Tosya Marangozlar sanayi sitesinde 17 Mart 2012 Cumartesi günü çıkan yangın Allah’a şükürler olsun ki can kaybı yaşanmadan söndürüldü. Ama söndürme çalışmaları  esnası ve sonuçlana na kadar tüm herkesi epey bir  terletti.

Ilgaz ve Kargıdan ihtiyac olması halinde hazır bekletilmek üzere 2 itfaiye aracı da getirildi.

Yaklaşık 2 saat süren yangın kontrol altına alabilmek için itfaiye erlerinden,vatandaşlara,belediye başkan yardımcısından,emniyet amirine ve polisine kadar  herkesin tek yürek olması ile bir can kaybı ya da ciddi bir yaralanma dahi yaşanmadan hiç kimsenin burnu kanamadan o dev alevler kontrol altına alınabildi.

 Mal canın yongasıdır ama yeter ki cana geleceğine mala gelsin diyerek dükkanları yanıp bitip kül olanlara bir kez daha geçmiş olsun diyoruz.Yangın anında ve yangından birkaç gün sonra  Can sıkıp kafa karıştıran konuları internet sitemizde haber olarak hiç yer vermedik. Çünkü millet ‘can’ derdinde idi.

 İşte bizde yangını söndürme ve soğutma çalışmalarının tamamlanmasının ardından sakin sakin yetkililerimize iletelim istedik.
Yangın alanında haber sitemizin yöneticileri ve ulusal birçok ajansın muhabirleride yangın anını hem fotoğraflayarak hemde video kaydı yaparak görüntülediler.

Vatandaşların yangın alanında çaresizce ve bilinçsiz bir şekilde oradan oraya koşuşturmaları ve hatta yangın konusunda daha hazırlıklı ve bilinçli itfaiye erlerine müdahale etmeleri hem yangının kontrol altına alınmasını geciktirdi hem de itfaiye erlerinin işini zorlaştırdı.

Yangın anında  vatandaşların can güvenliği açısından yeterli güvenlik tedbirinin alınmadığı güvenlik çemberinin devamlı ihlal edildiği görüldü. Emniyet ekiplerinin sayısal yetersizliği genel güvenlik alınmasına engel olan başlıca sebeblerdendi. Zabıta ekipleri, Trafik ekipleri, Asayiş Ekipleri ve Karakol Polisleri Olay yerinde olmasına rağmen vatandaşlar sürekli yangın alanına girerek müdahelede bulunmak istediler.

Yangının devam ettiği sıralarda Elektrik teknisyenleri elektriği ana direklerden gecikmeli olarak kestiler. Yanan iş yerinde kimseyi elektrik çarpmaması büyük bir şanstı.

Tosya Marangozlar sitesinin arasta diye tabir edilen sokakları ise ayrı bir konu, iş yerlerinin yanduvarlarına istiflenen kalaslar ve keresteler hem yolların mesafesini daraltmakta hemde olası bir ulaşım anında trafiğe sıkıntı vermekte. Pencere, Kapı vb. ürünleri Kamyonlara aktarırken sokaklar ve caddeler sürekli araç trafiğine engel olmaktadır.


Yangın alanında itfaiyenin yeteri kadar organize olamadığı yangın araçlarının ve yangın söndürme hortumlarının düzensiz bir şekilde serilmesi ve itfaiye erlerinin haricinde vatandaşların bile itfaiye araçlarından hortum çekerek yangına müdahale etmeye çalıştıkları gözden kaçmadı.

Yanan işyerinden onlarca teneke tiner ve boya çıkarıldı, hemde yangın devam ederken çıkarıldı.O an olası bir patlama sonucu en az 15 kişi hayatını kaybederdi. Peki şimdi soruyoruz bu can kaybının sorumlusu kim olurdu?
Yangın sırasında itfaiye erlerinden sivil olarak söndürmeye gelen itfaiye erleride vardı ama üzerlerinde ne bir yangın elbisesi ne bir kask ne bir koruyucu vardı. Bu sivil itfaiye erleri dumandan boğulsalar veya yaralansalar soruyoruz bunların sorumlu kim olacaktı ? 

‘’ALLAH HEPİMİZİ KORUDU’’ .

Yangın sırasında tüm itfaiye erleri canları pahasına alevlere ve yoğun dumana aldırmadan her zaman olduğu gibi bu yangında da özverili bir şekilde görevlerini yerine getirmeye çalıştılar.

 Dileriz ki , Bu ve benzeri yangın olayları vuku bulmasın, Tosya Marangozlar sitesi pimi çekilmiş bir bomba olarak beklemekte. 6 ay önce meydana gelen yangının ardından sonra ki bu boyahane yangınından da ders çıkarılması ve gereken önlemlerin alınması gerekmektedir.
Bu konuda neler yapılması gerekiyor ise tüm yetkilelere sesleniyoruz, hemen önlem ve tedbir alınmazsa bunun vebalini kimse taşıymaz

Habertürk.: Sedat Ağacıkoğlu
Doğanhaber :Alaattin Keşoğlu


 



Analizin Diğer Fotoğrafları İçin Buraya Tıklayınız

Yangın Anında neler Yaşandı izlemek için Buraya Tıklayınız

Editör: TE Bilisim