilebilir kısıtlı miktardaki tarım arazilerinden geçeceği belirtilen otoban için, tarım arazilerine asgari zarar verecek şekilde projelendirilmesi.

Proje tanıtımında Tosya yakınlarında otobandan Tosya’ya tek kavşaktan giriş yapılacağı açıklanmış bulunmaktadır. İlk girişin geçilmesi halinde diğer girişten ilçemize girilebilmesi için, yapılacak olan projede Bolu ve Düzce illerinde olduğu gibi Doğu Tosya Girişi ve Batı Tosya Girişi olacak şekilde iki giriş kavşağı yapılmasını.

İlçemizin İstanbul’a yaklaşık 500km olması otomobille gelen araç sürücülerinin yorulma mesafesinde olması, yine TIR ve kamyon sürücüleri için Bolu-Tosya arası yaklaşık 230km ile Samsun-Tosya arası yaklaşık 260km mesafede olması, büyük araç sürücülerinin yorulma mesafesi ile Karayolları Trafik Kanunu hükümlerine göre zorunlu dinlenme tesisi bulunmadığından İstanbul’dan hareket eden hususi otomobil sürücüleri ile TIR ve kamyon sürücülerinin dinlenme ihtiyaçlarına cevap verebilecek boyutta Akaryakıt İstasyonu, Restoran, Dinlenme Tesisleri, İl ve İlçemize ait mahalli ürün satış alanı, AVM ve TIR parkından oluşan mola alanının projede Tosya sınırları içinde yer almasının sağlanmasını,

Yukarıda bahsedilen konularda ilimiz ve ilçemizin hak ve menfaatlerinin korunması için gerekli çalışmaların başlatılmasını arz ve talep ederiz” denildi. 
Editör: TE Bilisim