HABER: SEDAT AĞACIKOĞLU 

KASTAMONU (İHA) – Kastamonu´nun Tosya İlçesi Büyük Sekiler köyü sınırları içerisinde yer alan özel bir sektöre ait Kömür madeni işletmesinin pasoları dere yatağına ve tarlalara dökmesi nedeni ile köylüler eylem yaptı.

Büyük Sekiler köy sınırlarında yer alan özel sektöre ait kömür ocağı işletmesinin iddialara göre İlçe Jandarma güçleri tarafından kapatılarak mühürlendiğini, Mühür e rağmen çalışmaların devam etmekte olduğunu, ocaklardan çıkan kömür paşalarının (Kömür Atıkları) dışarıya dere yatağına atılmasıyla birlikte oluşan yanmanın köy içerisinde nefes alınamaz hale gelmesini protesto eden köy sakinleri yaklaşık 60 kişilik gurup halinde proteste etmek için kömür ocağına yürüdüler.Tosya TRT muhabiri ve Fotojenik stüdyosu sahibi Serhat Ağacıkoğlu sekiler köyünde yaşanan gelişmeleri an ve an Dron hava kamerası ile görüntüleyerek haberi servis etti.




KÖYLÜLER İSYANDA ‘’ DEVLET NEREDE? BİZLER BURADA ZEHİRLENİYORUZ’’

Kömür ocağına geldiklerinde mühürlerin sökülerek çalışmaların sürdüğünü göstermek ve rahat rahat nefes almak isteyen köy sakinlerinden Kerim Keleş yaptığı açıklamada yapılan eylem için artık canlarına tak dediğini vurgulayarak "Yaklaşık 15 senedir kömür ocakları burada faaliyet gösteriyor. 5 senedir ocaklardan çıkan basalar buraya atılıyor ve çevre kirliliğine yol açıyor. Şu an basalar oksijen ile temas ettiği için yanmakta, çıkan ağır duman ve koku yüzünden köyümüzde nefes alamıyoruz. Yaşlılarımız ve hastalarımızın yanı sıra köyümüzde birçok kişi solunum yetmezliği ve baş ağrısı sebebiyle sürekli hastanelik oluyor. Sabah çocuklarımız öksürerek okula gidiyor Evimizin cam penceresini açamaz sokağa çıkamaz hale geldik. Ben Akciğer kanseri bir vatandaşım. Her altı ayda bir tedavi için İstanbul´a gidip geliyorum, Doktorlarım temiz havada durmamı söylüyorlar ama ben burada ölüyorum. Bu kömür ocaklarında ne iş güvenliği nede insan sağlığı vatandaşa saygı diye bir şey yok. Cumhurbaşkanımızdan yardım bekliyorum artık. Köyümüzde toplu olarak ölmemiz isteniyor, Nefes alamaz hale geldik "dedi.

Köy sakinlerinden İbrahim Çıttır ise " Biz bu konu ile ilgili gerekli tüm resmî kurumlara hatta Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa köyümüzden 152 kişilik imza toplayarak başvurularımızı yaptık. Artık köy sakinleri olarak buraya gelerek sizin vasıtanızla yardım bekliyoruz. Yaptığımız şikayetler sonucunda Jandarma buraya gelerek kömür ocağını mühürledi, ama Jandarma gittikten sonra tekrar çalışmalar devam ediyor. Burada gördüğünüz gibi ağır koku ve duman var ve yanmaya devam ediyor. Çevre Şehircilik Müdürlüğü ekipleri bu basalar hakkında rapor tutmasına rağmen hala bir sonuç alamıyoruz. Biz kimden yardım beklemeliyiz bilemiyoruz artık " dedi.

 Eylemin ardından maden İşletmesini incelemeye gelen Tosya Kaymakamı Deniz Pişkin incelemelerin arından verdiği talimat ile sahada bulunan iki ayrı ocağın girişini İl Özel idareye ait kepçe ile kapatarak kullanılamaz hale gelmesini sağladı.



KAYMAKAM ‘’ BENİM GÖREVİM VATANDAŞIM SAĞLIĞINI KORUMAKTIR’’

Kaymakam Deniz Pişkin incelemelerde bulunmak için geldiği maden ocağında Köylüleri sakinleştirmekte oldukça güç anlar yaşadı, şikayetlerini dinleyen Kaymakam Deniz Pişkin Maden ocağı sahibinin olay yerinde olmaması üzerine İşletme yetkilisi ile görüştü, İşletme yetkilisine " Biz burayı mühürledik sizin bırakın burada çalışmalara devam etmeyi sahaya girmeniz bile yasak bu pasoları neden buraya atıyorsunuz vatandaşları zehirlemeye hakkınız yok" dedi.

İşletme yetkilisinin çalışma yapmıyoruz kömür çıkartmıyoruz bugünde pasoları atacaktık sözleri köy sakinleri tarafından yalanlanarak oldukça büyük tepki aldı.

İşletme yetkilisinin Kaymakam Deniz Pişkin´e mühürleyebilirsiniz ama ocak girişlerini yıkamazsınız sözü üzerine Kaymakam Pişkin " Bir Kaymakamın asli görevlerinden birisi Kamu Sağlığını korumak ve kollamaktır benim için hiçbir şey hiçbir mazeret bunu hoş götüremez hiçbir mazeret mazot salı günü gelecekmiş diye salı gününe kadar vatandaş bu zehri koklasın diye bir şey var mı" dedi.

 Kaymakam Deniz Pişkin İncelemelerinin sonucunda Jandarma ve yıkım ekiplerine ocak ağızların yıkım talimatını vermesinin ardından ilk ocağın girişi İl Özel İdare´ye ait kepçe ile yıkılarak üretime engel hale getirildi.

İkinci ocağın yıkımı esnasında ise İşletme yetkilisi çalışanlar ile birlikte ocak girişine dikilerek yıkıma engel olmaya çalıştılar. Maden ocağı çavuşu olduğu öğrenilen bir kişi tünele girerek yıkıma engel olmaya çalışması ile Kaymakam Deniz Pişkinin Jandarma´ya verdiği talimat ile askerler ocak çavuşunu ve yetkililerini tünelden çıkartarak uzaklaştırdılar.

Deniz Pişkin Yıkımın yapılması ve gerekli tedbirlerin alınmasının ardından olay yerinden ayrılmak üzere aracına gittiği esnada Köy sakinleri tarafından yolu kesilerek teşekkürlerini sundular, Köy sakinleri Kaymakam deniz Pişkin´e "Çok teşekkür ederiz Sayın Kaymakamım şu anda Devletin milletin yanında olduğunu hepimiz hissettik Allah sizlerden razı olsun "dediler.

(SDA-









Editör: TE Bilisim