Su sıkıntısı, göç ve küresel ısınma sonucunda Tosya pirincinde tehlike çanları çalmaya başladı. Ekim alanlarının her geçen gün azalması nedeniyle meşhur Tosya pirinci kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya.

Ekim alanları 7 bin 800 dönüme kadar indi

Söz konusu sorunlar nedeniyle Tosya’da bazı köyler çeltik tarımını tamamen bıraktı. 8 bin dönüme kadar inen pirinç tarlalarının 20 bin dönüme çıkması ve göçün önlenmesi için, yıllardır sözü edilen ancak bir adım atılmayan Kızlar Yolu barajının inşasının şart olduğu kaydediliyor. Çankırı sınırı içinde kalan Kızlar Yolu barajının sulama alanı içinde ise Tosya yer alıyor.

Arazi toplulaştırması şart

Parçalı arazi yapısından da şikayet eden Tosyalı çeltik ekicileri, ilçenin bazı köylerinde yapılan arazi toplulaştırmasının diğer ekim alanlarına da uygulanmasını talep ediyorlar.

Köylerde 60 yaşın altında nüfus kalmadı

Görüşünü aldığımız çeltik ekicileri Tosya pirincinin kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu kaydederek, ekim alanlarının sürekli olarak daralmasında su sıkıntısı yanı sıra köyden kente göçün de önemli bir etken olduğunu kaydettiler.

Köylerde 60 yaşından küçük nüfusun kalmama eğiliminde olduğu belirten pirinç üreticilerine göre, son yıllarda küresel ısınmanın sebep olduğu yağış kıtlığının Devrez çayının kapasitesini düşürmesi kendileri için büyük sorun yaratmış durumda.

Günü kurtarmak için “su toplam merkezi”

Kızlar Yolu barajının yaklaşık 20 yıldır gündemde olduğunu ancak geçen sürede bir arpa boyu yol kat edilemediğini kaydeden Tosyalı çeltik üreticileri, günü kurtarmak için en azından iki su toplama merkezinin bir an önce yapılmasından yanalar.

Kaynak : Kastamonugazetesi.com

Editör: TE Bilisim