www.tosyahaberleri.com haber sitemizin birkaç gün önce gündeme getirdiği ve ilçemizdeki yetkilileri Tosya Pirinci konusunda yapılan çalışmaların Osmancık medyası ve yetkilileri tarafından dikkatle takip edildiğini ve Tosya’nın Marka Tescili konusunda yanlış yolda olduğu Osmancık olarak pirinci Tosya’ya kaptırmayacaklarını dile getirerek Tosya’da yapılan çalışmaların komik olduğu ve yanlış olduğunu yazmışlardı .

Tosyahaberleri.com olarak bu konuyu gündeme getirip Osmancık tarafından Tosya pirincinin isim olarak yasal bir statüye kavuşmasının engelleneceğini ve bu konuda yetkililerimizi uyarıp Tosya olarak ortak bir tepki göstermemiz gerektiğini ifade etmiştik.

Türkiyede yaklaşık 150 adet çeltik fabrikası bulunduğu ve bunun 3 tanesi Tosya'da faal olduğunu düşünür isek bu işin önemi bir o kadar artıyor.Ticaret olarak Tosya'da yetişen pirinc fabrikalarda işlendikden sonra Türkiyenin dört bir yanına gönderilmekte olup Ticaret açısından Tosya ekonomisinede  önemli katkı sağlamaktadır.

Şunu unutmayalım ki Pirinc standartları 1986 yılında çıkarılan TS 2408 sayılı standarda göe değerlendirilir.Bu standart,pirincin tanımı,sınıflandırma ve özelikleri,numune alma,muayene ve deneylerle belirlenip piyasaya arz şekline gelir.Yani Pirince alınacak Marka,patent ve Mahreç de bu konulara önem verilir.

Haberimizin yayına girdikten birkaç gün sonra, Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken’i ziyaret eden tosyahaberleri.com başkandan Tosya Pirincinin Marka Tescili hakkında bilgi almak istedi.

Tosya Ziraat Odası Başkanı Akdiken ‘’ Tosya Pirinci ile ilgili Yapılan çalışmaların basın tarafından yanlış bilindiğini ve Haber sitelerinde yanlış yazıldığını, oysa ki Tosya Pirincine Marka veya Patent çalışması yapılmadığını sadece Tosya Pirincine ‘’ MAHREÇ ‘’ işareti alma çalışması yapıldığını söyledi.

Bizlerde Başkan Akdiken’in yapmış olduğu bu açıklamalar karşısında Tosya Pirincine alınmak istenen ‘’MAHREÇ İŞARETİ ‘’ Nedir ? Hangi amaçla alınır? Bunlar hakkında kısa bir araştırma yaparak sizlerle paylaşmak istedik.

‘’MAHREÇ’’ Nedir ? :

Bir Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az biri belirli bir coğrafi alanda gerçekleşiyorsa bu ürüne Mahreç İşareti almak için müracaat edilebilir.



Mahreç İşaret Tescil Başvurusunu Kimler Yapabilir?

1 : Ürünün üreticisi olan gerçek veya Tüzel Kişiler

2: Tüketici Dernekleri

3: Konu ve Cografi yöre ile ilgili kamu kuruluşları

Kısaca Tosya'da pirinç üretimi yapan herkes kendi bünyesinde mahreç alabilir isimlendirebilir.

Peki Tosya Pirinci Mahreç işareti alır ise neler olur kısaca bunu da özetleyelim

Haksız kazanç sağlanması önlenir,

Ürünlerin yurt içi ve yurt dışında kolayca tanıtılması sağlanır,

Turizm gelirleri artar

Ürünün aslından sıyrılıp bozulması önlenir.

Yörenin Cografi işaret yönünden tanınması ve yörenin ek gelir temin etmesi sağlanır.

http://www.scribd.com/doc/76330762/Cograf-isaretler        
                                                                                                                                                                                              
adresinden detaylı bilgi ve belgeleri inceleyebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim